.

Megjártuk (harmadik rész)

Szerző
Gesler György

 


Kuala Lumpur Malajzia fővárosa

    
   Mikor elterveztük utunkat , hogy az utolsó állomásra Baliig eljussunk, többféle verzió is felmerült, még egy ferry-s azaz kompos átkelés Malájziából Jakartába is, de ezt a fárasztónak tűnő, körülményes változatot hamar és így utólag mondhatom okosan elvetettük.  A nagyvilágutazó vejem , akit, ha megkérdezek, voltál már itt, vagy ott, a világ legtermészetesebb módján elhadarja rögtön érdemes oda menni vagy nem, mi a látnivaló, mintha csak egy bédekkerből olvasná ki. Szerencsére ezuttal, hiába óvott Kuala Lumpurtól mégis jó ötlet volt ott megszakítani az utunkat.
       A valójában csak két élményszerű látnivaló és érdekesség maradt meg emlékezetemben, de a város hangulata és  friss, modern lüktetése mindenképpen jól érezhető és kedvelhető volt.
 

Vasárnap mindjárt az első tényleg meghökkentő helyre vittek el barátaink,
az úgynevezett Batu Barlanghoz, ahol éppen még a kinai Új Év ünneplésének a lecsengése zajlott , ott aztán elmondhattam, hogy sokan vannak , mint az oroszok , helyett , sokan mint a kínaiak. A templomi szertartásról sajnos lekéstünk , de az ilyenkor szokásos virágok szétszórt , hervatag maradékaiból láthattuk , hogy nagy volt a vallásos hevület!
 
 
    A barlang szentélyhez vezető, minden szakasz más színűre festett impozáns lépcsősora, a maga 272 fokával /de nem ám a 15 cm magasságúakkal/ érthető okok miatt elriasztott a várhatóan sok-sok Buddha megnézésétől. Mentségemre legyen mondva , a szomszéd szobor térdéig három szakaszt megtettem. 
 
    Murugan, Tamil Isten, szoborban soha nem látott méretű 42,7 méter magas arany színű alakja áll a lépcső mellett és már messziről jó kis meglepetést okoz a térre érkező látogatóknak és persze a hívőknek. Valószinűleg egy kultikus, rituális testhelyzetben, mozdulatlan örökkévalóságot ábrázoltak a készítők és gigászi több éves munkát végezhettek.


 
    Mint az építészet nagy bolondja, legyen az egy viskó, vagy száz emeletes felhőkarcoló, nagy lelkesen és örömmel csodálhattam meg a város új és modern arculatának alakulását. Első benyomásaimat az apartmanunk 36.-ik emeletének teraszán keresztül szereztem, ahonnan éppen a hatalmas belváros teljesen feltúrt és 20-25 toronydaruval dolgozó toronyházainak építkezéseit néztem. Távolabb a város / 7,5 millió lakos/ másik, a már elkészült részének impozáns , változatos és érdekes épületeinek körvonalai rajzolódtak ki.
 
 Természetesen a Petronas Ikertorony  rajzolódott ki a legjobban! Nem csoda, hogy 20 éve Kuala Lumpur szimbóluma és egész Kelet-Ázsia egyik leghíresebb épületévé vált. Mint megtudtam Gusztitól magyar vonatkozása is van az épületnek , egy hazánk lánya tervezte a két toronyközti hidat. Odabent a szokásos épületekre oly jellemző élet folyik: világcégek irodái, bevásárló plazak luxus üzletei, jól öltözött sok dolguk van! fiatalok sietnek balról- jobbra lentről- fel és fordítva, szóval minden OK, csak  ne állna ott bizalmatlan faarccal minden sarkon az a sok biztonsági "szakember". Teljesen ellentmondásosan , oda nem illően a harmadik emeleten minden plázák és bevásárlóközpontok egyik legfontosabb üzemrésze, az egyszerű önkiszolgáló módszerrel, a változatos éttermek sokasága itt is működött, de nem is akármilyen eredménnyel , mert déli 1-2 között mondhatom a világ ismert és alig ismert ételei a kb ötven kiszolgáló pulttól kikérhető volt és a legősibb népbüfés szisztémával elvihető és egy szabad asztalnál megehető volt. A hatalmas "ebédlő" persze indokolt volt, etetni kellett a toronyban dolgozó városnyi titkárt, asszisztenst, menedzsert, embert. Az addig kaotikus zűr és hangzavart 2-kor mintha elvágták volna, vágtatott mindenki a maga dolgozójába.   Egyébként egy nem is olyan szerény összegért fel lehetett volna menni valameddig a bal toronyba , de nekünk nem sikerült , ugyanis hétfő rejtélyes módon szabadnap volt! a lifteknek?
 

A város ezen belvárosa a híres Petronas körül nagyon tetszetős és rendkívül érthető módon színes, mozgalmas pezsgést mutatott,
az elegáns szállodák, a fehérabroszos luxus éttermek, a rengeteg drága üzlet, a tornyok bejárata elé behajtani próbáló autócsodák, a sok turista /Kuala Lumpur látogatottsága hetedik a  világon/hozzátartozott a lüktető, élhető jó érzéshez és  látványhoz. A turisták kötelező békaperspektívás képét, ahol mi  és a Petronas együtt és egyszerre vagyunk, megcsináltattuk az egyik "vállalkozóval" , akik szép számmal vannak, felísmerve az üzleti lehetőséget,ugyanis kinek van a telefonján nagylátószögű lencséje?
    Nagyon szép és impozáns látvány a Függetlenség tere, ott van a Sultan Abdul Samad Palota, tipikusan historizáló arab stílusban a XIX század végén épült, a szintén akkor épült brit krikett klub , ám az nem arabos , a régi központi pályaudvar angol secesszios stilusban , mindegyik hozzájárul a monumentális tér egységesnek ható látványához!  

 
    Tettünk egy néhány megállós utazást az alagutakat Guszti /aki a budapesti 4-es Metronál is közreműködött mint vendég/ által is tervezett, részben földalatti vasúton , ami átszeli a várost , természetesen vezető nélkül !
    A repülőtérre , hogy az ott is ismert és nem szeretett csúcsforgalmat megusszuk, a város szívéből induló express vonattal mentünk , hogy minden lekésési izgalmat elkerüljünk jó időben , így kényelmesen és nyugodtan felszállhattunk a következő célállomásra Yokyakartába tartó megint Air Asia gépünkre.
Folyt. köv.
      
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china