.

Mars-szimulációért elég elutazni egy spanyolországi barlangbaEgy átlagember jó eséllyel soha az életben nem fog eljutni a Marsra, de ha szeretné átélni a vörös bolygón tapasztalható körülményeket (vagy legalábbis azokhoz hasonlókat), nem kell szkafandert húznia és űrhajóra szállnia, hanem elég, ha elrepül a spanyolországi Santanderbe, ahol a Spanyol Bolygóközi Ügynökség valósághű Mars-szimulációt létesített.

 

Méghozzá a város melletti Altamira-barlangban. Azért ott, mert a Mars felszíni viszonyai által okozott problémákat ilyen környezetben lehet a legegyszerűbben megoldani, illetve ha valamikor a jövőben a Marson sikerül bármilyen kolóniát létrehozni, az csak a felszín alatt lesz lehetséges. A barlang egyrészt megadja a külvilágtól elzártság érzését, másrészt a sötétet és a hideget is.

Az autentikus élményért mindent megtettek az Astroland szervezői, a felszíni irányítóközponttal való kapcsolattartásba beépítettek egy nyolc perces késleltetést is, hogy a Föld és a Mars közötti távolságot tökéletesen rekonstruálják.

 

A bázist jelentő másfél kilométer hosszú barlangban építették meg a lakó- és kutatólétesítményeket, ahol a résztvevők a mindennapjaikat töltik. Autonóm energia- és víztermelő rendszerek, 3D-s nyomtatók, tornaterem, alvókapszulák és minden olyan felszerelés megtalálható ott, amelyeket az űrbéli expedíciókról szóló filmekben láthatunk.

A szigorú szabályok között zajló, háromnapos küldetéseken tíz fős csoportok vehetnek részt. A bázisról kizárólag szkafanderben léphetnek ki az asztronauták és ha másik helyiségbe mennek át, mindent fertőtleníteniük kell. A bent tartózkodók csak egyszer üzenhetnek a kinti világnak.

Mielőtt azonban idáig eljutnak, a 18. életévüket betöltött kiválasztottaknak előbb online, majd gyakorlati képzésen kell helytállniuk. Pszichológiai felkészítést kapnak, de megtanulják azt is, miként termesszenek talaj nélkül növényeket. 

Jelentkezni a honlapjukon lehet, az Astroland-élmény ára 10 000 dollár.


Forrás: roadster
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol