.

Magyar személyszállító hajó sekély vizekre
Magyar tervező, a 31 éves Policsányi István nyerte meg az egyik legrangosabb formatervezési díjat, a Red Dot Design Concept Award Best of the Best elismerését.

 

Mi az a Red Dot Award?

A design világában a Red Dot Award jelenti a legrangosabb elismerést minden évben. A tervezők és gyártók három elkülönült versenyben mérkőznek meg egymással: az adott évben termelésbe és kiskereskedelmi forgalomba került termékek terén, a termékkommunikáció és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások területén, valamint a formatervezési koncepciók és gyártmánytervek kategóriájában.

Policsányi István ez utóbbi témakörben nyerte meg a legnépszerűbb és ezért legnépesebb kategória, a Mobility (mozgásban) fődíját. Ebbe az osztályba járművekkel és munkagépekkel lehet nevezni.

A benyújtott pályamű címe „New Voyage Experience Accessible to Everyone”, mely egy 80 személyes, elsősorban balatoni, de más sekély vizű tavakra is alkalmas, közforgalmi hajózására tervezett típus terve.


Balatonra tervezve

A formaterv mellett komoly hajózási számítások igazolják a hajótest ideális kialakítását: a törzs a Balatonhoz hasonló sekély tavakhoz optimalizált vízvonalat kapott és olyan belső bordázatot, amely segítségével a hajó sérülése nélkül elviseli a szűk kikötőkben alkalmazott hajózási manővereket, mint pl. a kikötött hajóorr segítségével történő átfordulást. Mindemellett karbantartása is egyszerű, mert a hajómotorokat a hajófelépítmény megbontása nélkül ki lehet emelni a testből.

Mindenkinek elérhető

Az igazi újdonság azonban az utastérben található. A hajó teljes átjárást és betekintést biztosít utasainak. A hajóra bármilyen vízállás mellett külső segítség nélkül felszállhatnak azok az utasok, akik kerékpárral vagy babakocsival érkeznek.
A tervezéskor figyelmebe vették a kerekesszékkel közlekedők lehetőségeit, így az egész hajó számukra is akadálymentesítve van. A kerekesszékkel való beszállást külön hidraulika segíti a móló szintjéhez igazodó rámpával, amely a hajóból csúszi ki.
A fedélzeten az utasszékek elrendezése az igények szerint egyszerűen átalakítható, például az utaslétszámnak megfelelően. A hajó orrában két kétszemélyes kabin alakítható ki.


Már csak pénz kellene...

A terv első változata a balatoni közcélú hajózási társasággal történt egyeztetések alapján készült, de ők később más, gyorsabb megoldást kerestek az akkori hajóhiány orvoslására, így a mostani továbbfejlesztett koncepció megvalósításához Policsányi István tervező és mérnök társa Köves Gergely, az EMBER Industrial Design csapata új befektetőket keres.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china