.

Mexikói élmények
Több részből álló úti beszámöló első része Gesler György tollábólMegjártuk 


ezúttal , a világ legnagyobb spanyol nyelvű országát Mexikót és annak a világ egyik legnagyobb fővárosát Ciudad Mexikót. Miért épp Mexikót?

Mivel mindketten, párommal Kaiser Katival utazásbolondok vagyunk és kaptunk  egy cancuni, time share apartmant -os kéthetes lehetőséget , kézenfekvő volt , hogyha már vállalkozunk a 11 órás emberpróbáló repülésre, akkor nézzünk szét jó turisták módjára és járjuk be ezt a történelmében és kulturemlékeiben hatalmas és lenyügöző országot. 

   Amennyire tartottunk a hosszú, szenvedéses repülő úttól , annyira bizonyult kellemesnek , ugyanis félház volt a fedélzeten, így Kati,  egy teljes középső négyest mindjárt az elején lefoglalt és békésen végigaludta az útat, én meg egy "LongLegsRoom" nevű űlésen próbáltam kihasználni annak előnyeit, de nem túl nagy sikerrel , egyrészt az elöttem lévő WC permanens és zajos ajtónyítogatása és kihasználtsága, másrészt a mellettem lévő kiszolgáló helység mozgalmas forgalma miatt, sem alvásról , de még csak egy szelid szundikálásról sem lehetett szó. Tanulság: no LLR!

  Mikor megérkeztünk, a legjobbkor, kora délután és kiléptünk a szabadba, rögtön megkapott az a remek érzés, hogy meleg van. Nem csak fényesen süt a Nap , de majdnem merőlegesen is, gőzölög az aszfalt, mindenki trikóban!... , zakó, dzseki, pulover, meg ilyesmire biztos nem lesz szükségünk! Jött a szokásos repülőtéri ,megérkezési herce-hurca: a taxis jobb, meg a kevésbé jó arcú megszámlálhatatlan ajánlkozó közül kiválasztani remélhetően  nem a legrosszabbat. Jól választottunk , de az eredmény elég beszédes, 350 pesos oda, 120 vissza, igaz , hogy egy hetet már ismerkedtünk közben a szokásokkal, ráadásul a háziúrunk rendelte a visszataxit! 

  A 25-30 km-es út a városba sok meglepetést nem tartogatott , mert mint mindenütt a világon, a külső ,gyorsforgalmi útak gyéren lakott lerobbant szakaszai után, jöttek az ismert autómárka szalonok és szervízek, bútoráruházak, fém ,fa és építőanyag kereskedések , szegényes lakóházak, majd ahogy erősödik a forgalom, sürűsödnek a lámpák , kerülünk egyre beljebb a város szívébe. 

  Mi ott foglaltunk egy ,így utólag zseniálisnak mondható 80 nm2-es remek apartmant. Így utólag!-mondom , mert bizony nem volt valami bizalom gerjesztő az első élményünk  és benyomásunk, ugyanis mikor megállt velünk a taxi a megadott cím elött, semmi jel nem mutatott arra , hogy bármiféle szálás , vagy legalább alvási lehetőség lenne ott. Komor , igaz gyönyörű Art Deco ház sötét, fekete kovácsoltvas ajtaja elött álltunk, se tábla, se felírat, nem bíztatott , hogy jó helyen járunk. A pillanat kicsit izgi volt , de én / Kati egyáltalán nem/ pont ezért szeretek utazni , bármily furcsán hangzik is , a váratlan és meglepetésszerű eseményekért. Megnyomtuk az ajtó melletti csengőt. Semmi és senki nem mutatkozott. A drága , de rendes soförünk, felhívta a Booking comon megadott számot, amin végre tudtam komunikálni a tulajdonossal, aki egyébként remekül beszélt angolul és kimentette a portást , azzal , hogy éppen a közel 100 éves liftet kezeli, ezért nem nyított ajtót.

  Mikor végre kinyílt a "szezám tárulj!" csodakapú, beléptünk egy fekete és smaragdzöld márvánnyal díszitett lépcsőház előterébe, majd a lifthez érve megértettem mit is csinált a mi liftes "boy"-unk. Ajtókat , bíztosító vasakat kezelt , majd a gondos előkészítés után, a felvonó méltóan élemedett korához, komotosan felvont bennünket az ötödikre, korábbi megrendelésemnek megfelelően az utolsóra, ahol várt már, egy tiszta minden kényelemmel /nem luxussal!/ felszerelt kellemes lakás, ráadásul udvari, ami ott egy áldásnak számított.

