.

Megtaláltak a búvárok egy 17. századi hajóroncsot az Északi-tenger angliai partjai menténAz East Anglia Egyetem közleménye szerint az 1689-ben elsüllyedt, Gloucester nevű brit királyi hadihajóról van szó, amelynek fedélzetén a szerencsétlenség idején ott volt a későbbi II. Jakab angol király is.


Négy évi keresés után 2007-ben bukkant a roncsra a Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében. A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt, míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után végérvényesen a Gloucester maradványaiként azonosították a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot.

 
 

Szakértők régészeti szenzációnak nevezték a felfedezést. Az egyetem professzora, Claire Jowitt szerint egy időkapszuláról van szó, amely lehetőséget kínál arra, hogy sokat megtudjunk egy 17. századi hajó fedélzetén zajló életről. Mindenesetre ez a legjelentősebb lelet Nagy-Britanniában VIII. Henrik király Mary Rose nevű, 1545-ben elsüllyedt hadihajójának 1982-es kiemelése óta.

FORRÁS: NORFOLK HISTORIC SHIPWRECKS

A széttört és a homokba belesüppedt hajótörzsön kívül találtak a búvárok ágyukat, navigációs eszközöket, ruhákat, lábbeliket, edényeket, étkészletet, bontatlan borosüvegeket, egy, még a fatokjában lévő szemüveget és sok egyéb tárgyat. A borosüvegek egyike az első amerikai elnök, George Washington őseinek, a Legge családnak a címerét - a csillagos-sávos amerikai zászló elődjét - viseli.

A Gloucesteren talált tárgyakból jövő tavasszal rendeznek kiállítást a Norwichi Kastélymúzeumban, ahol látható lesz a hajóharang is, amely kulcsfontosságú volt a hajó azonosításához.

 

Gazdag tárgyi leleteket hoztak fel a 333 éve elsüllyedt Gloucester roncsából 

A HMS Gloucester hadihajó 1682-ben süllyedt el, napjainkban a roncs és környéke régészeti lelőhely
A HMS Gloucester hadihajó 1682-ben süllyedt el, napjainkban a roncs és környéke régészeti lelőhely   -   Szerzői jogok  Norfolk Historic Shipwrecks via AP

 

Régészeti szenzációnak számít, hogy kutatóbúvárok gazdag tárgyi leletegyüttest találtak a közelmúltban felfedezett királyi hadihajó, a legendás HMS Gloucester maradványainál. A hajó 1682-ben süllyedt el, a roncs és környéke régészeti lelőhellyé vált az Északi-tenger angliai partjai mentén.

A Kelet-angliai Egyetem pénteki közleménye szerint az 1689-ben elsüllyedt, Gloucester fedélzetén a szerencsétlenség idején ott volt a későbbi II. Jakab angol király is.

Nem lehet a felszínre hozni

Egyelőre hiába tudják, hogy hol a roncs, olyan mélyen az üledékbe fúródott, hogy kiemelése komoly előkészületeket igényel.

 

Az iszap, mint a szárazföldi régészeti lelőhelyek esetében a föld, konzerválja a leleteket. Kiásás közben az egyben megőrződött, de sérülékeny tárgyak széteshetnek.

Szétmállhatnak a textilből, fából és más szerves anyagokból készült leletek ilyenkor, illetve a törékeny darabok, az üvegből és porcelánból készült tárgyak széttörhetnek. Anyagukban repedések keletkeztek az évszázadok alatt, ezek mentén esik szét sok lelet kiemelés közben, amikor nyomáskülönbség keletkezik.

Az előkerült leletek közül számos darab jó állapotú

UOEA via AP
Számos lelet szinte újszerű állapotban vanUOEA via AP

A Julian és Lincoln Barnwell vezetésével kutató búvárcsapat által felszínre hozott tárgyak között számos lelet állapota kitűnőnek mondható.

A kerámiák és üvegek tisztítása után csillognak, eredeti mintázatuk, díszítésük is láthatóvá vált. A leletek száma mellett állapotuk miatt is felkeltette a régészszakma figyelmét a felfedezés.

Évekig titokban tartották

Négy évi keresés után 2007-ben bukkant a roncsra Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében.

A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt, míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után végérvényesen a Gloucester maradványaiként azonosították a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot.

Hálóba került a legendás hajó harangja is

Norfolk Historic Shipwrecks via AP
Julian és Lincoln Barnwell hálójában a hadihajó harangjaNorfolk Historic Shipwrecks via AP

Szakértők régészeti szenzációnak nevezték a felfedezést. Az egyetem professzora, Claire Jowitt szerint egy időkapszuláról van szó, amely lehetőséget kínál arra, hogy sokat megtudjunk egy 17. századi hajó fedélzetén zajló életről.

Mindenesetre ez a legjelentősebb lelet Nagy-Britanniában VIII. Henrik király Mary Rose nevű, 1545-ben elsüllyedt hadihajójának 1982-es kiemelése óta.

Borosüvegek történelmi címerrel

A széttört és a homokba belesüppedt hajótörzsön kívül találtak a búvárok ágyukat, navigációs eszközöket, ruhákat, lábbeliket, edényeket, étkészletet, bontatlan borosüvegeket, egy, még a fatokjában lévő szemüveget és sok egyéb tárgyat.

A borosüvegek egyike az első amerikai elnök, George Washington őseinek, a Legge családnak a címerét - a csillagos-sávos amerikai zászló elődjét - viseli.

UOEA via AP
A 2007-ben talált harang restaurálvaUOEA via AP

Egy kastélyban rendezik a kiállítást

A Gloucesteren talált tárgyakból jövő tavasszal rendeznek kiállítást a Norwichi Kastélymúzeumban, ahol látható lesz a hajóharang is, amely kulcsfontosságú volt a hajó azonosításához.

A hadihajó a Great Yarmouth partjainál fekvő homokpadok között navigálva futott zátonyra, és egy órán belül elsüllyedt, a legénység tagjai és az utasok közül sokan életüket vesztettek, az áldozatok számát 130 és 250 közé becsülik.

A későbbi, 1685 és 1688 között uralkodó II. Jakab angol és ír (VII. Jakab néven skót) király épp hogy túlélte a szerencsétlenséget.

A roncs kiemelését jelenleg nem tervezik, mert mélyen beágyazódott a tengerfenékbe.

A hadihajó a Great Yarmouth partjainál fekvő homokpadok között navigálva futott zátonyra, és egy órán belül elsüllyedt, a legénység tagjai és az utasok közül sokan életüket vesztettek, az áldozatok számát 130 és 250 közé becsülik. A későbbi, 1685 és 1688 között uralkodó II. Jakab angol és ír (VII. Jakab néven skót) király épp hogy túlélte a szerencsétlenséget.

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A roncs kiemelését jelenleg nem tervezik, mert mélyen beágyazódott a tengerfenékbe.

Forrás:  https://hu.euronews.com/2022/06/10/gazdag-targyi-leleteket-hoztak-fel-a-333-eve-elsullyedt-gloucester-roncsabol
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol