.

Máig megfejtetlen rejtély: Honnan származnak a Paracas koponyák 


Közel 90 éve ezen a helyen került elő 300 különleges formájú koponya

A Paracas koponyák története:

Paracas egy sivatagos félsziget az Inca régió Pisco megyéjében, Peru déli partjai mentén. Ez az a hely, ahol Julio Tello, perui archeológus még 1928-ban egy hatalmas temetőt talált, telis tele a valaha feltárt leghatalmasabb, nyújtott koponyákkal. Ezek Paracas koponyákként váltak ismertté. Tello összesen 300 koponyát talált, amelyekről úgy gondolják, hogy körülbelül 3000 évesek. Brien Foerster DNS vizsgálatot kezdeményezett ezen koponyák egyikén, amelynek előzetes eredményeit most nyilvánosságra hozták.


 

Honnan ered az ősi szokás?

Vannak bizonyos törzsek, akik a gyermekek koponyáit bekötözték, hogy megváltozzon a formájuk, és ez drasztikusan hosszúra változtatta a koponya formáját, amely már nem emlékeztetett a homo sapiensre jellemző koponyára. Érdekes, hogy a világ különböző helyein is fellelhető ez a szokás.

Vajon kikhez akarták hasonlatossá tenni a gyermekeket a koponyatorzítást végzők?


Hosszú időn át állandó nyomást alkalmazva koponya deformitás érhető el, mely szokaás az afrikai  törzseknél is megtalálható.


Ehnaton egyiptomi fáraó szobra és valódi koponyája, ami nem koponyatorzítás miatt lett hosszúkás


A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy ezt a komoly változást nem lehet elérni pusztán a fej kötözésével, mivel a Paracas koponyák nem csak súlyükban (60%-al nehezebbek)  és méretükben (átlagosan 25%-al nagyobbak), mint a normál emberi koponyák, hanem felépításükben is különböznek. Csak egy koponya lemezük van, míg a normál emberi koponyáknak kettő.


A vizsgálatokat Brien Foerster archeológus kezdeményezte.
A Paracas Történelmi Múzeum igazgatója öt mintát küldött el a Paracas koponyákból, hogy genetikai teszteket végezzenek rajtuk A vizsgálatokban résztvevő genetikusnak semmit nem moondtak a minta eredetéről, aki  a következő megállapításokat tette:

Akárhonnan is származott a 3A címkével ellátott minta, az olyan mtDNS mutációkat tartalmazott, amely semmilyen emberben, főemlősben vagy állatban nem található. Azok alapján a darabok alapján, amelyek szekvenciáját meg tudtam határozni a 3A mintából azt mutatják, hogy amennyiben ezek a mutációk valósak, egy új emberszerű lénnyel állunk szemben, ami nagyon távol áll a Homo sapienstől, a Neandervölgyitől és a Denisovan-tól.

 

A Paracas koponyák elemzése azt mutatta, hogy nem gyerekkori koponyanyújtásról van szó.  Az a tény, hogy a koponyák formája nem deformálással jött létre, azt jelenti, hogy a hosszúkás jelleg oka továbbra is rejtély.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol