.

Magyar vitorlázó lány sikere Gran CanariánÉrdi Mária. Ezt a nevet érdemes megjegyezni, mert még sokat fogunk hallani róla. Ő a magyar vitorlázó sport új reménysége.


Versenyben

A mindössze 16 éves balatonfüredi Érdi Mária kiválóan szerepelt a kanári-szigeteki Las Palmasban rendezett, december 4-én kezdődött Olimpiai Hét elnevezésű vitorlásversenyen: a Laser Radial hajóosztályban 29 induló közül a hetedik helyen végzett.

Mária, aki inkább nevének rövidített változatát a Márit szereti, Tihanyban járt iskolába és az iskolai szakkörben ismerkedett meg a vitorázással. A hajózás mindég közel állt szívéhez, szeretett nézelődni a balatoni vitorlás kikötökben. Ismerősök hajóján megtett rövid utak csak tovább növelték vágyát a vitorlázás iránt.
2012-ben sorsdöntő lépés következett. A hobbi vitorlázgatást felcserélte a komoly felkészülést igénylő versenyzéssel.

A száraz edzés is lehet kimerítő

A Balaton több híres versenyzőt adott az országnak. Az 1980-as tallini olimpián bronzérmet szerzett Detre testvérek, a jelenleg éppen világkerülő út barcelonai rajtjához készülődő Fa Nándor, szintén a "magyar tengeren" kezdték. A forgolódó, pöffös szelek, a balatoni hullámok, különleges képességeket hívnak elő a versenyzőkből. Csak az tud jó helyezést elérni aki folyamatosan képes alkalmazkodni a szél legapróbb változásaihoz.
Úgy tűnik Érdi Máriban megvannak ezek a képességek. Balatonfüreden kezdett versenyszerűen vitorlázni, és az azóta eltelt alig több mint két évben igen jelentős sikereket ért el. Korosztályában világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes a Byte CII hajóosztályban.
A magyar vitorlás szövetség tájékoztatása szerint a fiatal sportoló meggyőzően vitorlázott a Real Club Nautico által rendezett versenyen. A kilenc futam során elért teljesítménye azért is elismerésre méltó, mert a nemzetközi mezőnyben, egy ellenfelét leszámítva, mindenki idősebb volt nála.


Eszes Tamás és Érdi Mári

Érdi edzője, Eszes Tamás emlékeztetett rá, hogy a balatonfüredi vitorlázó az idén megnyerte a nyári ifjúsági világbajnokságot, és a 19 évesek között is a második helyen végzett. Kiemelte, hogy tanítványa folyamatosan fejlődik, egyre közelebb kerül a nemzetközi élmezőnyhöz, eredményei értékét pedig növeli, hogy csak két és fél éve versenyez komolyabban. Idén januárban került át az ötkarikás programban szereplő Laser Radiál hajóosztályba.

„Kevesen érnek el ilyen gyors sikereket ebben a sportágban” – vélekedett Eszes Tamás, aki elárulta: Érdi számára a távlati cél az, hogy a 2020-as olimpián bekerüljön a legjobb tízbe, ugyanakkor már a 2016-os riói játékokra is megpróbálnak kvótát szerezni, mert fontos tapasztalatszerzés lenne sportolója számára.

Az Olimpiai Héten még két magyar vitorlázó indult: Vadnai Jonatán 24., Vadnai Benjamin pedig 26. lett az ugyancsak olimpiai Laser Standard hajóosztályban.


Vadnaiék a felkészülés idején. Itt még csak egymással versenyeznek

Két reményteljes magyar vitorlázó:

Vadnai Jonatán                                                                           Érdi Mári
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol