.

A mexikói Hold piramis nehezen tárja fel titkátA mexikói Teotihuacánban található Hold-piramis régóta ámulatba ejti a régészeket. Szakértők egy csoportja most titkos járatra és kamrára bukkant az építmény mélyén.


A régészek úgy gondolják, hogy a kamra egykor temetkezési helyként szolgált, ahol rituálékat hajtottak végre – írja az IFLScience. A terembe vezető folyosó a város egykori lakóinak egyfajta átjárót jelenthetett a túlvilágra.

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet és a Mexikói Autonóm Egyetem munkatársai a Mexikóvárostól mintegy 40 kilométerre fekvő Teotihuacán romvárosában folytattak kutatást. A szakértők olyan technikát használtak, mellyel képesek anélkül felmérni a föld geológiai tulajdonságait, hogy feltárást kelljen végezniük.

A kutatók úgy vélik, hogy nemcsak a rejtett kamrát, hanem annak bejáratát is sikerült lokalizálniuk. A szakértők ezért bíznak benne, hogy egy nap feltárást is végezhetnek majd a kamrában.

Verónica Ortega, a piramis védelmén dolgozó projekt vezetője szerint az 1980-as években a Rubén Cabrera és Saburo Sugiyama régészek által vezetett csapat eldeformálódott koponyájú csontvázakra és zöld kőzetekből készült tárgyakra (nyakláncokra, szobrokra) bukkant a piramisban, így könnyen elképzelhető, hogy hasonló leletek várnak felfedezésre a mélyben is.

A folyosó a Plaza de la Lunától délre található, de valószínű, hogy a keleti oldalon van egy másik bejárata is, ezért fontos, hogy teljes röntgenográfiát készítsünk, hogy megtudjuk, hol a bejárat

– nyilatkozta Ortega.

A Hold-piramis, azaz a Meztli Itzácual az időszámítás előtt 150 körül alapított Teotihuacánban állt – a város helyét ma San Juan Teotihuacán foglalja el. Az építmény a régió második legnagyobb piramisa, és igen fontos szerepet tölthetett be a helyiek spirituális életében.

A Meztli Itzácual alatt húzódó alagutakban 1998-2004 között nagyjából 200 állat maradványát találták meg. Feltételezhető, hogy a most azonosított kamrában és folyosón is izgalmas leletek rejtőznek.

Forrás:  24.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol