.

Megjártuk Porugáliát 1
Szerző:
Gesler GyörgyMegjártuk

 azt a 2300 km-t , ami a spanyolországi Calahondától a portugáliai Portóig és vissza tartott. A szállodákat szokás szerint a biztonság kedvéért lefoglaltam , különös tekintettel a kezdődő nyári invázióra, nem kockáztattam , hogy a kocsiban aludjunk.
 


 

Mivel Cadizban már mindketten voltunk , viszont a mellette lévő    Jerezt még egyikünk sem ismerte.
 

    Ez lett az első állomásunk , bár hiába a "jó" híre, sok jósággal nem találkoztunk, illetve az éppen szombati spanyolos , déli reggelizés a város főterén , meg a butikok lázas kifosztása folyt és a város apraja nagyja ott sodródott és tülekedett a szűk, keskeny utcákon , mi hamar eluntuk a nyári hőségben azt a néhány régi szép épület látványát és visszaültünk a légkondis kocsinkba.

   A meglehetősen gyér forgalom mellett hamar Sevilla mellett voltunk , ahonnan aztán sok-sok víkendezni vágyó gyerekkel és nagyszámú csomaggal lesúlyozott családi furgonokkal versenyezve folytattuk az utunkat a portugál tenger illetve az óceán felé.

A kitűnő vadiúj autópályán a határ után meglepve látom egy hatalmas táblán Electro Payment, majd néhány km után még egy tábla , ami közli az árát is , mondjuk 0.73 EU! közvetlen mellette egy kapu kamerákkal és különböző kütyükkel szépen feldíszítve!       Kicsit meglepett a kedvesen ingyenes spanyol utak után , hogy itt fizetni kell , de hogy kinek és mikor , mert élő ember vagy valami sorompószerüség sehol nem volt , csak gondtalanul tovaszáguldó autócsúcsforgalom. Bár jöttek még hasonló árú táblák , meg kapuk , de én is beálltam a száguldok közé. Mikor a szálloda portásától megtudtam , hogy az utolsó nap mikor elhagyom Portugáliát a Postán!! befizethetem a megtett út díját, már sejtettem előre ,hogy az nem fog menni.  Lehet , hogy jön majd valami büntetés , de vissza a határnál senki nem szólt semmit: jöttem, láttam, nem fizettem!

    Az első igéretesnek tűnő kedves kis parti falunál letértünk az autópályáról és elhatároztuk , hogy fel sem jövünk, ott folytatjuk az utat. A partra kiérve láttuk , hogy a falu sem nem kedves sem nem kicsiny , hanem a hetvenes évektől kezdődően falanszterszerűen egyszerű társas nyaralóknak felépített házak és hasonló hangulattalan "villák" vízszintes és merőleges utcák mértanilag rendben , de szépségileg semmitmondó együtteséből áll. Mindehhez a tenger felől hajat és idegeket borzoló rideg szél tette már-már kellemetlenné a mégoly tündöklő napsütést is! Néhány km-t még így is megtettünk az egymásba érő hasonló és jellegtelen új nyaraló falvakon keresztül , hátha váratlanul ráakadunk valami érdekesebb és vidámabb részletre, de kis idő múlva már biztosak lehettünk , hogy itt ezen a helyen semmi keresnivalónk nincs.  Vissza az autópályára és Taviráig meg  sem állunk! 

Tüneményes és okos régi kisváros , mert nem az óceán partjára , hanem egy folyó deltájában építkezett ,szelíden kanyargó, barátságos, kis utcák futnak fel az épp csak emelkedő domboldalra, a parton meg a szokásos éttermek és kávéházak, persze egyet mi is kipróbáltunk, váltogatják egymást. A szállodánk Faroban volt lefoglalva , időnk bőven, annál is inkább , mert egy órát visszaállítottunk , úgyhogy továbbmentünk , megint a pályán.

   

Az egész területnek, kb egy nagyobb megyének felel meg Algarve a neve és a fővárosa Faro, vagyis kissé hosszabb magyar szó Világítótorony. Amúgy egy 200 ezres nagyváros egy csodálatosan rendben tartott, igazi monstre falakkal körbekerített , ódon kisvárosi központtal , ahol természetesen szórakozó helyek és éttermek hangulatos teraszokkal és, tanúsíthatom, felséges ételekkel várják  a rengeteg turistát. 

    A kellemes éjszakánk után, a példátlanul olcsó szállodából, viszonylag korán elindultunk , mert Lisszabon előtt a legkevesebb három helyen meg akartunk állni, biztosíthatlak benneteket jól döntöttünk!

Folyt .köv. 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china