.

Malaga, felújított kikötői sétányForrás: Képek, leírások Spanyolországból

Esti fények a yacht kikötõ mögötti, felújított sétányon.

 

A Costa del Sol-on a novemberi hõmérséklet statisztikai átlaga 17-18 fok és rengeteg napsütés. De hát a statiszikai átlag nagyon csalóka.  Még régen hallottam valamelyik szatírikus mûsorban a statisztika értelmezhetõségérõl: "Ha egy kórházban a betegeknek egyik fele 40 fokos lázban szenved,  a másik fele meg már kihûlt, akkor a az intézményben a betegek átlaghõmérséklete jó."

Valahogy így van ez az idei õsszön. Rengeteg esõ esik, néha özönvízszerüen, alig-alig süt a nap és jellemzõen 13-16 fok a nappali hõmérséklet. Nem vigasztal, hogy az elõzõ években sokkal kellemesebb idõjárás volt, és a több év statisztikai átlaga szerint az idõjárás ezen az õszön is jó. Most bizony igen csak hûvös van.  Ezeken az esõs, hûvös estéken néha elõveszem a nyári képeket. Nézegetem, rendezgetem õket és egy kicsit elmélázom a hangulatukon.

Az alábbi képek is így kerültek a látóterembe. Még júniusban készûltek, és most is kellemes emlékeket ébresztettek bennem.

Malaga 2016-ban lesz Európa kultúrális fõvárosa.  Erre nagyon készül a város. Felújítják a belvárost, elkerülõ autópályát építenek, pár éven belül átadják a  metrót. A kikötõt is felújították. Egyik esti malagai sétánk alkalmával meglepve tapasztaltam, hogy a kikötõ addig építési területként lezárt részét átadták a nyilvánosságnak.

 

A pálmafák mögött hangulatos vendéglõk várják, hogy felfedezzék õket az elõször erre járók.

A modern vendéglõk közt megbújva ezt a XVII. századból itt maradt épület ad egy kis izelítõt a múltból.

Miután kellõkép kigyönyörködtem magam, indulnék tovább, de megállít az öböl túloldlán feltáruló látvány.

Az mór idõkben épült alcazaba

Az alkazabától jobbra a XVI.-XVII. századi Spanyolország katonai erejét demonstráló Gibralfaro.

 
És balra tekintve, a katolikus világ nagyságát hirdetõ katedrális magaslik a park fái fölé.
 

A sétány végén, ebben a késõi órában is teli sörözõre lettem figyelmes. Érdekelt, mi csábítja az embereket ebbe a kívülrõl semmi különöset nem mutató egységbe.

Belépve, a pult feletti ártábla megadta a relytély kulcsát. Az elfogadható áron kapható étel, ital nagy vonzerõt képvisel. Érdekesség, hogy itt a sört  jéggel teli kis vödörben adják.  A  jéggel teli vödör öt üveg sörrel  három euro.

Friss, ropogós, rántott fácánt is lehetett kérni hozzá.

E kis pihenõ után tovább sétáltunk. Átértünk a nagyobb személyszállító hajók fegadására kiépített mólóhoz, ahol ép egy Kanári szigetekrõl érkezett kutatóhajó pihent.

A móló mellett impozáns sétányt épült.

Kicsit közelebbrõl megtekintve

A sétány mögött az elmaradhatatlan park.

Hangulatos megoldások, fantáziadús kertépítés. Számomra az is érdekesség, hogy egy éve ezen a területen az átépítéshez használt építõanyagokat tárolták. Pálmafáknak és egyéb növényzetnek még híre hamva sem volt. Egy éven belül varázsolták ide ezt a hangulatos parkot.

Pálmákat

és különleges fákat is hoztak

Ezeknél a "bödön" fáknál nem kell tartani a fára mászó gyerekektõl. Hatalmas tüskék védik a törzsét.

Pár lépéssel arrébb egy befejezés elõtt álló szórakozó hely szines fényei váltakoznak

Éjfél körül abban a meggyõzõdésben búcsuztunk el e sok szépségtõl, hogy ide még többször visszatérünk.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol