.

Megoldódott a Bermuda háromszögben 1925-ben eltűnt hajó rejtélyeFlorida partjainál találták meg a megoldását a Bermuda-háromszögben majdnem 100 évvel ezelőtt, titokzatos módon eltűnt hajó rejtélyének

 
Az SS Cotopaxi - egy amerikai gőzhajó - 1925. november 29-én hagyta el Charleston-t Dél-Karolinában, melynek rakománya szén volt. A hajó azonban nyom nélkül eltűnt, mielőtt megérkezett volna végső rendeltetési helyére, a kubai Havannába.
 

A szénszállító Cotopaxi a Charlestoni kikötőben
 
A Cotopaxi és a fedélzeten lévő 32 ember eltűnése az egyik leghíresebb történet, amely a Bermuda háromszög legendájához kapcsolódik.
 
"A Cotopaxi rutin úton volt," - mondta Michael Barnette (balra) tengerbiológus és víz alatti felfedező a Newsweeknek. "A hajót szénkereskedelemben használták, így ez csak egy újabb útja volt 1925. november végén. A hajó december elején eltűnt, de nem találták meg a hajó roncsát, és nem találtak semmilyen mentőcsónakot, testet vagy bármit, ami a hajóról  származhatott. A hajó egyszerűen eltűnt. Ezért megpróbáltuk meghatározni, mi történt."

A Cotopaxi eltűnésének története Steven Spielberg filmrendező fantáziáját is megmpzgatta. A hajót a "Harmadik típusú találkozások" című sci-fi klasszikusában használta fel, melyet a Góbi-sivatagban találtak meg és amit nyilvánvalóan földönkívüliek helyeztek oda.
 
Részlet a filmbből
 

<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/cTcKFCw2MO0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
2015-ben egy jelentés szerint a hajó a Kuba partja közelében található korlátozott katonai övezetben tűnt fel újból. A következő években a történet különféle változatai jelentek meg, melyekről kiderült, hogy egyik sem igaz.

Most, közel egy évszázados bizonytalanság és spekuláció után egy reálisabb magyarázata lehet a hajó eltűnésének. Barnette és munkatársai szerint a roncsot St. Augustine partjaitól 55 kilométerre fedezték fel, Florida északkeleti részénél.

A roncs keresése a Bermuda-háromszögtől több ezer kilométerre, Londonban kezdődött. Barnette felkereste Guy Walters brit történészt és felkérte őt, hogy kutassa át a Lloyd's London levéltárát, amely a hajó végzetes útjára vonatkozó biztosítási dokumentumokat tartalmazhat.
 

A Lloyd's London irodája
 
Kutatása során Waltersnek sikerült rábukkannia azokra a bizonyítékokra, amelyek szerint a Cotopaxi 1925. december 1-jén vészjelzést küldött - ez egy kulcsfontosságú információ, amelyet a történészek korábban még nem ismertek.

A megtalált dokumentumok szerint a vészjelzéseket a floridai Jacksonville-ben fogták, ami szerint a hajó az úgynevezett Medve roncs közelében -  St. Augustine partja mentén - található.

A St. Augustine partja menti vizek - a gyarmati időkben virágzó kikötő volt - tele vannak 16. és 17. századi hajóroncsokkal. A Medve roncs azonban ezek közül több szempontból is kiemelkedik. Először is, úgy tűnik, hogy a 19. század végéről vagy a 20. század elejéről származik, és sokkal távolabb található a parttól, mint a többi régebbi hajóroncs. A hajó valódi nevét és annak elsüllyedésének okát régóta rejtély övezte.

A Walters által feltárt bizonyítékok alapján Barnette és búvárpartnere, Joe Citelli úgy döntött, hogy merülések sorozatát hajtja végre a Medve roncsnál, hogy egy olyan tárgyat találjanak, amelyen a rejtélyes hajóroncs neve szerepel. Ez általában megtalálható a hajók harangjában.

Az ilyen felfedezések azonban ritkák, és a búvárok sem találták meg azt, amit kerestek, mert a roncsot nagy mennyiségű homok borítja.
 

A homok alatt rejtőzik a "Medve" roncs
 
Barnette kapcsolatba lépett Al Perkins-szel, egy gyakorlott búvárral, aki több mint három évtizeden keresztül vizsgálta a Medve roncsot, és számos tárgyat gyűjtött belőle. Gyűjteményének egyik darabja látszólag a roncs eredetére utalt.

A tárgy egy szelep volt, amelyet egy cég gyártott, amely körülbelül 20 kilométerre található attól a helytől, ahol a Cotopaxi épült, Ecorse-ben, Michiganban. Vajon ez egy véletlen egybeesés vagy bizonyíték, amely összeköti a Medve roncsot a Cotopaxival?

Barnette kapcsolatba lépett Chuck Meide-el és Brendan Burke-el, a St. Augustine Világítótorony és Tengerészeti Múzeum két szakértőjével, akik jól ismerik a várost körülvevő vizek hajóroncsait.


Partra sodródott ismeretlen hajóroncs
 
Meide és Burke irányítása alatt Barnette további merüléseket végzett a Medve roncsnál, hogy mérési adatokat gyűjtsenek, amiket  ezután összehasonlítottak a Cotopaxi eredeti terveivel. A csoport felfedezte, hogy számos tulajdonság - ideértve a hajótest hosszát, szélességét és a kazánok méretét is - egyezik a Cotopaxi méreteivel.

Végül Barnette fontos információt kapott Walterstől, aki kutatásokat végzett a New York-i Nemzeti Levéltárban. A történész olyan jogi ügyből származó dokumentumokat talált, amelyeket a személyzet néhány eltűnt tagjának családja indított a Cotopaxi üzemeltetője, a Clinchfield Navigation Company ellen. Azt állították, hogy a hajó nem volt alkalmas hajózásra és a durva óceáni körülményekre.

A dokumentumokban a társaság elnöke vitatta, hogy erről lenne szó, és a hajó elsüllyedésének egyetlen oka a floridai partok mentén kitört nagy vihar. Ezt az időjárási nyilvántartás is tanúsítja arra a napra, amelyiken a Cotopaxi vészjelzéseket adott.

A dokumentumokban szereplő tanúvallomáséban az elnök ismertette a Cotopaxi utolsó ismert koordinátáit, amelyeket 1925. november 30-án rögzítettek. Ez a pont a Medve roncstól 35 kilométerre északra volt, ami a hajó tervezett útvonalára esett Charleston-tól Havannáig.

Ebben az állapotban már nem bírta ki a vihart
 

A csapat számára ez volt a rejtvény utolsó darabja, amely a Cotopaxit és a Medve roncsot összekötötte. Mivel a következő napon vihar támadt ezen a területen - és a jogi dokumentumokból származó bizonyítékok arra utaltak, hogy a hajót rossz állaota nem tette alkalmassá egy ekkora vihar átvészelésére  -, a kutatóknak úgy tűnt, megtalálták a hajó elsüllyedésének  magyarázatát is.

A csapat úgy véli, hogy az utoljára elküldött koordináták a következő napi vészjelzéssel együtt,  további bizonyítékok arra, hogy a Medve roncs maga az elsüllyedt Cotopaxi.
 
Barnette "áramütésként" írta le azt a pillanatot, amikor rájött, hogy a Medve roncs valószínűleg a Cotopaxi utolsó nyughelye.- írja az újvilágtudat

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china