.

Maja óriásmetropoliszt fedeztek fel Guatemala esőerdejébenA most felfedezett maja óriásmetropolisz négyszer nagyobb volt, mint a mai Budapest 


Guatemala esőerdejében rejtőzik egy ősi város, amit több mint 1000 éve nem látott emberi szem, de virágkorában mezoamerikaiak millióinak otthona volt, akik kifinomult, szerteágazó birodalmat építettek fel.
 

Ez az esőerdő rejti a régi maja kultúra maradványait
 
Egy nemzetközi régészcsoport ennek a birodalomnak több tízezer építményét fedezte és térképezte fel a levegőből fényérzékelő és távolságmérő technológia ( LiDAR ) segítségével az ország mintegy 2.100 négyzetkilométerén, tette közzé az IFLS.
A LiDAR-t először 2009-ben alkalmazták ezen a területen, ám csak egyes helyszínek közvetlen környezetére összpontosítottak. A National Geographic jelentése szerint a régészek még februárban fedezték fel a hatalmas metropoliszt, a guatemalai tudományos nonprofit csoport, a PACUNAM Alapítvány vezetésével. Munkájuk több mint hat hónappal későbbi publikálása során a csapat több mint 61.000 régi építmény jelenlétét erősítette meg, köztük házakat, nagy palotákat, szertartási központokat és piramisokat.

A LIDAR technológiával készített képen fák nélkül látható a fenti táj
 
A LiDAR áthatol az erdő vastag lombkoronáján, és elemzi a tereptárgyak magasságát, lehetővé téve a kutatók számára, hogy ezeket a topográfiai jellemzőket falakként, utakként és épületekként azonosítsák anélkül, hogy le kellene szállniuk. A kapott adatok alapján percek alatt képesek háromdimenziós térképeket készíteni, megspórolva az évekig tartó fáradságos terepmunkát.
- „Összességében a teraszok és öntözőcsatornák, víztározók, erődítmények és utak elképesztő mennyiségű földmunkát mutatnak, amelyet a maják végeztek el az egész tájon, elképzelhetetlen mértékben” – magyarázta Francisco Estrada-Belli, a csapat tagja.
Becslések szerint a régióban mintegy 7-11 millió ember élhetett a késő klasszikus időszak csúcspontján, i. e. 650-800 között – összehasonlításképp New York mai lakossága kb. 8,5 millió fő.
Ezek az embercsoportok egyenetlenül oszlottak el a területen, különböző szintű urbanizációval. A földet valamilyen módon mindenhol alakították, átépítették, főként intenzív mezőgazdasági célzattal, amely a népesség több száz éven át történő eltartásához volt szükséges.
-„Ma már világosnak tűnik, hogy az ókori maják nagy léptékben átalakították a tájegységeket annak érdekében, hogy mezőgazdaságilag termékenyebbé tegyék” – mondta Marcello A. Canuto régész.-„Ennek eredményeként valószínűnek tűnik, hogy ez a régió sokkal sűrűbben lakott volt, mint ahogyan azt eddig gondoltuk.”forrás: https://www.iflscience.com/thousands-of-ancient-maya-structures-revealed-by-jungle-penetrating-lasers-70021
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol