.

Malagai metroA metró szükségessége már régen felmerült Andaluzia második legnagyobb városában, Costa del Sol fővárosaként emlegetett Malagán. 1999-ben megszületett a városrendezési terv, és ennek részeként a tömegközlekedés fejlesztésének terve.  A hosszú távu  tervben négy metró vonal megépítése szerepel. 2003-ban létrejött a megállapodás a Malagai Városi Tanács és Andaluzia kormányzata közt két vonal építésről. Az előkészületek után 2004 decemberében kezdődtek a munkálatok.

A metró építése felbolygatta a felszíni közlekedést. Utcák lezárása, elterelések, a forgalom átszervezése a metróépítés velejárója. A tervezett négy vonalból rögtön kettő is épül.

Az 1. vonal teljes hossza 9,8 km. Ebből 3,8 km a felszín alatt kerül megépítésre. A menetidőt 18 percre tervezik.  Az állomások átlagosan 680 méterre vannak egymástól. Ez a belvárost köti össze az északnyugati részén lévő ipari negyeddel.

A 2. vonal  6,7 km és ennél is közel négy km fut a földalatt. Az állomások itt átlagosan 780 méterre vannak egymástól. Ezen a vonalon a tervezett menetidő 12 perc. Ez a vonal is a belvárosból indul, 2,7 km-en közös nyomvonalon halad az 1-es vonallal. A tengerpart vonalát követve a tervezett új kikötő lesz a végállomás. Tervek vannak a vonal repülőtérig történő meghosszabbítására is.
Mindkét vonal állomásait úgy tervezték, hogy a vonal felett a felszínen két állomás közül indulva, gyalogosan maximum 7-8 perc alatt lehesen elérni a közelebbi metró lejárót.
Érdekesség, a felső vezetékes áramellátás. Az alagutakat már eleve ennek figyelembevételével alakították ki.

A metró kocsik szállítása hatalmas közúti trélerekkel történt. Ennek szervezésére külön logisztikai csoport alakult. Egy ilyen szerelvény csak olyan úton haladhat, ahol a hidak teherbírása, felüljárók alatti tér, és az útvonalon lévő alagutak belmagassága elegendő. A szerelvények a már megépült végállomásokon várják az üzembe helyezést.

A két vonalon 14 szerelvényt állítanak üzembe. A szerelvényeken 50 ülőhely és 160 állóhely van. A vonatok csúcsidőben három percenként tudják követni egymást, ami óránként 4200 utas szállítását teszi lehetővé.

A kocsikon belül az ajtók felett stilizált vonal térkép van, amelynek világító fényei folyamatosan jelziik a vonat helyzetét. A kocsik közepén a menyezet alatt elhelyeztt képernyőn részletes leírás jelenik meg a következő állomásnál elérhető felszini tömegközlekedés csatlakozási lehetőségeiről.


Speciális trélereken hozzák a szerelvényeket.

A tervezett négy vonal.   Ebből a piros és a kék épül meg 2014-ig.

A metro felszíni közlekedésre gyakorolt hatását szemlélteti az ábra. Egy metró szerelvény három busznyi és 50 négy fővel közlekedő személyautó kiváltására alkalmas. 

További sétáló utcák kialakítását, a forgalom föld alá terelése, a belváros gépkocsi forgalmának csökkentését pedig a végállomásoknál kialakított parkolók segítik.

2016-ra, a metró, az átadásakor esedékes felszíni közlekedés átszervezésével, ki fogja tudni szolgálni Malaga növekvő tömegközlekedési igényét.


Állomás látványterv. (felső kép)  Jelenlegi állapot. (alsó kép)


 

A Metro építése a tervek szerint halad.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china