.

Malagai metroA metró szükségessége már régen felmerült Andaluzia második legnagyobb városában, Costa del Sol fővárosaként emlegetett Malagán. 1999-ben megszületett a városrendezési terv, és ennek részeként a tömegközlekedés fejlesztésének terve.  A hosszú távu  tervben négy metró vonal megépítése szerepel. 2003-ban létrejött a megállapodás a Malagai Városi Tanács és Andaluzia kormányzata közt két vonal építésről. Az előkészületek után 2004 decemberében kezdődtek a munkálatok.

A metró építése felbolygatta a felszíni közlekedést. Utcák lezárása, elterelések, a forgalom átszervezése a metróépítés velejárója. A tervezett négy vonalból rögtön kettő is épül.

Az 1. vonal teljes hossza 9,8 km. Ebből 3,8 km a felszín alatt kerül megépítésre. A menetidőt 18 percre tervezik.  Az állomások átlagosan 680 méterre vannak egymástól. Ez a belvárost köti össze az északnyugati részén lévő ipari negyeddel.

A 2. vonal  6,7 km és ennél is közel négy km fut a földalatt. Az állomások itt átlagosan 780 méterre vannak egymástól. Ezen a vonalon a tervezett menetidő 12 perc. Ez a vonal is a belvárosból indul, 2,7 km-en közös nyomvonalon halad az 1-es vonallal. A tengerpart vonalát követve a tervezett új kikötő lesz a végállomás. Tervek vannak a vonal repülőtérig történő meghosszabbítására is.
Mindkét vonal állomásait úgy tervezték, hogy a vonal felett a felszínen két állomás közül indulva, gyalogosan maximum 7-8 perc alatt lehesen elérni a közelebbi metró lejárót.
Érdekesség, a felső vezetékes áramellátás. Az alagutakat már eleve ennek figyelembevételével alakították ki.

A metró kocsik szállítása hatalmas közúti trélerekkel történt. Ennek szervezésére külön logisztikai csoport alakult. Egy ilyen szerelvény csak olyan úton haladhat, ahol a hidak teherbírása, felüljárók alatti tér, és az útvonalon lévő alagutak belmagassága elegendő. A szerelvények a már megépült végállomásokon várják az üzembe helyezést.

A két vonalon 14 szerelvényt állítanak üzembe. A szerelvényeken 50 ülőhely és 160 állóhely van. A vonatok csúcsidőben három percenként tudják követni egymást, ami óránként 4200 utas szállítását teszi lehetővé.

A kocsikon belül az ajtók felett stilizált vonal térkép van, amelynek világító fényei folyamatosan jelziik a vonat helyzetét. A kocsik közepén a menyezet alatt elhelyeztt képernyőn részletes leírás jelenik meg a következő állomásnál elérhető felszini tömegközlekedés csatlakozási lehetőségeiről.


Speciális trélereken hozzák a szerelvényeket.

A tervezett négy vonal.   Ebből a piros és a kék épül meg 2014-ig.

A metro felszíni közlekedésre gyakorolt hatását szemlélteti az ábra. Egy metró szerelvény három busznyi és 50 négy fővel közlekedő személyautó kiváltására alkalmas. 

További sétáló utcák kialakítását, a forgalom föld alá terelése, a belváros gépkocsi forgalmának csökkentését pedig a végállomásoknál kialakított parkolók segítik.

2016-ra, a metró, az átadásakor esedékes felszíni közlekedés átszervezésével, ki fogja tudni szolgálni Malaga növekvő tömegközlekedési igényét.


Állomás látványterv. (felső kép)  Jelenlegi állapot. (alsó kép)


 

A Metro építése a tervek szerint halad.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol