.

Márciusban vészes Föld közelségbe ér egy aszteroidaA NASA számításai szerint március 5-én fog a Föld mellett elhaladni a 2013TX68 jelű aszteroida. A pályaadatok szerint a legközelebbi pozícióján mindössze 17 ezer kilométerre lesz a Földtől, ami kevesebb, mint a Föld-Hold távolság 5%-a.
Azért nagy kérdés, hogy a számítások mennyire pontosak, mivel a már két éve figyelt aszteroida pályájának számításánál egy két tízezrednyi eltérés is több ezer kilométernyi pályamódosulást jelent, aminek következtében a pálya lehet a Földtől távolabb, vagy esetleg a Földhöz közelebb.

2013TX68

Az objektum a csillagászok szerint nagyjából 45 méteres, a tömege 130 ezer tonna lehet, és jelenleg is óránként 52 ezer kilométeres sebességgel tart felénk. A NASA igyekszik megnyugtatni mindenkit, hogy az ütközés esélye elhanyagolható. Ez nagy szerencse, mert ha mégis nekünk ütközne az 2,5 megatonnás becsapódást jelentene, és a szakértők szerint a hírhedt tunguzkai eseményhez hasonló pusztítást végezne. Összehasonlításképpen: a második világháborúban elhasznált összes robbanóanyag, beleérte a Japánra dobott két atombombát is, 3 megatonna energiájú volt összesen.

A 2013TX68-at, ahogy a kódjele is mutatja, 2013-ban fedezték fel, akkor a Földtől 2 millió kilométerre húzott el. Legközelebb 2017 őszén fog erre járni, az akkori becsapódás esélyét a NASA-nál 1:250-re becsülik. Ezután sokáig nem fogjuk viszontlátni, 2046--ban, majd 2097-ben látogat majd meg újra.

index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol