.

Mexikói élmények (5. rész)

Több részből álló úti beszámoló ötödik része Gesler György tollából

   

Megjártuk

ezúttal, a világ legnagyobb spanyol nyelvű országát Mexikót.


Mikor továbbálltunk, illetve repültünk Villahermosaba igazi meglepetés ért Mexikó repterén , mert egyetlen felvevő pultot sem lehetett látni kedvetlen , vagy jobb esetben egykedvű belépőkártya osztogató dolgozóval. Automata, kisebb ATM szerű gépek viszont szép számmal sorakoztak , ám utazni vágyok egyáltalán nem sorakoztak, így néhány perc alatt kis segítséggel feladtuk a szalagra a lemért és természetesen megfelelő súlyú bőröndünket és kihúztuk az automatából a két belépőkártyánkat.

   A város, ahol leszálltunk , előzetes információink szerint nem tartogatott nagy látnivalóságokat, így a kocsi kibérlése után , azonnal a csoda Palenque felé robogtunk. Szerencsére még világosban odaértünk és könnyűszerrel megtaláltuk , mert csak a Zona Archeologica táblák irányát kellett követnünk. A szálloda egy őserdő közepén ugynevezett Butiqe Hotel volt 100 nm2-es saját medencével, teraszos tíz- tizenöt bungalow-val és örzött parkolóval, rusztikus, ami valójában egyszerűt jelent, stílusban. Viszont a főváros után direkt atmoszferikus, jó érzéssel hatott ránk!

   A csoda Palenque , mint fentebb jelzőztem, valóban az általunk látott Piramisok közül a legszebb a legegybenmaradottabb , a dzsungel közepén fák, növények körülvett fűves területén volt. Kim Pakal király idejében élte virágkorát és, az ma már nem számít hány ember szenvedett néhány éves bizonyára tirranusi uralkodása alatt , mert mi csak a stilusában, művészi, építészeti  egységében az 1500 éves Maja kultura megmaradt remekeiben gyönyörködhedtünk.

A mindenütt, úton útfélen nyüzsgő árusok, giccs és helyi kézműves vacakságok mérhetetlen tömege, állandóan felkeltette a kiváncsiságomat, miben reménykednek ezek a szegény ágrólszakadt "kereskedők" , hiszen sokszorosa a kínálat a keresletnek, kinek fogják eladni szerényke árújukat?

   Maga Palenque település egy kicsiny, egy emeletes ,lapostetejű, stilustalan házacskákkal megépített városszerűség, de szemmelláthatóan, hála a 10 km-re lévő nemrég feltárt turistalátványosságnak komoly terjeszkedés elött áll. Igaz , hogy itt is , mint az egész utazásunk alatt sem a nálunk lévő kártyákkal sem a dollár készpénzzel nem volt könnyü a dolgunk , mert a Trump éppen néhány hónap alatt 50%-kal értéktelenebbé tette a mexikói pénzt és a bízalmatlanság a bankokban odáig ment ,hogy a kártyákat immel-ámmal , ha egyáltalán elfogadták az egyszerű beváltásra pedig hosszú sorokat kellett végig állnunk- 

   Mint azt néha elmondom , bár nem akarok dicsekedni vele , nem vagyok az állatok nagy barátja, mégis Kati kitartó unszolására megnéztük azt a felejthetetlen élményt és látványt jelentő, ismert és soha nem látott fajú, szabadon, saját életterükben repkedő, uszkáló, vadászó állatseregletet,   ebben a szinte bejárhatatlan méretű Növény és Állatdzsungelben. Ehhez fogható úgy nevezett állatkertet még életemben nem láttam és eddig el sem tudtam képzelni.        Két nap aztán elég is volt , de mielött továbbmentünk volna tartogatott nekünk a Turistajóisten egy félelmetes trópusi égiháborút, villámlást, dörgést és olyan esőszakadást, hogy ez után már nem kell ámuldoznom és hitetlenkednem , hisz ilyen vízmennyiségtől nem csoda hogy a növényzet és a vegetáció  ,játszi könnyedséggel áthatolhatatlan Dzsungellé válik.

    A tenger felé vettük az irányt és szerencsére , megint megnyugtatok mindenkit , aki vállalná az autókázást Mexikóban, semmitől és senkitől nincs mit tartania, nemcsak ezen a szakaszon , de végig az 1500 km-en keresztül egyetlen kellemetlen vagy gyanus atrocitás sem ért bennünket és az utak jók ,vékonyka forgalommal. A megyehatároknál komoly rendőri készültség és egyeseknek még komolyabb ellenőrzés volt , de mi már messziről láthatóan kettesek lévén, egy barátságos legyintés után mehettünk utunkra.  

   Campeche-be érvén azonnal láttam , hogy nem falusias város, hanem igazi régi patinás kisváros ,itt ott még a "hodítók" spanyolos,koloniális nyomaival, gyönyörűen, ezerszínűen rendbetett házak, keskeny, barátságos  kis utcák , hívogató, hangulatos , kávézók, éttermek, persze mind kint, de a nagy meleg miatt,a nagy ernyők alatt. Olyan volt , mint más europai halász és nyaraló kisváros , szállodák, turisták, homokos part tehát minden ami kell a jó érzéshez ilyenfajta helyen.
Amugyis már Mexikóban is feltünt az idegenforgalom, ami első pillanatban fura volt , bár azon tényleg nincs mit meglepödni , ha nálunk sok a cseh , osztrák, német, akkor ott se különösen meglepő , ha columbiai, venezuelai vagy éppen puerto ricoi turistával találkozik az ember a Hop On Hop Off városnéző buszon és természetesen spanyolul hallgatják az idegenvezetőt . Ehhez még jön a hatalmas belföldi fluktuáció , ami a legszembetűnőbb Cancunban volt . Folyt. köv.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china