.

Mexikói élmények (7. befejező rész)
Több részből álló úti beszámoló hetedik, befejező része Gesler György tollából

   

Megjártuk

ezúttal, a világ legnagyobb spanyol nyelvű országát Mexikót.


Mintahogy elterveztük Chichen Itza érintésével Cancun felé vettük az irányt , miután két éjszakát eltöltöttünk az átriumos szállodánkban. Még egy darabig a tenger , akarom mondani a Mexikói -öböl partján , majd a félszíget belseje felé kanyarodó úton az egyre nagyobb forgalomban, haladtunk. Meg kell mondanom , hogy ez a maya-tolték romváros színtén nagyon tetszett.

Nem véletlen , hogy igen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak azért , mert a legközelebbb van a nyaraló központokhoz és ember nincs , aki ne szánna megnézésére egy napot, de tényleg szenzációs állapotban van és minden jól látható és érzékelhető , milyen is volt 5-6 száz évvel ezelött. Ehhez mérten mérik a belépő árát is természetesen , legyen a legdrágább az ilyesfajta látványosságok közül!

A Piramis itt is a legnagyobb épület és a négy oldala mind fellépcsőzve , és mit ad Isten oldalanként 91 lépcső és milyen érdekes az pont egy híján 365! Hmm, pedig még a Gergely naptárat nem nagyon ismerhették!

A nagy becsben tartott Kukulkan , a Tollaskígyó Isten, meg elképesztő megfejthetetlen formájú, arcú állatfigurák megmaradt szobrai és reliefjei díszitik az épületeket. Ilyenkor megprobálom a képzeletemet a legjobban kitágítani , de bármennyire is igyekszem , tudom , hogy teljesen lehetetlen egy kor lelkét, egy spirit of age érzést megfogni. Sajnos! Persze az érdeklődés megmarad és ugyan felületesen , de borzongva és ámulva nézem az ember, sőt gyermekáldozatokat bemutató, kegyetlen, ősi hít és vallás kultikus bizarr emlékeit.    

Innen aztán tovarobogtunk 5-6 száz évet és belecsöppentünk a ma oly fontos  szállodás, pálmafás, homokos, melegtenger parti, turista paradicsom modern világába. Cancun egy kicsiny, jelentéktelen falucska volt 40 évvel ezelött, mely jeletéktelenségét gondosan megörízte ám lakossága a mérhetetlen szintről 800 ezerre nőtt, feltehetően, vagyis inkább bíztosan , az úgynevezett Zona Hotelera 20 km hosszú földnyelvre épített nyaraló övezetének köszönhetően. Középen megy a Kukulkan Bld és jobbra balra luxus , még luxusabb szállodák kínálják a legszebb partot, a legjobb ellátást, legpuhább ágyat, a legvörösebbbb naplementét és természetesen a delikáteszebb eredeti mexikói ételeket.

   Mi egy apartement házban voltunk, azt már nem is kell mondanom , hogy olyan mindennapos takarításban ágyhuzásban és türülköző cserében volt részünk , hogy a külön strand türülközők, meg a nyugágyak, napernyő már természetesnek és magától értetőnek tünt .Persze ehhez a rengeteg emberhez megannyi Bevásárló központ is dukál, mert nincs az a krajcáros kinai , vagy méregdrága Escada ringy-rongy , amire ne lenne igény , merthogy mikor a Nap alászáll kezdetét veszi a butikkoborlás, meg a vacsora, vagyis az éttermi becsapás és levágás. A közbiztonság, hála a minden üzlet elött álldogáló, unatkozó vigyázóembereknek, meg a megszámlálhatatlan minden pillanatban fel-fel bukkanó motoros rendőröknek, akikre én is ráfizettem.

  Mikor kijöttem egy garázsból és éppen nyúlok hátra, hogy bekössem magam, egy rendőr mellettem integet és bekapcsolja motorján a villogót, jelzi , hogy álljak meg . Én a keserves vadspanyolommal ö a másik keserves vadangoljával megértetjük egymást , hogy 100 Eu-m bánja a gurtnit, de be kell mennem a városba és ott a rendőrségen befizetni. Ám egyszer csak szája szegletén kis huncut mosollyal, szeme hasonló huncut kis kacsintásával jelzi, lehet olcsitani , ha most kifizetem. Boldogan bólogatok és már venném elő a pénzt, mikor megáll mögöttünk egy másik motoros rendőr és kezében telefonnal fixiroz minket. Nem tetszett! Idegen táj, ismeretlen korrupció! Mondom az emberemnek /vadspanyolul!/ az a másik mit akar fotozni , hogy odaadom a pénzt, vagy csak selfizik? A rendőröm , mikor végre megértette mi a pénzmozgás akadálya, röhögve odaszólt a másiknak , hogy tegye el a telefont , mert neki se lesz meg a vacsorája, gondolom jó kolléga és osztanak, mint a pincérek! A szokásos :Mennyi?,- Sir! amennyit maga gondol! Kb. 35 Euból megúsztam, meg egy régi tapasztalattal újra megerősödtem , nincs jobb büntetés , mint a korrupció!

   Mivel az egész övezetben nincs semmi látnivaló, csak szálloda, viszont víz annál több , könnyü volt kitalálni, hogy mivel tudják szórakoztatni a nem éppen a Napra , meg az úszásra vágyó embersokaságot, kézenfekvő volt a hajókázás és annak minden formája. Motoros , vitorlás, egy , két, százszemélyes , egyórás, egyhetes, hajóút van minden mennyiségben  és minden lehetőséggel. Mi kiválasztottunk egy oda-vissza egy-egy órás útra,  nagy, kompszerű, komfortos hajót , mely átvitt Isla Mujeres nevű valójában gyönyörű természeti szépségű közeli szigetre , ami a dive szerelmeseinek a kedvenc helye. Sajnos a sziget közelében lévő vízalatti szoborparkot nem tudtuk megnézni , állítólag nagyon érdekes. 

 Mint minden utazás, ez a hónap is Mexikóban rengeteg olyan meglepetést tartogatott , ami hol jobb, hol rosszabb, de egészében, mindenképpen felejthetetlen és örömteli volt .  

Gesler Gíörgy

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china