.

Magyar személyszállító hajó sekély vizekre
Magyar tervező, a 31 éves Policsányi István nyerte meg az egyik legrangosabb formatervezési díjat, a Red Dot Design Concept Award Best of the Best elismerését.

 

Mi az a Red Dot Award?

A design világában a Red Dot Award jelenti a legrangosabb elismerést minden évben. A tervezők és gyártók három elkülönült versenyben mérkőznek meg egymással: az adott évben termelésbe és kiskereskedelmi forgalomba került termékek terén, a termékkommunikáció és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások területén, valamint a formatervezési koncepciók és gyártmánytervek kategóriájában.

Policsányi István ez utóbbi témakörben nyerte meg a legnépszerűbb és ezért legnépesebb kategória, a Mobility (mozgásban) fődíját. Ebbe az osztályba járművekkel és munkagépekkel lehet nevezni.

A benyújtott pályamű címe „New Voyage Experience Accessible to Everyone”, mely egy 80 személyes, elsősorban balatoni, de más sekély vizű tavakra is alkalmas, közforgalmi hajózására tervezett típus terve.


Balatonra tervezve

A formaterv mellett komoly hajózási számítások igazolják a hajótest ideális kialakítását: a törzs a Balatonhoz hasonló sekély tavakhoz optimalizált vízvonalat kapott és olyan belső bordázatot, amely segítségével a hajó sérülése nélkül elviseli a szűk kikötőkben alkalmazott hajózási manővereket, mint pl. a kikötött hajóorr segítségével történő átfordulást. Mindemellett karbantartása is egyszerű, mert a hajómotorokat a hajófelépítmény megbontása nélkül ki lehet emelni a testből.

Mindenkinek elérhető

Az igazi újdonság azonban az utastérben található. A hajó teljes átjárást és betekintést biztosít utasainak. A hajóra bármilyen vízállás mellett külső segítség nélkül felszállhatnak azok az utasok, akik kerékpárral vagy babakocsival érkeznek.
A tervezéskor figyelmebe vették a kerekesszékkel közlekedők lehetőségeit, így az egész hajó számukra is akadálymentesítve van. A kerekesszékkel való beszállást külön hidraulika segíti a móló szintjéhez igazodó rámpával, amely a hajóból csúszi ki.
A fedélzeten az utasszékek elrendezése az igények szerint egyszerűen átalakítható, például az utaslétszámnak megfelelően. A hajó orrában két kétszemélyes kabin alakítható ki.


Már csak pénz kellene...

A terv első változata a balatoni közcélú hajózási társasággal történt egyeztetések alapján készült, de ők később más, gyorsabb megoldást kerestek az akkori hajóhiány orvoslására, így a mostani továbbfejlesztett koncepció megvalósításához Policsányi István tervező és mérnök társa Köves Gergely, az EMBER Industrial Design csapata új befektetőket keres.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol