.

Megjártuk (első rész): Bangkok
Szerző
Gesler György


Bangkok

 


 
    Megjártuk  megint a szokásos télből-nyárba útunkat, ezuttal ismét Távol-Keletre, ami már nem is olyan "távol" , hiszen , ha jól meggondolom ez a 17 óra repülő út pontosan annyi ideig tartott, mint egykor 1973-ban Bydgoszczba az úttalan-útakon a Zsigulival végigvergödni.
 
Az utat Bangkokban kezdtünk, úgy mint a múlt évben.

A Mariottban laktunk, de idén potoltuk a múlt évben kimaradt látványosságok és érdekességek meglátogatását. Az autókázást, taxizást el kell felejteni, a fő közlekedési eszközünk ezuttal is a Skytrain és természetesen a Public Transport Ship volt. Ahogy naponta többször is elhajókáztunk a folyon fel-le hop on hop off módon megvilágosult elöttem , hogy mitől tudják jobban kihasználni az utaztatást, mint mi a Dunán. Ugyanis az alig keskenyebb Csaophraja folyó sodrása lassú , ezzel lehetősége van a hajóknak bárhol bármely irányból kikötni, nem kell minduntalan fordulni és szembe állni az áramlattal. Arról nem is beszélve , milyen kellemes az izzasztó hőségben a vízen csónakázni és csodálni a város parti épületeit.
 
 
Csaophraja folyó
 
 Ám nekünk, kiváncsi, semmi jóból nem szívesen kimaradó , turistáknak nem volt elég a főágon hajókázni, úgynevezett csatorna kirándulásra,  a régi Bangkok cölöpházainak és az  úszópiac megcsodálására is bejelentkeztünk, a megfelelő turistakopasztó összegért. A cölöpházak semmitmondó, szegényes, rozoga tákolmányok voltak , semmiben nem különböztek a naponta többször látott, a főágon lévő, bizonyára elöbb utobb bontásra ítélt házaktól, az úszópiac pedig, egy néhány méter hosszú csatorna holtágban, egy zöldséget , egy halat, meg egy szuvenirokat áruló hajórajból állt. A parton viszont igazi jól ismert vásári hangulat tombolt! Ki akart volna az imbolygó lélekvesztőben áruskodni , mikor a bíztos szárazföldön megfizette a helypénzt? A turista meg nem akar a partról integetve , azt kérem meg amazt , hanem megfogja, megnézi és úgy vásáról.
 

Vizipiac
 
   A becsapos , ámde drága csatornázás nem vette el a kedvünket és kiválasztottunk egy, szinte a madár sem jár arra, a turisták által teljesen ismeretlen látnivalót. És milyen jól tettük!
 
   A jelenleg még alig-alig megközelíhető, sikátorokon és útvesztőkön szerencsésen átjutván, végre megtaláltuk a Királyi Bárkák nevű rendkivül érdekes és különleges kiállítást. A 40-50 méteres gazdagon , színes faragásokkal díszitett hajók az ezerkiláncszázas évek elejétől majdnem napjainkig egy hatalmas vízi hangárban vannak kiállítva , részletes, pontos ismertető leírással bemutatva. Mivel néhány nagyon rossz állapotban került ide, komoly és folyamatos restaurálás történik , aminek magunk is szemtanúi lehettünk, ahogy a finom füstarany lemezkéket , az apró színes köveket, a körmömnyi tükröket az előre berajzolt helyekre , végtelen türelemmel és szakértelemmel ragasztgatták. Látván a már elkészült hajók hihetetlen pompáját és csodálatos, kultikus orrszobrait, könnyen el tudjuk képzelni, milyen lehetett a Csaophraja folyó egy- egy királyi ünnepen.
 

Királyi bárkák
 
   
Irány Ajutthaja

Ennyi hajókázás után gondoltuk épp itt az ideje egy kis vonatozásnak is, így hát a régi főváros, ma romvárost és kisvárost Ajutthaja-t vettük célba. A vonatjegyhez interneten nem lehetett hozzájutni, ezért aztán a szálloda portásának bíztatására a pályaudvari pénztárnál vettük meg, más nem lévén, állóhelyet! A Jóisten megsegített, le tudtunk ülni, mert ha ezt a sívár, érdektelen utat állva kellett volna megtenni az első állomáson leszálltunk volna.

Az állitólag fénykorában 1 millió lakosú város épület darabjai és a sokat nem jelentő tégla kupacai, nem hagytak túl sok jó, igaz rossz emléket sem bennem. Remélem, mivel a Világörökség része, kap majd egy kis pénzt a város , hogy lassan lassan felismerhetővé "renoválják" a rim-rom emlékhelyet. A terület hatalmas és sok-sok Vat vagyis templom található rajta ,mégis leghíresebb, az indákkal körbefont, kicsiny, rendkivül érdekes és titokzatos, hófehér Buddha arc meghökkentő látványa.

Buddha arca a fák között és nem a napszemüveg mögött látható. (A napszemüveg a szerzőt takarja)
 
    Buddha volt rengeteg, de ezuttal a fekvőt , ami legnagyobb a világon, kellett megnéznünk , ugyanis tavaly rövid nadrágban nem engedtek be. Sajnos nem jól van elhelyezve , mert három méterenként oszlopok vannak a szobor elött , így aztán a teljes hosszlátványt feldarabolják és szaggatottá teszik a monumentális méretek zavartalan élvezetét. Először azt hittem , hogy a talpára festett apró csillagocskák kultikus, rituális jelek , aztán , mivel másutt más volt a szobor talpán , rájöttem a művész , vagy művészek egyetlen lehetséges individuális megnyilvánulása a Buddha talpa, a többi mindig ugyanaz!
 
Folyt.köv. Kuala Lumpur       
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china