Kigyóutca-Vörösmartytér távolsági viszonylatban laktunk a TÉR-től! Az elképesztő gyalogos áradat, a hasonló autó forgalom és a 21 milliós város belső antik keskeny utcáinak nyüzsgő hangzavara nem ért fel hozzánk.

A lakás, illetve az egész ház tulajdonosai olasz-spanyol Sandra és a rendkivül kedves Roberto, gyanítom , hogy  örökölték a házat és átalakitották a kedvező fekvése miatt egy apartman házzá, ök maguk , pedig a mexikói Rózsadombon, Coyoacanon laktak. Kocsit nem béreltünk, de jól tettük!  Sem menni, sem megállni nem lehetett volna , viszont gyalog lábunkban volt az egész, csodálatosan érdekes és  ugyan csak képletesen , de színes város. Tehát csak képletesen , mert legalább is itt a belvárosban minden épület, utcakő egyfajta szürke , de inkább sötétszürke, majdnem kisebb méretű sziklákból épült és komor erőt és biztonságot sugallt. Gondolom 4-5 száz éve a leigázott indiánok még nem voltak eléggé leigázva ahhoz , hogy ne kelljen  tőlük tartani, de nyilván késöbb is könnyebb volt az amugy 2000 méter magas fennsíkon kőveket találni , mint agyagot a téglákhoz , homokot a vakolathoz.

   Színesek csak a lépten -nyomon látható kis "élelmiszer" üzletek táblái és az éttermek , kávézók felíratai voltak. A kis boltok roskadásig tömve voltak az egy-két év távlatában lejáró, csomagolt joghurtokkal, csipszekkel, üditő és elképesztő, ihatatlan / a legmeghökkentöbb egy paradicsommal! és citrommal! ízesitett dobozos sör volt , amit gyanutlanul leemeltem a polcról!/ italokkal. Semmi friss zöldség , gyümölcs, kenyér, netán felvágott, sajt , ami a mi nem szállodai, önellátó életünket igencsak megnehezitette.

   Étterem? Kérdezhetné bárki. Természetesen próbálkoztunk ,de az első órában , mikor megérkeztünk éhesen, szomjasan, azonnal beültünk a környék számos étterme közül a legszimpatikusabb egyikébe, ahol ugyan csak egy salátát kértem, olyan felísmerhetetlen szószokkal probálkoztak , hogy előről kellett kezdenem mindent. Többször megkiséreltük az éttermi ebédet , de az egyetlen bélszínnek csalt hátszínen kívül , ami viszont elfogadható volt , nem síkerült emberi ételhez jutnunk. Az egyik főutcai étteremben , ahol elég sokan ettek, ittak.

 

Katinak megtetszett egy nagyobb méretű kehelyben lötyögő piros folyadék , azt hívén valami jó kis ital, kérdi a felszolgáló lánytól , mi légyen az a koktél a szomszéd asztalnál? a lány nagyranyított szemmel értetlenül néz ránk miféle koktél? Kiderült , hogy az a valami, ételszerűség, gyanusan uszkáló, szines, vegyes zöldségekkel, gyümölcsökkel. Még egy egyszerű dícsőitett tacojukat is sikerül elrontaniuk, mert azt gondolják minél több holmival /paradicsomra, gomba, arra egy kis tejszín, de jöhet valami zöld pesto is , természetesen hagyma, büntetlenül vékonyka  ananász karika/ színesitik annál jobb lesz az íze is. Az étteremben bármit eszik az ember legyen egy szelet kenyér ,hirtelen ott terem a különböző színű és állagú kis tálkákban felszolgált szószkavalkád. Meghatározhatatlan és zavaros minden étel, de nem csak a látványa, hanem ezzel együtt természetesen az íze is.

   A legkedvesebb az volt, mikor bármely mexikóinak , csak úgy érintőlegesen emlitettem ezt a megfigyelésemet és hozzátettem nem vagyok nagy barátja a konyhájuknak, a legőszintébb megdöbbenéssel, csodálkozva vették tudomásul és azonnal el akartak vinni egy igazán fantasztikus étterembe, ahol majd megísmerhetjük a valódi mexikói finomságokat. Ezt megsporoltuk nekik , magunknak pedig , hogy esetleg  hamiskásan lelkendezzünk. Folyt. köv.

Gesler György                

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china