.

Március 31-én lesz a 2019-es tavaszi óraátállításIdén tavasszal március 31-én kell majd átállítanunk az órákat.

Sokan bosszankodnak az óraátállítás miatt, pedig jobb, ha felkészülnek rá, egy darabig ugyanis még marad ez a régi szokás. Idén tavasszal a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy március 31-én hajnali 2-ről 3-ra kell majd előretekerni az óra mutatóját. Tehát aznap egy órával kevesebbet alszunk.
 

Minden emberi szervezet működését a saját belső órája határozza meg. Ettől függ a napi ritmus, ez szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak. De mi történik, ha megszűnik az összhang a belső és a külső óra között?

Egy átlagos, egészséges szervezetnek kb. 4-14 napra van szüksége, míg megszokja a változást. Egyes statisztikák szerint az emberek 8-12%-a fordul orvoshoz óraátállítás miatti problémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor. Ekkor sokaknak altatóra és antidepresszánsokra is szüksége lehet. Abban az időszakban, amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, felléphetnek alvászavarok, fáradtság, koncentrálóképesség csökkenés, de akár szívfekvencia ingadozás is. 


Már idén megszüntették volna az óraátállítást

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. 

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol