.

Malaga mellett elsülyesztett tengeralatjáró1936. december 12-én a malagai öbölben 14 óra 19 perckor a német U32 tengeralattjáró elsülyesztette a spanyol köztársaság C3 jelzésű tengeralattjáróját. 

A spanyol polgárháború 1936. július 17. és 1939. április 1. között zajlott Spanyolországban 

A szemben álló felek a  második spanyol köztársaság és az ellene lázadó  Francisco Franco vezette nacionalisták voltak. A harcok éveken keresztül váltakozó sikerrel folytak.  Az akkori Németország a nacionalistákat támogatta, ezért  malagai partok előtt járőrőző U32-es tengeralattjárónak engedélyt adtak a köztársaság hajóinak megtorpedózására.

A kutatók úgy vélik, hogy Malagát a Kriegsmarine, a náci német haditengerészet mindig is kiemelten figyelte. Malaga, Gibraltárhoz való közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bírt. Ez volt az egyetlen kikötő a Földközi-tengeren amelyet bármely hatalom hajói a Gibraltári-szorostól indulva  két órán belül elérhettek.
Ebben az időben ezt a tengerszakaszt a brit haditengerészet felügyelte, A németek (ekkor még) nem akartak konfliktusba kerülni a brit birodalommal, ezért az ott járőröző brit hajókat nem támadták. 


HMS Acasta, brit romboló


A HMS Acasta brit romboló szemtanuja volt a felszinen hajózó C3 elsülyedésének, a pontos időbontot a hajónaplójából tudjuk.


A C3 célba vétele Malaga előtt


A leírások szerint az U32 többször is elhaladt Malaga kikötője előtt. Az ott  járőröző HMS Acasta brit rombolót elkerülte, viszont észrevette az éppen a felszínen haladó köztársasági C3 tengeralattjárót-

A német hajó alámerült, hogy ne vegyék észre, maljd  800 méterrel arrébb elvégezte a cél beállításához szükséges háromszögelési számításokat.  Egyetlen torpedót lőtt ki, amely 53 másodperc alatt érte el a célt.  A 1740 kilós torpedó  körülbelül 52 kilométer per óra sebességgel találta el a spanyol hajót. A lövedék  áthatolt a tengeralattjáró acéltörzsén és kilépett a  hajó másik oldalán, de közben eltalálta azt a helyet, ahol a torpedók kilövésére szolgáló sűrített levegős tartályokból ból kettő volt. Ezek felrobbantak ahogy a torpedó áthaladt a hajótörzsön.  A robanás késként vágta ketté a hajótestet, és  a hajó azonnal a tengerfenékre sülyedt.

Érdekesség, hogy a 250 Kg. S1 és TNT kombinációjú robbanófej nem robbant fel és valahol most is ott fekszik a tengerfenéken 66 méter mélyen El Palo strandjától 5 km-re.

A  sós víz bejutött a hajótestbe és egy második robbanás is bekövetkezett.  A hátsó akkumulátoroknál vegyi reakció történt , amelynek során hidrogén szabadult fel , és hatalmas robbanást okozott, amit a malagai szemtanúk is láttak Hatalmas fehér oszlop emelkedet a levegőbe, ami csak vízgőz lehetett. Ez a hajóról leszakadt részekkel együtt elhitette a németekkel, hogy a torpedó felrobbant. A küldetés sikerét napokkal később közölte Berlinnel az U-32 parancsnoka, Harald Grosse.

A hajótestben tartózkodó legénység nem tudott menekülni, olyan gyors volt a sülyedés. 

 A megfigyelő torony tetején utzó tisztek közül öten estek a tengerbe, köztük Antonio Arbona parancsnok. Ő súlyosan megsérült és meghalt, mielőtt kimentették volna. Csak három tengerésznek sikerült túlélnie a tragédiát. 

A tengeralattjáróról készült szonáros szkennelésnek köszönhetően megtalálták a fel nem robbant náci torpedót , amely a pusztítását okozta , és tisztázták a tragédia okát és körülményeit.

forrás: https://www.malagahoy.es/malaga/torpedo-nazi-submarino-C-3-Malaga-guerra-civil_0_1847816619.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol