.

Majd, ha piros hó esikAmikor valamit nagyon valószínűtlennek tartunk, vagy nem akarunk megtenni, akkor szoktuk mindani: "Majd, ha piros hó esik"

 

2014-ben a spanyolországi Zamora lakossága és a közeli faluban élők saját bőrükön tapasztalhatták meg az elképzelhetetlent: ha piros hó nem is, de sötétvörös eső zuhogott az égből.


Szélvédőn a vörös esőcseppek

Az emberek a különös égi áldás kapcsán azonnal találgatni kezdtek. Mi lehetett a „véreső" hátterében? Valamiféle kémiai szennyezés? Esetleg egy isteni jel?
Egy helybéli lakos (aki saját bőrén is megtapasztalta a különös esőt) nem érte be a találgatásokkal: esővíz mintákat gyűjtött és eljuttatta azokat a spanyolországi Salamanca Egyetem kutatóinak.
 

Joaquin Perez az esőmintákkal

Az eredmények azonban még a kutatókatt is meglepték: a "véreső"  ugyanis egy környezeti stresszhatásra kiváltott természetes reakció.
A vizsgálatok szerint egyetlen élőlény, a Haematococcus pluvialis fajnevű édesvízi zöldalga tehető felelőssé a történtekért. Ez a mikroalga amikor stresszes egy vörös karotin pigmentet állít elő. A stresszes reakció, azaz a „vörösödés" a szakemberek szerint a legnagyobb valószínűséggel az esőfelhőbe való kerülés miatt alakulhat ki. Az algák csak azután nyerik vissza eredeti zöld színüket és aktív állapotukat, amikor az életkörülményeik ismét megfelelővé válnak.
 

A zöld algák vörössé válnak
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol