.

Matematikailag bizonyították, hogy Isten létezikTudósok, és matematikusok igazolták számításokkal alátámasztva, hogy léteznie kell egy felsőbb hatalomnak, vagy egy olyan intelligens energiának mely a világot formálja.


A nemrég megjelent tanulmány részletesen vezeti le, miért gondolják így. Pusztán matematikával jutottak oda, hogy a különböző egyenleteket, modelleket felhasználva arra a megállapításra jussanak, hogy a világ nem magától olyan, amilyen.
Az ehhez szükséges számításokat egy hatalmas, nagy teljesítményű szuperszámítógép számította ki, miután betáplálták a megfelelő egyenleteket.

Egy ilyen mértékű számítást már az emberek nem tudtak volna elvégezni, és akár évekig is tarthatott volna, ráadásul nem lehetett volna kizárni az emberi hibát, mint tényezőt.


Eredetileg az 1978-ban elhunyt Kurt Gödel, osztrák származású matematikusban vetődött fel annak a gondolata, hogy a matematikával be lehetne egyszer és mindenkorra bizonyítani, hogy létezik-e Isten, vagy sem, hogy a világ csupán véletlenszerű biológiai és kémiai reakciókból született, vagy meghatározott céllal hozták létre?

Gödel ontológiai istenérve Isten létezésének egy Kurt Gödel matematikus által adott modális logikai levezetése. Más ontológiai érvekhez hasonlóan Isten létére nem megfigyelésekből, hanem tisztán logikai úton, szükségesnek tartott premisszákból következtet. Gödel a levezetéssel  Anzelm ontológiai istenérvét  öntötte matematikai formába. Bár 1940-től egészen 1978-ban bekövetkezett haláláig többször visszatért a témához, eredményeit sohasem publikálta. 1970-ben, amikor úgy érezte, hogy meg fog halni, osztotta csak meg tudását Dana Scott-tal, aki a programozási logika egyik megalapítója. Dana Scott egyetemi előadásaiban többször is ismertette Gödel elméletét. Gödel eredeti, rendkívül tömör, két oldalas kéziratát csak 1987-ben, kilenc évvel halála után publikálták először.

A fentiekből könnyű azt a következtetést levonni, hogy Gödel bebizonyította Isten létét. Ha azonban nem akarunk téves következtetésekre jutni, akkor pontosan be kell mutatni, milyen környezetben is sikerült ezt megtennie. Nevezetesen:

Ax. 1. {P(φ)∧◻∀x[φ(x)→ψ(x)]} →P(ψ)Ax. 2.P(¬φ)↔¬P(φ)Th. 1.P(φ)→◊∃x[φ(x)]Df. 1.G(x)⟺∀φ[P(φ)→φ(x)]Ax. 3.P(G)Th. 2.◊∃xG(x)Df. 2.φ ess x⟺φ(x)∧∀ψ{ψ(x)→◻∀y[φ(y)→ψ(y)]}Ax. 4.P(φ)→◻P(φ)Th. 3.G(x)→G ess xDf. 3.E(x)⟺∀φ[φ ess x→◻∃yφ(y)]Ax. 5.P(E)Th. 4.◻∃xG(x)
{\displaystyle S5\cup \{{\mbox{(Ax. 1)}},{\mbox{(Ax. 2)}},{\mbox{(Ax. 3)}},{\mbox{(Ax. 4)}},{\mbox{(Ax. 5)}}\}\;\models \ \Box \;\exists x\;G(x)}


Gödel ontológiai istenérve nem más mint a fenti matematikai állítás, azaz hogy a modális logika S5 rendszerében az Ax. 1 – Ax. 5 axiómák következményeként egy istenjellegű entitás szükségszerűen létezik.

Wikipédia


A felvetést sokan kétkedve fogadták, míg a vallás képviselői úgy voltak vele, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy végre az emberiség közelebb jusson Istenhez. Biztosak voltak benne, sikerül bebizonyítani, hogy a világ nem csak véletlenszerű események sorozatának eredménye, hanem egy tudatos teremtésé.

Dr. Gödel matematikai képletei, és számításai extrém mértékben voltak összetettek, és bonyolultak, de mégis ez bizonyult legalkamasabbanak arra, hogy kiszámítsák vele a világ legnagyobb rejtélyét, a világ keletkezését, vagy teremtését.

Istenről alig tudunk valamit. Azt sem, hogy nő, férfi, esetleg egy nemtelen entitás, egy konkrét, fizikailag is meghatározható lény, vagy egy amorf szellem, egy megfoghatatlan erő, vagy egy inteligens energia.

Az hogy Isten alatt mit rétünk, már valamilyen szinten részletkérdés.


 

A világ teremtőjének meghatározása azért volt mindig is fontos az ember számára, mert bizonyosságot akarunk arról, hogy oka van a létezésünknek, és a világ sem céltalanul jött létre. A matematikai képletek, és egy szuperszámítógép munkája alapján ez most sikerült. Bizonyíték van rá, hogy Isten teremtette a világot.

Az intelligens tervezés nyomait tehát nem véletlenül viseli magán a világ. Valóban meg lett tervezve, és ezen elméleti bizonyítékok szerint az ősrobbanás is egy kitervelt esemény volt, amit talán maga a teremtő lindított el.

Közelebb juthatunk a saját teremtésünk, és a világ teremtésének pillanatához a további kutatások során, miáltal egy napon világossá válik számunkra, hogy honnan ered minden.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol