.

Mi az igazság Fukushima körül?
A fukushimai katasztrófát és következményeit sokan a csernobili katasztrófával állítják párhuzamba. Ez a nukleáris vészhelyzet komoly próba elé állította Japánt. A katasztrófavédelem jelesre vizsgázott, az energiaszektor, igaz költségesebb forrásokból, de pótolni tudta a kieső kapacitást.
A kár mégis hatalmas, hiszen földrengésben (és az azt követő cunamiban) így is közel 16.000-en haltak meg, 2676-an eltűntek és egy milliónál is több épület sérült meg (129.000 teljesen megsemmisült). A sérült épületek között pedig ott volt a Fukushima Dai-ichi atomerőmű.
Ez a hatalmas pusztítás nem csak a természet műve volt - állítja angol nyelvű online lapra (Before It's News ) hivatkozva az újvilágtudat.hu


A katasztrófáról szóló eddigi tájékoztatások rövid összefoglalása.

2011. március 11-én, japán idő szerint 14:46-kor 30 km mélységben, az óceán alatt egy 9.0-s magnitúdójú földrengés tört ki alig 70 km-re a japán partoktól, Tohokutól. Ez volt az 1900-ban kezdett modern feljegyzések ötödik legnagyobb földrengése. A rengés hatalmas szökőárt eredményezett, ami Miyakoban (Iwate egy városa) 40,5 méter magas vízfalat eredményezett, és a Sendai körüli vidéken 10 km-re ellepte a szárazföldet. A rengés és a cunami Honshut (Japán fő szigetét) 2,4 méterrel arrébb tolta és 10-25 cm-nyire megbillentette a Földet a tengelyén.

A Japánban lefolytatott hivatalos vizsgálat kiszivárgott adatai szerint az események másként történtek.
 
A földrengés epicentruma a partoktól 100 kilométerre a szárazföld alatt az MYG004 szeizmikus állomásnál volt és erőssége "csupán" a Richter skála szerinti 6,7 fokozatot érte el. A szökőár a japán árokban hat egymást követő hatalmas robbanás hatására kelekezett.
A fenti képen látható MYG004 számmal jelölt terület, ami földrengés epicentruma, 6,67 erősséggel. Az epicentrumtól távolodva a rengés erőssége egyre csökken, mig Fukushima helyén (MYG011 pont) 5,63 erősságet mértek. Ettől  24 mérföldre a Japán tengeren nem lehetett 9-es erejű a rengés, mert annak még a partnál is a mért 5,63-al szemben 8,7 erősségűnek kellett volna lennie.  Ha rengést nem is, de hat nagy erejű robbanást viszonr észleltek a tenger alatt.
Ellentétben azzal, amit sokan mondanak, Fukushima Daiichi egy rendkívül jól működő létesítmény volt remek állapotban.
Miután elvégezték a végső értékelést a katasztrófa után bebizonyosodott, hogy Fukushima külső energiaellátása sohasem szűnt meg. A kölső energiaellátást  az erőmű központi vezérlő rendszere kapcsolta le, és senki sem tudott rájönni miért.
Ezen túlmenően a Fukushimában található 17 dízel generátorból, amelyek külső áramkimaradás esetén lépnek működésbe, csak 4 kapott jelentős mennyiségű vizet, a többi továbbra is működőképes maradt. Ugyanakkor 13-ból 12 generátor, amely egyetlen csepp vizet sem kapott, mégis önmagától kikapcsolt.  Az egyetlen megmaradt működő generátor az volt, amely nem kapcsolódott az erőmű  Siemens SCADA központi vezérlőjéhez.
Ez a generátor működött az egész katasztrófa idején, viszont azt a kapcsolót amely elosztotta a teljesítményt az 1-es és 4-es  reaktor között az irányítást végző a Siemens SCADA központi gép felügylte. A generátor igen de az elosztást végző kapcsoló a számítogép utasítására kikapcsolt,  így az 1-4 reaktorok hűtése is megállt.
Az 5-ös és 6-os rektor hűtésére az egyetlen működő generátor biztosította az energíát a hűtővizet keringető szivattyúknak. Itt nem volt központilag irányított  elosztó kapcsoló, a hűtés folyamatos volt.
Miután az összes generátor leállt, a Tepco-nak (japán áramszolgáltató cég, az erőmű tulajdonosa) voltak teherautóra szerelt generátorai, melyeket 8 órán belül odaszállított. Ezekkel könnyedén megelőzhetők lettek volna a felmerülő problémák. Mikor az üzembehelyezés előkészületei megtörténtek, csatlakoztatták az áramtermelő generátorokat az erőmű rendszeréhez, a központi Siemens SCADA számítógéphez. Az energiaellátás mégsem állt helyre, mivel azok a bizonyos áramelosztó átviteli kapcsolók itt is működéskptelenné váltak. Ennek következtében a szivatyúk áram hiányában nem működtek.

A hűtés nélkül maradt reaktoroban törvényszerűen bekövetkezett a túlhevülés, majd a katasztrófa.

Akit részletesebben érdekel a katasztrófa története angol nyelven, itt bővebben olvashat róla: Jimstonefreelance.com
Megfigyelők az erőmű elektronikai vezérlő rendszerének ilyen súlyos meghibásodását kívülről jövő vírustámadásban vélik felfedezni.
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a beterjesztett hivatalos jelentés mellékletében a Stuxnet vírus részletes leírása is szerepelt.

A cikk az újvilágtudatban megjelent cikkben szereplő információk alapján készült.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china