.

Megfejtették mit írt az ördög által megszállt apáca 1676-banMaria Crocifissa della Concezione nővér, egy szicíliai kolostor lakója az Úr 1676. évének egyik reggelén tintás kézzel ébredt. Mellette több levél is feküdt, amelyek ismeretlen nyelven és betűkkel íródtak. Apácatársaival azon a véleményen voltak, hogy az éjszaka folyamán megszállta az ördög, és ő kényszerítette az írásra és az Istentől való elfordulásra. 341 éven át senki sem tudta megfejteni a különös írást, ám most egy kutatócsapat sikerrel járt.

Az Isabella Tomasi néven született leány 1645-ben látta meg a napvilágot. 15 éves volt, amikor belépett a szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostorba, ahol szabadidejében több nyelvet is elsajátított. 21 évvel később, egyik reggel arra ébredt, hogy a teste mindenhol tiszta tinta, és néhány levél fekszik előtte. Apácatársainak azt mondta, hogy az éjjel a sátán szállta meg, és kényszerítette őt arra, hogy ezeket írja. A nővérek hittek neki, pláne azt követően, hogy meglátták az üzeneteket, amelyet senki sem tudott megfejteni több mint három évszázadon át.

Az ismeretlen nyelven írt írások közül az egyik levél fennmaradt, ám mindezidáig egy kódfejtő sem volt képes megoldani a talányt. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusai 2017 augusztusában kézhez kapták a levél egy másolatát, és egy hírszerzői kódtörő szoftver segítségével korszerű elemzés alá vetették, írta a The Times.


A szicíliai Palma di Montechiaro bencés kolostora

A Daniele Abete vezette kutatócsoport nem éppen hagyományos módon jutott hozzá a modern technikához: a kódtörő szoftvert az úgynevezett mély weben (az internet sötét bugyraiban) találták meg, ahol a hírszerző ügynökségek által kifejlesztett algoritmusok bizonyos úton-módon kiszivárognak a nagyközönséghez.

A szakértők betáplálták a szoftver programjába az ókori görög, arab, latin ábécét, valamint a rúnaírást, aminek segítségével értelmet tudtak adni a szöveg egyes részeinek. Az első 15 sort sikerült lefordítani. Kiderült, hogy a nyelvzseni apáca mind a négy betűkészletet felhasználva készítette el „ördögi szövegét”, amelyet elemeire bontva olvasható, bár elég rejtélyes és több helyen zavaros mondatokat kapunk. Az értelme valóban elég sátáni lett, ugyanis a nővér azt írja, hogy „a Szentlélek felesleges”, „Istent az ember találta ki” és hogy a „katolikus tanítás alapelvei egyszerűen senki számára sem működőképesek”. Az egyik mondat pedig így szól: „Talán most a Sztüx már bizonyos”. Az ókori görög mitológiában a Sztüx folyó az élők és a holtak birodalmát választotta el.

A kutatók a levél sok helyen kusza és kevéssé konzisztens szövegeit elemezve azt gyanítják, hogy a nővér skizofrénia vagy bipoláris zavar okozta tüneteinek köszönhetően írt le ilyen szavakat. Talán hallott egy hangot, amely diktálta a levelet, és a nyelvi képességeit segítségül hívva keverte össze a különböző betűkészletet, majd hozta létre az „eretnek” szöveget.


Forrás: múltkor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china