.

Még mindig okoz meglepetéseket Angkorvat, a középkori kambodzsai városNyolc föld alatti tornyot és egy hatalmas, homokból készült, spirális alakzatokat megjelenítő, titokzatos építményt találtak a kambodzsai Angkorvatban. Kiderült, hogy az épületegyüttes nagyobb kiterjedésű volt, mint azt korábban gondolták. 


 
Mint Roland Fletcher, a Sydneyi Egyetem professzora kifejtette, az 1500-szor 600 méteres építmény megtalálása az eddigi legmegdöbbentőbb, Angkorral kapcsolatba hozható felfedezés. Bár a létesítmény funkciói egyelőre nem ismertek, annyi bizonyos, hogy korábban nem találtak hasonló, Angkor virágkorához köthető építményt. A kutatók a különös objektumot egy lézerszkenneres technológia, az ún. LiDAR segítségével találták meg, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy olyan építményekre is rátaláljanak, amelyeket az elburjánzó növényzet, valamint a ráépített, különböző modern szerkezetek miatt szabad szemmel nem lehetne észrevenni.

A kutatók szerint a spirális formákkal díszített építmény, valamint a nyolc torony a világ legnagyobb vallási épületegyüttese, Angkorvat megépítésének időszakára, a 12. századra datálható. Angkorvat főtemploma 65 méter magas, körülötte pedig négy kisebb torony található. A templomegyüttest II. Szúrjavarman király a hindu Visnu isten tiszteletére építtette. Felépítéséhez hozzávetőleg 5 millió tonna homokkövet használtak fel, és mintegy 300 ezer munkás, valamint 6 ezer elefánt vett részt az építkezésben. A kambodzsaiak közül sokan még a 19. század közepén is úgy gondolták, hogy Angkorvatot istenek vagy óriások építették. Az épületkomplexum egyik legnagyobb rajongója Jackie Kennedy volt, akinek saját elmondása szerint élete álma vált valóra, amikor 1967-ben meglátogatta a templomegyüttest.

A kutatók egyelőre csak találgatni tudják, hogy a nemrég feltárt egyedi létesítményt mire használhatták, de nem kizárt, hogy valamilyen szertartással hozható összefüggésbe. A tudósok feltételezése szerint akár egy kert is lehetett, amely élelemmel és vallási rítusokhoz szükséges alapanyagokkal látta el a templomot, a spirális mintáknak pedig talán spirituális funkciójuk volt. Fletcher, valamint kutatótársa, Damian Evans megállapították, hogy az építményt nem sokáig használták, mivel a 12. század későbbi szakaszában egy csatornát vezettek át a spirális mintázaton. A kutatók úgy vélik, az objektum megépítését nem fejezték be.
 


A nyolc torony helye


Angkorvatban emellett földradar használata, valamint régészeti ásatás révén nyolc lerombolt, homokkőből és lateritből készült torony maradványait is megtalálták a templomegyüttes nyugati oldalán. Az épületek feltehetően a 12. század első felében épültek. A tudósok szerint a négyszögalakzatban felépített tornyok egy szentély kiszolgáló épületei lehettek Angkorvat építése alatt. Feltételezésük szerint a szentélyt a főtemplom megépítése után rombolhatták le. A régészek emellett a LiDAR techológia segítségével házak és tavak nyomait is megtalálták, amelyeket valószínűleg a templomban szolgáló munkások használtak, valamint kiderült, hogy miután az épületegyüttes buddhista létesítménnyé alakult, katonai erődítményként is használták. 

Forrűs: múlt-kor
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china