.

Megtalálták III. Ramszesz gyilkosátPentawer herceg volt az az ember, aki megpróbálta (valószínűleg sikeresen) megölni a saját apját, III. Ramszesz fáraót, majd később a saját életét oltotta ki, miután egy bíróságon elítélték.


Pentawer múmiája, népszerű nevén az úgynevezett "sikoltó múmia" nem volt megfelelően mumifikálva. Nem használtak balzsamozó folyadékot, és a teste természetesen mumifikálódott, a szája ki van tátva és arcának izmai megfeszültek, amitől úgy tűnik, mintha a múmia sikoltana.

Hogy sikoltva halt-e meg, vagy csak úgy állították be az arcát a halálát követően, hogy úgy tűnjön, mintha sikítana, nem világos. Azok, akik eltemették őt, birkabőrbe csomagolták a testét, amit az ókori egyiptomiak rituálisan tisztátalan anyagnak tekintettek. Végül valaki elhelyezte Pentawer múmiáját egy sor másik múmia közé egy Dejr el-Bahariban található sírban.

A herceg azonban nyugodt lehetett azon tény felől, hogy a gyilkossági kísérlet úgy tűnik, sikeres volt. 2012-ben tudósok egy csoportja, akik III. Ramszesz (i.e. 1184 és 1155 között uralkodott) múmiáját tanulmányozták, megállapították, hogy azt követően halt meg, hogy a torkát elvágták, valószínűleg egy gyilkossági kísérlet során, amit Pentawer segített megszervezni.
 

A tudósok genetikai elemzést is végeztek, amely megerősítette, hogy a "sikoltó múmia" III. Ramszesz fia volt. A múmia szokatlan temetése alapján a kutatók megerősítették, hogy valószínűleg Pentawer földi maradványairól van szó.

A fáraó megölése

A Torinói Jogi Papirusz, ahogyan a mai tudósok hívják, egy kézirat, amely dokumentálja azokat a tárgyalásokat, amelyek Pentawer látszólag sikeres kísérletét követték, amikor apját időszámításunk előtt 1155-ben megölték.

A III. Ramszeszhez - és utódjához, IV. Ramszeszhez - hű szolgák egy csoportja felügyelte azon nagyszámú ember ellen folyó tárgyalásokat, akik állítólag segítettek Pentawernek, majd halálra ítélték vagy megcsonkították őket. Az összeesküvők között voltak katonai és polgári tisztviselők, a királyi háremben élő nők (ahol III. Ramszeszt meggyilkolták), és számos férfi, akik a királyi háremért voltak felelősek.
 
<iframe width="667" height="375" src="https://www.youtube.com/embed/4WUwMmxSwc4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Pentawer herceget állítólag anyja, egy Tije nevű asszony segítette (nincs kapcsolata Tutanhamon királlyal), aki III. Ramszesz egyik felesége volt. A jogi papirusz azt mondja, hogy Pentawer herceg "azért került képbe, mert összejátszott Tijével, az anyjával, amikor a hárem nőkkel eltervezte a dolgokat." Pentawert a "szolgák elé helyezték, hogy megvizsgálják; bűnösnek találták; hagyták, ahol volt; a saját életét oltotta ki," - mondja a papirusz.

Hogy Pentawer pontosan hogyan ölte meg magát, továbbra is vita tárgyát képezi a tudósok között, ami lehetett mérgezés és akasztás (vagy a kettő kombinációja), melyeket általában a legvalószínűbb módszereknek tartanak.

Miközben a halott III. Ramszesz fáraót eredetileg egy sírban temették el a Királyok völgyében, múmiáját a sírjának kirablását követően elvitték. Érdekes, hogy a maradványait végül ugyanazon a helyen találták meg Dejr el-Bahariban, mint ahol Pentawerét. A meggyilkolt apa és a gyilkos fia múmiája egy sírban voltak, amíg az Abd el-Rassul nevű ember családja a 19. században fel nem fedezte a helyszínt. (1)

(1) - https://www.livescience.com/61749-screaming-mummy-backstory.html
ujvilágtudat
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol