.

Méltán híres spanyol cseppkőbarlangCueva de Nerja, azaz a Nerjai-barlang egy közel 5 kilométeres barlangrendszer Nerja közelében, a dél-spanyolországi Malaga tartományban. A Scientific Reports folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a Cordobai Egyetem kutatói 41 000 évre visszamenőleg találtak bizonyítékot az emberi jelenlétre, azaz 10 000 évvel korábbra, mint azt eddig gondolták.


Lenyűgöző cseppkőformációkat rejt a spanyolországi barlang    KÉP FORRÁSA: LUIS GARCIA FERNANDEZ/WIKIPEDIA

A kutatók a legmodernebb szén-dioxid kormeghatározási technikákat használták. Megvizsgálták a koromfoltokat a falakon és a földön lévő faszén korát, és ami a legfontosabb, a fáklyákat, amelyekkel a látogatók megvilágították a barlangot. A kamrákban szétszórt, egykor lángoló fáklyák szénszemcséi pedig datálhatók voltak.

Eddig 589 őskori festményt fedeztek fel a barlangokban (amelyek természetvédelmi okokból nem látogatható területeken vannak), illetve a tereket temetési szertartásokra is használták, ezért úgy gondolják, hogy több ezer évvel ezelőtt ezek a látogatások inkább lelki okokból történtek. 

A lenyűgöző cseppkövekről és sztalagmitokról (állócseppkövekről) híres helyet évezredek után először 1959-ben „fedezte fel" öt barát, aki denevéreket keresett. Ma a látogatók 45 perces sétát tehetnek a barlangrendszer egy részében. A szakértők szerint a Nerjai-barlang nagysága és geológiai szépsége éppúgy lenyűgözhette a történelem előtti látogatókat, mint a mai embereket.


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol