.

Mi lehet a naprenszer kilencedik bolygójaA csillagászok hosszú évtizedek óta nem tudnak magyarázatot találni az égető kérdésre, miszerint vajon milyen bolygó keringhet a Nap körül a Neptunusz után.

Kutatók régóta úgynevezett transz-neptunuszi objektumokról (TNO) származó gravitációs mintákból arra következtetnek, hogy léteznie kell egy kilencedik planétának.  A hipotetikus bolygó Földünkhöz képest nagyjából százszor hosszabb pályát írhat le a Nap körül.

Ez a problémakör megosztja a szakembereket – egyesek úgy gondolják, apró űrsziklák csoportosulásai generálhatják a hullámokat, mások a Földnél ötször nagyobb égitestet feltételeznek..
 
Újabban felmerült egy harmadik lehetőség miszerint a kilencedik bolygó lényegében egy apró fekete lyuk, ami az ősrobbanás után maradt vissza a Naprendszerben. Csillagászok azt feltételezik, mindössze 5 centiméter átmérőjű lehet, így kizárt, hogy bármilyen űrtávcsővel észlelni lehessen.
 

2019-ben a Eseményhorizont Távcső által készült kép a fekete lyuk árnyékáról.
 
Sokan szeretnék felderíteni a rejtélyes planétát, de ehhez  különleges nanoűrszondára van szükség, aminek költsége meghaladja az 1 milliárd dollárt. Pénz hiányában nincs esélye, hogy megvalósüljon ez a kutatás.
 

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol