.

Magellán 1519. szeptember 20-án indult földkörüli útjára. 

Ferdinánd Magellán (Fernão de Magalhães) 1480-ban született Portugáliában és 1521. április 27-én felfedező útja közben halt meg a Csendes-óceán egyik szigeténél.

 

Ferdinand Magellan

Gyermek éveit portugáliban töltötte. Szülei a nemesek voltak, így bármikor beléphettek a királyi udvarba, ahol fiatal korában Leonóra királyné apródjaként szolgált. Szüleit hamar elvesztette. 1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol mint egyszerű katona-matróz szolgált. Vitorlát húzott be, harcolt, részt vett az erődítmények építéséében. Mindent csinált ami az egyszerű „sobresaliente" (közkatona) dolga volt.

1506. március 16-án, Indiában, Cannanorénél a tizenegy hajóból álló portugál flottát kétszáz muszlim megtámadta, arra számítva, hogy felkészületlenül éri az európaiakat. Végül sikerült visszaverni a támadást, de sok sebesült és 8 portugál halott maradt a fedélzeteken. Ez a győzelem biztosította a portugálok uralmát az indiai partokon. Magellán is megsérült, és Afrikába szállították. 1507 nyarán tért vissza Lisszabonba.

Magellán kalandos előélete és rengeteg tengerészeti tapasztalatszerzése után felejánlotta szolgálatait Manuel portugál királynak. A király azonban nem tartott igényt szolgálataira és az ellen sem volt kifogása, ha a más ország szolgálatába szegődik.
Néhány év kényszerű szárazföldi tartozkodása alatt az időközben fellelt térképek, és egyes tengerészek beszámolója alapján, egyre inkább meggyőződésévé vált egy Amerikát keresztül szelő vizi átjáró létezése az Atlanti és Csendes óceán közt. Ennek felfedezését tűzte ki élete céljául. 
Elképzeléséhez Portugáliában nem talált támogatókat, ezért Spanyolországban ment. Tervét a Sevillai Casa de Contratacion (Tengerészeti Kereskedelmi Kamara) itt sem támogatta. Azonban volt egy befolyásos személy, Juan de Aranda, aki fantáziát látott Magellán terveiben, melyben az Atlanti és Csendes óceán közti átjáró megtalálásával megnyithatná Spanyolország számára az utat a gazdag "fűszer szgetek" felé.
Juan de Aranda  kijárta V. Károly spanyol király támogatását, mellyel Magellán számára megnyílt a felfedező út lehetősége.
Az Indonéziától délre található szigetcsoportról származó fűszerek árát az Ázsián keresztüli veszélyekkel teli szárazföldi szállítás a csillagos égig emelte.  Egy rövideb tengeri út kevesebb veszélyt, több árut, ezáltal jelentős haszonot jelentett volna. Ez jelentős érv volt Magellán terve mellett.

V. Károly (jobbra) egy kisebb flottát és két évre elegendő ellátmányt biztosított a felfedező út számára.

Öt hajóból – Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago – álló flotta 1519. szeptember 20-án, kedden, hajnalhasadáskor hagyta el a spanyol partokat. A hajókon 250 (más források szerint 300) fõ indult,  tisztekkel, matrózokkal, katonákkal. 
Dél-Amerika partjait végigjárva keresték az átjárót  a Csendes-óceán felé.
Mivel az átjárót nem találták, Brazilia partjainál a San Julian öbölben, ahova március 31-én érkeztek, rendeztek be téli szállást. A legénység és a tisztek  zúgolódni kezdtek, mivel lassacskán rájöttek, Magellánnak nicsenek olyan térképei, amelyek megmutatják a vizi átjárót a Csendes -óceán felé. Magellán az élelmiszer adagot csökkentette, hogy a biztosítsa az ellátást a hosszúra nyúló kutatási időre. (Később ez tette lehetővé a Csendes-Óceánon való átkelést.)
 
Fájl:Detail from a map of Ortelius - Magellan's ship Victoria.png
Victoria az expedíció vezérhajója

Az egyik éjszaka leple alatt a spanyol kapitányok zendülést szítottak és megpróbálták átvenni a hatalmat. Magellán hidegvérűen és gyorsan cselekedett, és leverte a lázadást. Egyik kapitányát, Gaspard de Quesadát kivégeztette, Juan de Cartagenát és egy lázító papot pedig a kietlen partvidéken magára hagytak
4-5 hónapi kényszerű várakozás után indultak tovább dél felé, ahol október 21-én értek el a később róla elnevezett Magellán átjáróhoz.
Az átjárót elhagyva, a nyílt vízre kiérve  nevezték el ezt az óceánt Csendes-óceánnak.  Ezen  három hónapi hajózás és 17 ezer kilométer megtétele után március 6-án érték el az addig ismeretlen Fülöp szigeteket.
Magellán, a Fülöp szegeteknél, 1521 árilis végén meghalt egy helyi törzzsel történt csetepatéban.
 
A maradék legénység Sebastiano del Cano kapitány irányításával indult vissza Spanyolország felé. Áthajózták az Indiai Óceánt, és Afrika megkerülésével 1522. szeptember 6.-án  csak ez az egy hajó tért vissza 26 tonna rakománnyal, 18 halálosan kimerült tengerésszel Spanyolországba.
Ez utazás véglegesen bebizonyította, hogy a föld gömbölyû. Körebe lehet hajózni.

Közel ötszáz év multán is fejet kell hajtani a minden veszélyt vállaló Ferdinánd Magellán személyisége előtt, aki élete árán bizonyította, a Föld gömbölyű.
 

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol