.

Mianmarba érkezett a napelemes Solar Impulse 2 repülő 

Megérkezett Mianmarba a napelemes repülő

 

Sikeresen teljesítette világkörüli útjának harmadik szakaszát, és helyi idő szerint csütörtök este Mianmar második legnagyobb városába, Mandalayba érkezett a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép.


Fotó: EPA/Solar Impulse

Mandalay repülőterét már jó előre előkészítették a 72 méteres szárnyfesztávolságú repülőgép fogadására, a leszállópálya mentén húzódó bokrokat vissza kellett vágni, és tucatnyi fát is ki kellett vágni, hogy fogadni tudják a napelemes repülőgépet, illetve fel tudják állítani óriási mobilhangárát és a napenergiát népszerűsítő kiállításhoz szükséges óriássátrat.

A Solar Impulse 2 kísérleti repülőgépet felváltva vezeti két svájci pilóta, Bertrand Piccard és Andre Borschberg, a mostani szakaszon előbbi volt soron.

A 72 méter szárnyfesztávolságú, de "pehelykönnyű" repülőgéppel 12 szakaszban, öt hónap alatt tervezik megkerülni a Földet hagyományos üzemanyag nélkül, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát és megújuló energiaforrások előnyeire. A gépet több mint 17 ezer napcella által gyűjtött energia működteti.
 
A Solar Impulse-2 március 18-án útnak indul Ahmadábádból (Fotó: EPA/Solar Impulse)
Fotó: EPA/Solar Impulse


A Solar Impulse 2 március 9-én indult el Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világkörüli útjára. Az indiai Váránasziban szerda este szállt le, miután a szintén indiai Ahmadábádban több napig vesztegelnie kellett a helyi bürokrácia miatt. A napelemes repülőgépet két másik hagyományos repülőgép - egy ATR-72-es és egy Iljusin-76-os - kíséri útján, ezek a gépek szállítják a szükséges berendezéseket és felszereléseket és a mintegy 70 fős kiszolgáló stábot.

A tervezett világkörüli út állomásai

A Solar Impulse 2 a tervek szerint vasárnap indul tovább Kínába, ahol két városban, Csonkingban és Nancsingban is leszáll.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol