.

A másodpilóta nyakába varrják a Germanwings tragédiáját?Jobb híján a másodpilóta nyakába varrják a Germanwings tragédiáját?

 
 
A tragédia első döbbenete után az értetlenség lesz az úr. Hogyan fordulhatott elő ez a borzasztó eset? Mindenki izgatottan várja a válaszokat.
 
A viszonylag gyorsan megtalált fekete dobozból kinyert adatok szerint a pilóták az út első felében kedélyesen beszélgettek egymással. A kapitány, vélhetően egészségügyi okból, elhagyta a pilótafülkét, de visszamenni már nem tudott. Az ajtó nem nyílt. A pilótafülke ajtaja páncélozott, betörni nem lehet, de a kapitány a saját kódjával elvileg ki tudja nyitni. Ha nincs műszaki hiba, ezt csak belülről lehet megakadályozni. Nem tudni mi történt, az ajtó zárva maradt, nem nyílt ki akapitány kódjára.
A rögzített hanganyagon még a becsapódás előtti utolsó pillanatokban is a másodpilóta nyugodt, egyenletes légzése hallható a kapitány ajtónyitást kérő dörömbölése mellett.
 
A repülőt vezető pilóta, nem kért engedélyt az utazómagasság elhagyására. A légiforgalmi irányító hiába hívta a gépet, nem kapott választ, és a gép válaszjeladóját sem állították a szokásos 7700-as kódra, amelyet egy bajban lévő repülőgép használ. Minden kommunikáció nélkül süllyedtek egyenesen a becsapódásig és az első hírekkel szemben nem ők adtak le Mayday, Mayday vészjelzést, hanem az irányítók jelezték a katasztrófaveszélyes helyzetet, amire szintén nem érkezett válasz.
andreas lubitz
Andreas Lubitz a másodpilóta

A média azt sugallja, Andreas Lubitz másodpilóta tudatosan zárta ki a kapitányt a pilótafülkéből, szándékosan vezette a hegynek a gépet, miáltal előre eltervezett öngyilkosságot követett el.
 
Innen kezdve a megválaszolatlan kérdések tömkelege merül fel.
 
Mitől változott meg egy kedélyesen beszélgető életerős fiatalember ember hangulata annyira, hogy magával rántson 150 embert a halálba? Attól biztosan nem esett öngyilkossághoz vezető depresszióba, mert egyedűl maradt a pilótafülkében. Ha mégis a pilóta hangulatváltozása vezetett a tragédiához akkor ott valamilyen hirtelen felmerülő eseménynek kellett történnie.
 
Lubitz mitől volt olyan nyugodt a halála előtti másodpercekben is?  Egyenletes légzése azt feltételezi, nem volt izgatott, mintha nem is érzékelné a veszélyt, mintha nem lenne eszméleténél.
 

A fekete doboz hogyan kerülhetett a becsapódás helyétől 10 km-re? A jelentéséek szerint nem volt robbanás, a gép 700 kilométeres sebességgel egyben csapódott a hegyoldalnak. Még egy ekkora ütközéstől sem szóródhatnak szét 10 kilométeres távolságra a kép alkatrészei.
 

A kapitány miért nem tudott saját kódjával visszajutni a pilótafülkébe? Ha nincs külső beavatkozás a kaptány kódja 30 másodpercig nyitva tartja az ajtót. Erre az a magyarázat, hogy a másodpilóta belülről zárhatta vissza az ajtót a kapitány előtt.
 
Valami nagyon nem kerek ezekben az eseményekben. Az emberi természetbe bele van oltva az életösztön.  Az öngyilkos merénylőket hosszú ideig tartó agymosásnak, fanatizálásnak vetik alá, hogy a célt, az emberölést, saját életüknél is fontosabbnak tartsák. Ezt a lehetőséget azonban minden vizsgálólódó szakértő kizárta ebben az esetben. Egy ilyen tett aminek következménye 150 ember halála, akárhogy is történt, nem öngyilkosság, hanem százötvenszeres gyilkosság.
 
Andreas jó karrier előtt álló 28 éves fiatalember volt, akinek az első jelentések szerint semmi köze nincs a terroristákhoz. Életvitele semmi extrém dolgot nem tartalmazott, kivéve, hogy bolondult a repülésért, melyet 16 éves korában sárkányrepüléssel kezdett. Mindig álma volt, hogy igazi nagy gépet vezethessen. 2013-ban nyert felvételt a Lufthanza keretein belül működő Germanwingshez, ahol munkájával eddig meg voltak elégedve. Jó anyagi körülmények között élt és a legjobb úton haladt előléptetése felé. Semmi ok nem volt rá, hogy öngyilkos legyen.
 

Andreas Lubitz lakása Düsseldorfban
 
Innen kezdve csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni, de a hirtelen jött öngyilkosság teoriája igen távol állhat a valóságtól. A média biztosan fog olyan embereket találni, akik majd tanúsítják, hogy Andreasnak voltak depressziós hangulatai, meg egyéb személyiség zavarai. Ezzel hitelesebbé teszik a másodpilóta "bűnösségét".  Amennyiben nem találnak más nyílvánosság elé tárható okot, akkor a 150 ember halálát a másodpilóta nyakába fogják varrni.

Az európai pilóták további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. Számukra a hangrözítő adatai nem döntő bizonyítékok a másik fekete doboz adatai nélkül.

Az Európai Pilóták Egyesülete (ECA) szerint súlyos hiba volt idő előtt információkat szivárogtatni a Germanwings járatának balesetéről.

A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében független vizsgálatot követelt. Tudatta: a pilótákat sokkolta a francia nyomozók és ügyészek bejelentése, miszerint a másodpilóta szándékosan irányította a gépet a földnek.

A feltételezéseket csak a hangrögzítő adatai alapján hozták meg, a repülési adatokat rögzítő doboz tartalmát még nem vizsgálták, pedig ez is szükséges a tények teljes megismeréséhez - olvasható a közleményben.

Független vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi okozta a balesetet, de a vizsgálók most nagy nyomás alá kerültek a kiszivárogtatás miatt. A vezetést az ügyészek vették át, és ez a lépés akadályozza, hogy a megfelelő konzekvenciákat le tudják vonni - írta az Európai Pilóták Egyesülete.       hirado.hu


Aztán, hogy valójában mi történt, lehet soha nem fogjuk megtudni.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol