.

Megjártuk (második rész)
Szerző
Gesler GyörgyA világ egyik leglátogatottabb városa Bangkok a maga 20 millió turistájával, sok-sok templomával, megszámlálhatatlan Buddha szobrával elég okot ad erre a népszerűségre.


Az egyik legnagyszerübb, élményszerű látnivaló, a bangkoki Nemzeti Muzeum.

 

Nemzeti Múzeum

Azonban meglepő módon, az érdeklődök szerény számát tekintve, mégsem elég vonzó. Hiába todult a tömeg a többszáz autóbuszból, mindenki csak a Királyi Palota felé igyekezett a kis zászlókat lobogtató, vagy napernyőket emelgető idegenvezető után. A múzeum ahhoz képest szinte senkit nem érdekelt. Bánhatják, mondhatnám!...mert nekünk a különböző korokból más és más stilusú, de az éppen  adott vallás meg a gyöztes hódító szerinti rituális kő, bronz szobrok, reliefek felejthetetlen élményt jelentettek. Ott látható a legrégebbi thai irásos emlék egy hatalmas kősziklára vésve, ez egymaga is az Unesco védettsége alatt áll.
 

Ezt a pavilont minden turista lefényképezi
 

Kellemes vacsora egy folyóparti étteremben

 

Jó volt itt vacsorázni
 
  A thai konyháról, a nagyszerűségéről nem érdemes írnom , viszont a Peninsula étterem folyópartján lévő kerthelységben vacsorázásunk  hangulatát barátainkkal nehezen tudnám tulzások és elfogulatlanságok nélkül visszaadni.
 

A túlparton Bangkok színes fényei és a méltán felkapott Mandarin Oriental Hotel , a folyón, kivilágitott  fel-le cikázó ,suhanó, szebbnél szebb hajó látványa, a meleg, nyárias, holdfényes este, mind hozzájárult a felejthetetlen élményhez. Habár a vacsora büférendszerüen müködött, persze az osztrigától a nemtudom mitől híres japán bélszínig, gazdag és választékos volt, a pincérek és  a tányérhordozok példaszerű helytálással, kellemessé tették az esténket.   
 
 

Egy váratlan közjáték

  Mielött tovább repülnénk Kuala Lumpurba, "visszarepülnék" a bangkoki reptérre , mert emlékezetes, emlitésre méltó és a legújabbkori utazásra jellemző eset történt. Hiába futkostam egyik szalagtól a másikig , az egyik böröndünket nem találtam sehol. Az ilyenkor elképzelhető, jól ismert dúlt-fúlt állapotban odarontok a lost bagage pultnál szeliden álldogáló, a képernyőt nézegető fiucskához, hadarom a bajom, aki alig érthetően motyog valamit az arrafelé oly "divatos" zöld szájkendője alatt. Hisztérikusan rászólok vegye le a kendőt , mert szavát nem értem. Leveszi, majd flegmán ,kissé nyugtatva OKÉ mondja. Hogy-hogy OKÉ?- kérdem. Tudunk a csomagjáról Rómában van a Fiumicinon, / ott szálltunk át a Quatarra/ de holnap délelöttre ott lesz a szállodájuknál.Ott is lett egy leplombált, méretes nylon zsákban a természetesen érintetlen börönd! 
 
   Egyébként az újkori repülési szokásokról még részletesebben akarok írni, mert az Air Asia tényleg úgy működik lassan , mint a négyes-hatos a Kőrúton!
 

Air Asia gépe a bangkoki repülőtér betonján
 

Kuala Lumpur 

 

Kuala Lumpur látképe
 
Persze Kuala Lumpurba a második célutunkra is Air Asia-val repültünk. Teljesen véletlenül, szerencsére szombatra esett az utazás , mert Bangkok egy új / megint Air Asia/ kimondhatatlan messzeségben lévő repülőterére hétköznap több órás taxizás után se értünk volna oda. A közlekedés szempontjából Kuala Lumpurban is a szombat remek választás volt, viszont egy olyan trópusi felhőszakadás kellös közepébe kerültünk, hogy nem a forgalom , de amiatt kellett a taxinak meg-meg állnia és lépésben haladnia.
 

Trópusi eső Kuala Lumpurban
 
     A szállásunkhoz érve, ami hatalmas 46 emeletes épületben volt, porta nem lévén , meglepetten állapítottam meg , hogy nem lesz könnyü  bejutnunk és megtalálnunk az apartmanunkat. Sok hiábavaló kérdezgetés után , sikerült megtudnom , hogy Whatsupra küldték az instrukciókat, amit én internet hiányában nem tudtam megnézni. Végül, mikor lett Wifim, rémülten láttam, hogy a Nemzeti Bankba könnyebb lett volna bejutni , mint ide , ugyanis a következő számok voltak az üzenetben. A földszinti udvaron lévő többszáz levélszekrény közül az enyém száma, a szekrény nyitókód száma, a ház kapubejárati kód száma, a lakás emeletiszáma /36/ , a lakás száma /3366/ miért pont ez?, végül a lakás ajtajának hatjegyű nyitó kódszáma. Amig ezt a számhadműveletet végig csináltam , azalatt Kati felhívta egy régi kedves ismerősét , aki azonnal felajánlotta , hogy odajön és segít. Mire beértünk a lakásba ő is beért minket és rendkívül szívélyesen és kedvesen meghívott , hogy aludjunk náluk és szombat lévén nem kell korán kelni, így még egy beszélgetés is jól esik majd. Anna és Guszti 17 éve élnek K.L.-ban jól és megelégedetten, egy nagy házban a város  felkapott részén.
    Hogy nagyszerű három napot töltöttünk K.L.-ban az nekik is köszönhető, annál is inkább ,mert nemcsak hiányos volt a turisztikai felkészültségünk, de egy ilyen fiatal város -Klang maláj főnök 1850-ben ónbányákat nyított , jól mehetett a bolt , mert 57-ben már alapítottak egy várost! -a mi túldimenzionált régiség mániánknak bizony kevéske érdekességet tartogathatott  volna. Így aztán laza programozás, semmi ezt nézzem meg?, azt látni kell!, nem zavarta a nyugodt, remek kinai meg thai ebédeket, a lubickolást hol náluk, hol a szállodánkban, meg a céltalannak látszó, de hangulatos sétálásokat, meg itt-ott a vásárlásokat, a kinai negyedben , és a különböző mérhetetlen méretű Plazakban.
 
  Folyt. köv. 

Gesler György
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china