.

Megjártuk Portugáliát! /IV. Rész. Porto./ 


Szerző:
Gesler György
 


Megkóstóltuk Portoban portóít
 

 
Virágvasárnapi zarándoklat
 
Kicsit kapkodtam az előző rész végén, mert mielőtt Portoba értünk volna, megálltunk a vallásbiznisz egyik jelentős helyén Fatimában. 1917-ben megjelent a Szűz Mária három lurkónak , aminek aztán jó nagy visszhangja lett és olyan nagy , hogy 53-ban mindjárt építettek is egy hatalmas templomot , előtte pedig kialakítottak egy százezres tömeget is befogadni képes teret.
 

Pápai látogatás


    Most ugyan forró nyári délután van, csak néhány százan! csellengenek, de a "faliújságokon" láthatóak voltak szép, régebbi képek , ahol bizony zsúfolásig megtelt a hatalmas és impozáns tér, főleg mikor a Pápa celebrálhatott egy ünnepi misét. 

   A 7800 lakosú város évente 5 millió! zarándokot ,/ meg minket a két turistát/ fogad. Mindazonáltal, minden étterem,  délután 5 óra lévén, zárva volt, végül csak egy kínai talponállóban tudtunk ebédelni, viszont a megszámlálhatatlan kegyboltban vehettünk volna különböző Jézuskákat, meg Szűzanyákat minden méretben , színben és árban, szépet viszont egyet sem láttam! 

Hogy a Jóisten , milyen rapszodikus és kiszámíthatatlan, a három látnok gyerek közül az egyik 2, a másik 3, a harmadik pedig kb 90 évre az eset után halt meg. Lehet , hogy az első kettő jobban járt, előbb került a Paradicsomba?
   Engem viszont , hogy ilyen cinikus vagyok , jól megbüntetett és beérve Portoba, , már éppen sötétedett, teljesen bepánikoltam , mert az IPademen megint csak a nagy sötétség volt a jól megtervezett útvonal helyett.
 


Dimbes-dombos Porto
 

   Remek és "kifinomult" tájékozódási tehetségemnek meg két útszéli félrészeg útbaigazításának köszönhetően már-már a szálloda parkolójában éreztem magam, ám hiába jártam tényleg közel a célhoz a sok girbe-gurba egyirányú ,dombra fel, völgyre le utcák és egyforma házak között teljesen reménytelennek látszott a Hotelünk megtalálása. Ekkor beálltam egy benzinkúthoz és egy angolul jól beszélő nagyon kedves ember mosolyogva mondta , persze, itt van egész közel, tudom hol a Vip and Spa Hotel. Azzal kijött velem az útra és kedélyesen elkezdte a mondókáját. Egyenesen 150 métert, ott vége az útnak , jobbra fordul három lámpa után visszakanyarodik, két keresztutca után jobbra kimegy a körforgalomból, 30 méter után ... ekkor Kati kiugrott a kocsinkból és kicsit türelmetlenül rám szólt ebből elég, és az önfeledten magyarázót megkérte, hívjon már egy taxit legyen szíves. Mondanom sem kell a taxis teljesen másfele ment , de én gondtalanul utána , mert bíztam benne.
 


Hoponhopoff busz


   Jól tettem, ugyanis néhány perc múlva már tényleg a szobánkban voltunk. A portán szokás szerint összeszedegette Kati a látnivalókról és tudnivalókról szóló prospektusokat, így ezúttal nem az ismert Hopos céget választottuk , mert a másik városnéző kék-sárga logot viselő cég busza odajött a szállodánkhoz , hajókirándulást biztosított és még egy híres portoi borpincét is megnézhettünk , mindez 1 Eu-val kevesebbért, mint a Hopos másikon. Úgy láttam ez piac is verseng a fogyasztók kegyeiért. Érdemes mindent mindig felderíteni , mielőtt eldönt valamit az ember. 
 


Hoponhopoff hajó és Kati


    Még este megvettük a szálloda portáján a jegyet és reggel már vidáman ültünk is a kényelmes buszon ,se Metro, se kínos kocsikázás nem rontotta a kedvünket! Mivel a tikkasztó 35 fok után hirtelen 20 fok körüli hőmérséklet lett reggelre , kihasználtuk ezt a pont hajókázásra való időt és a jópofa sárga hajóról is megcsodáltuk a várost. Az pedig olybá tünt , mintha Pesten két Gellérthegy lenne  és a két hegy között folyna a Duna.
 


Eiffelnek tulajdonított vasúti híd


   Ennek megfelelően 100-120 méter magasan mennek át a hidak szám szerint hat, egyik parttól a másikig , ami már önmagában is egy szédületes látvány , de ehhez még a dombokon lévő régi és újabb házak, templomok ,villák festőisége, varázslatos hangulatot és élményt jelentett.
 


Ferencesek kis temploma


   Persze mentünk mi a busszal , körbe-körbe többször is , mert egészen különleges és megkapó volt minden részlet közelről, kivülről és belülről még jobb. Életem sok száz temploma közül , az itteni Ferencesek kistemploma volt az egyik  legszebb ,amit valaha láttam, aztán az Erődtemplom a város legmagasabb pontján, "nemrég" csak 1111-ben lett kész, a karmeliták templomának csempéi, a Szent Klára templom kapuboltozata, az Irgalmasok temploma mind egyedi szépséges látnivaló volt.
 

  San-Ildefonso templom és IV. Henrik tengerész szobra


    De nehogy már csak templomozzak, volt itt más nézni és ámulni való, a világ talán egyetlen, a biedermeier időkben elkezdett és végül 1910-ben elkészült stíluskeverékben is pompázatos, grandiózus és gazdagon díszített Tőzsdepalotája, a nem is hős királynak , de egy kedves fickónak ábrázolt Tengerész Henrik szobra , aki életében nem hajózott , de ő támogatta az Afrika megkerülésére finanszírozott és elindított hajókat.
 


Könyvtár és könyvesbolt


A világ állítólag No.1. legszebb könyvtára, ami eredetileg annak épült, ugyanis a No.1 Maastrichben katedrális  a No.2. Buenos Airesben , amit láttunk, színház volt,ez viszont 100 évvel ezelőtt épült, általam ugyan nem nagyon kedvelt neogót stílusban, de a belsőépítész már kacsingatott a szecesszió felé, ami igencsak jót tett a díszesen kanyargó egyedi lépcsőnek és a mennyezet gyönyörű faragásának.

     Nagyon érdekes a pályaudvari  csarnok a szinte szoc.reál hatalmas csempéivel ,a Gulbenkian Múzeum, ami sajnos éppen aznap zárva volt, mindez persze könnyen megtalálható bármely internetes , vagy nyomdai leírásban , ám,  és erről mindenkit biztosíthatok, a város hangulata és varázsa csak ott és akkor élvezhető , ami tényleg felejthetetlenné teszi az odalátogatást.


Az alapító és a múzeum
 

    Mivel a bort szeretem nem a sört, hát a portóit is közelről meg kellett ismernem, annál is inkább , mert hogy-hogy nem a másnak 12 Eu-s belépőt hozzácsapták a városnéző buszjegyünkhöz, így nekünk ugyan ingyen , de végig kellett unatkoznunk a hatalmas hordók labirintusában egy fontoskodó , de kedves fickó magyarázatát és tudálékoskodását a borkészítés  fortélyairól, miközben végigvezetett az egyik legnagyobb és leghíresebb pincészeten.
 


Kati és a hordók


    A végén aztán a nagy asztalhoz leültettek , ahol  mindenkit várt már egy vörös meg egy fehér pohár bor, meg természetesen a polcokon a megvehető sok-sok évjáratú és árú palack. Nehéz félédes, félszáraz borokról volt leginkább szó, mit szépítsem, nem az én itókám, de nem is az én bankszámlám!

    A kirándulásunk végén nem a tengerparton jöttünk vissza, hanem Sevilla felé és útközben azon morfondíroztunk, hogy milyen kár, hogy északabbra nem mentünk fel , mert ennek az egész vidéknek a történelme, a páratlan szépsége bizonyára sok érdekes és élményszerű látnivalót tartogathatott még, de remélem lesz egyszer még kedvünk és visszajövünk ide.  
 


Felkészülés a következő utazásunkra

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china