.

Május 26. Különleges napnyugtára számíthatunk.Forrás: NASAMég a fényszennyezett városokból is látszik majd a Vénusz, a Jupiter és a Merkúr által kirajzolt, közel egyenlő oldalú háromszög május 26-án. A Bika csillagkép területére eső látszólagos alakzat egy-egy oldala körülbelül 3 fok széles lesz (a telihold 0,5 fok szélesnek látszik az égen).

A megfigyelés optimális időpontja a napnyugta utáni fél-egy óra.  A bolygókat a nyugati horizont felett kell keresni, amelyre ezért jó rálátás szükséges. A szürkületben először a Vénuszt pillanthatjuk meg, amelynek látszó fényessége a legnagyobb a három planéta közül. Ha a Vénusz megvan, kis távcsövekkel már a másik kettőt is megpillanthatjuk, a leghalványabb lesz a Merkúr. Mindhárom bolygó belefér majd egy átlagos kézitávcső (binokulár) látómezejébe.

Az igazán szép látvány azonban a sötétedés fokozódásával jön, ekkor már szabad szemmel is megcsodálhatjuk a viszonylag ritka égi háromszöget (legutóbb 2011-ben, legközelebb 2015-ben lesz ehhez hasonló látvány).

Forrás: NASA
A három bolygó méretarányos fotói. A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Merkúr a legkisebb. A Vénusz körülbelül akkora, mint a Föld, de közelsége miatt a Földről fényesebbnek látszik a Jupiternél

Forrás: origo.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol