.

Maja birodalom: amit csak a lézer látHatalmas piramisokat, egyszerű házakat és mindenfelé kígyózó utakat találtak régészek a guatemalai dzsungel mélyén.


A kutatók ugyanazt a lézeres letapogató eszközt, a lidart használták, amellyel az önjáró autók figyelik meg a környezetüket, ezúttal viszont egy repülőgépről tekintettek le a sűrű növényzet alá.
 


Több mint 61 000 épített struktúrát találtak a maja alföldként ismert 2100 négyzetkilométeres területen


A képek elemzésével kisebb-nagyobb településeket, elszigetelt tanyákat, hatalmas piramisokat és palotákat, valamint vallási központokat tudtak azonosítani. Azt is megállapították a tudósok, hogy körülbelül 11 millióan élhettek a vizsgált területen az időszámításunk szerinti 650-800 közötti időszakban, ami megfelel a korábbi becsléseknek.
 

 Naachtun Petén régészeti lelőhelye szürkületben
 

Óriási erőfeszítesekbe kerülhetett ennek a méretes populációnak a fenntartása. Ennek fényében nem meglepő, hogy a vizes területek nagy részét alaposan átformálták. Összesen 362 négyzetkilométeren találtak teraszosan vagy másképp kialakított termőterületeke, és ezen felül még 952 négyzetkilométernyi farmot láttak a térképen.

Az épületeket és városokat több mint 110 négyzetkilométer lefedő úthálózat kötötte össze.


Ugyan az a táj szabad szemmel és lézeres letapogatással 


Habár a lidarral olyan struktúrákat lehet felfedezni, amelyek közelről teljesen észrevehetetlenek, a kutatók szerint ez mindig csak kiegészítő megoldás lesz a hagyományos felszíni terepmunka mellett.

(LiveScience)

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol