.

Még mindig nincs miniszterelnöke SpanyolországnakMásodszorra sem szavazta meg Pedro Sánchez szocialista jelölt kormányfővé választását a spanyol parlament. A péntek esti voksolás példátlan helyzetet teremtett, mert Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy a két forduló valamelyike ne lett volna eredményes.

 

Pedro Sánchez összesen 131 támogató szavazatot kapott saját pártjától, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttól, és a Kanári-szigeteki Koalíciótól. Utóbbi szerdán, az első voksoláskor tartózkodott, de ezt most igenre módosította, mintegy gesztusként.

A parlament többi pártjától összesen 219 elutasítást kapott a szocialista jelölt. Az eredmény előre borítékolható volt.

Sáncheznek ahhoz, hogy miniszterelnök lehessen, ezúttal már csak a szavazásban részt vevő képviselők egyszerű többségének támogatására lett volna szüksége a 350 fős törvényhozásban - azaz elvileg lehetőség lett volna arra, hogy valamelyik párt ne vegyen részt a voksolásban, és így segítse megválasztását. De nem ez történt. 

"Szavazzanak a változásra" - fogalmazott a szocialista kormányfőjelölt a szavazás előtt mondott rövid beszédében, amelyben kifejtette, hogy szerinte nem csak személyéről kell a képviselőknek dönteniük ebben a pillanatban, hanem arról is, hogy akarnak-e egyetértést a pártok között, akarnak-e új parlamenti választásokat, akarnak-e változást, és akarják-e, hogy Mariano Rajoy ügyvezető konzervatív miniszterelnök maradjon a kormány élén.
Röviden elismételte programjának fő elemeit, prioritásként megnevezve a munkanélküliség leküzdését, amelyet négy év alatt 50 százalékkal csökkentene.

Pedro Sanchez középen

Mariano Rajoy, az országot jelenleg irányító konzervatív Néppárt (PP) vezetője felszólalásában korruptnak nevezte Sánchezt, amiért egyáltalán elindult egy olyan miniszterelnök-választáson, amelyről tudta, hogy nem nyerheti meg. "Saját politikai túlélésének szolgálatába állítani az intézményeket, ez szintén korrupció" - fogalmazott, és hozzátette, azért sem támogatják megválasztását, mert lerombolna mindent, amit a PP felépített az előző kormányzati ciklusban.

Mint mondta, továbbra is úgy véli, hogy a Néppártnak kell kormányt alakítania, mert a december 20-i parlamenti választásokat ők nyerték, noha nem szereztek kormányzóképes többséget. 

Mariano Rajoynak akkor nemet mondtak a szocialisták egy nagykoalíció létrehozására, így a kellő parlamenti támogatás hiányában nem fogadta el VI. Fülöp uralkodó felkérését sem a kormányalakításra. A király ezután kínálta fel Pedro Sáncheznek a posztot, de ő az elmúlt egy hónapban csak a Ciudadanos érdemi támogatását tudta megszerezni a kormányalakítási tárgyalások során.

A jogszabályok értelmében a következő két hónapon belül többször meg lehet kísérelni a jelölt megválasztását, vagy kérni az uralkodót, hogy új jelöltet nevezzen meg.
A radikális változásokat követelő, baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) párt már a szavazás előtt jelezte Sáncheznek: ha felbontja a liberálisokkal kötött megállapodást, megkapja a támogatásukat. Azonban a parlamenti matematika alapján önmagában ez sem jelentene elég szavazatot a miniszterelnöki poszt elnyeréséhez, ha más pártok nem segítik ebben legalább azzal, hogy tartózkodnak a voksoláskor.

Egyelőre csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy vajon a szocialisták újabb tárgyalásokon próbálják-e meggyőzni a pártokat álláspontjuk megváltoztatásáról, vagy végül ők engednek-e. Az sem kizárható, hogy lemondanak a jelöltségről.

Ennek eldöntésére két hónapjuk van: ha május 2-ig nem áll új kormányfő az ország élén, meg kell ismételni a parlamenti választásokat június 26-án. (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol