.

A mediterrán diéta csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.Forrás: MTI

Jelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkenhet az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázata az erre hajlamos embereknél, ha hosszabb ideig mediterrán étrendet követnek - derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

A Ramon Estruch vezetésével dolgozó szakemberek 7447 fő bevonásával vizsgálták a mediterrán étrendnek az akut szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását. A kutatás résztvevőinek egészségét csaknem öt éven át követték nyomon - derült ki a New England Journal of Medicine nevű tekintélyes folyóiratban megjelent tanulmányukból.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_VW81ZtA5DHyLGd0s4jT2lHKSeyFucwWrdMz4mh7zXjGKs-cQ6wAz alanyok életkora 55 és 80 év között mozgott, a résztvevők 57 százaléka volt nő, és dokumentáltan senki sem szenvedett szív- és érrendszeri betegségtől, de mindenkinél nagy volt a kockázat. Vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, vagy legalább három volt jelen az alábbi rizikófaktorokból: dohányzás, magas vérnyomás, magas rossz (LDL) koleszterinszint, alacsony jó (HDL) koleszterinszint, túlsúly és a családtagok körében szív- és érrendszeri "esemény" miatti korai halálozás.

A résztvevőket három csoportra osztották, a kontrollcsoportban lévők továbbra is ugyanúgy étkeztek, mint előzőleg, a másik két csoport pedig a mediterrán étrend két különböző változatában részesült. Utóbbiak tehát sok zöldséget és gyümölcsöt kaptak, halat és szárnyast azonban csak visszafogott mennyiségben, a tejről és a tejtermékekről pedig szinte teljesen lemondtak, csakúgy mint a vörös húsról. Az egyik csoport sok hidegen sajtolt olívaolajat vett magához, a másik ezen túl sok magvat is.

Az eredmények csaknem öt év múltán azt mutatták, hogy az "olívaolaj-csoportban" 30, a "magvas" csoportban pedig 28 százalékkal volt kevesebb az akut szív- és érrendszeri betegségek - például az infarktus - miatti orvosi esetek száma. A vizsgálat időtartama alatt összesen 288-an betegedtek vagy haltak meg.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamos embereknél tehát a mediterrán diéta csökkenti a kockázatot - összegeztek a spanyol szakemberek.

Hasonló cilkkek:   Olívaolaj    A krónikus vitaminhiány öt jele    Nem a szalonna, hanem a kenyér hízlal

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol