.

Magányos vitorlázó mumifikálódott holtestét találták meg hajója térképasztalánálKét fülöp-szigeteki halász a parttól 40 mérföldre egy oldalára egy oldalára fordult vitorlást látott sodródni a vízen. A hajót néma csend vette körül, és sem a rádió hívásra, sem  halászok kiáltozására nem érkezett válasz.

 

A hajó kabinjába lépve megborsódzott a hátuk a látványtól. A hajótest nagy része víz alatt volt, de a vízmentes részén egy mumifikálódott holttest borult a térképasztalra, teste jobb aldalán pedig ott lógott a rádió mikrofonja. A kabinban nagy volt a rendetlenség, fotóalbumokat, ruhákat és konzervet találtak szétszórva. Az árboc valószínűleg egy vihar következtében tört el az irányítás nélkül maradt hajónál.
 
"A beálló hullamerevség megakadályozta, hogy a test a földre essen, a magas hőmérséklet és a szél pedig gyorsan kiszárította. A nyílt tengeren kevés féreg van, ami kikezdené, így akár évekig is ilyen állapotban maradhatott"  – magyarázta dr. Mark Benecke kölni kriminálpszichológus-orvos szakértő, a mumifikálódást.

A helyszínre érkező rendőrség idegenkezüségre utaló nyomot nem talált, a magányosan hajózó férfi minden valószínűség szerint elaludt, és álmában érte a halál. A hajóban megtatálták iratatit, így személyazonosságára hamar fény derült: Manfred Fritz Bajorat (†59), aki tapasztalt vitorlázó volt és a hajót még feleségével vásárolta.


A felborult, részben víz alatt lévő hajótestet víztelenítés és egyenesbe állítás után vontatják a kikötőbe.
 
– "Manfred tapasztalt tengerimedve volt. Szerintem már akkor meghalt, mielőtt a vihar megtépázta hajóját "– elmélkedett A. Dieter, egy másik vitorlázó, aki 2009-ben találkozott utoljára Manfreddal.

Bajorat halála még mindig rejtély, boncolással sem tudták megállapítani az okát, mint ahogy azt sem, hogy pontosan mikor hunyhatott el. A feleségének írt szerelmes üzenet az utolsó életjel róla, amit egy tengerészek által használt internetes fórumon, a kaktusguenther.de portálon hagyott 2010-ben. Mivel az üzenet egyértelműen a halott asszonynak szól, ezért biztos, hogy a hajós 2010-ben még életben volt.
 

„Harminc évig jártunk együtt ugyanazon az úton. De végül a démonok erősebbek voltak, mint az élni akarás. Elmentél. Kívánom, hogy lelked békére leljen. A te Manfredod” – írta Bajorat üzenetében.
 

Claudia, a rákban meghalt feleség

A levél és a kísértethajóban talált rendetlenség arra utal, hogy felesége, Claudia távozása, majd halála után Bajorat depresszióba esett. Bár a hajós húsz éve járta a világ tengereit, csak nagy ritkán kötött ki, felesége mindig mellette volt a kalandokban.  Ám 2008-ban valami történt, az asszony elhagyta Bajoratot, majd két évre rá meghalt. A hajósnak nem maradt más, mint az óceánok magányossága és a számtalan fénykép, amelyeket a hatóságok a hajó fedélzetén találtak. A fotókon egy szeretetteljes élet emlékei, Manfred és Claudia, lányuk Nina, még kisbaba korában, baráti összejövetelek, kirándulások Párizsban és a világ különböző pontjain.

"Az eset elég különös, ezért a halál körülményeinek vizsgálatakor semilyen lehetőséget nem szabad kizárni." - mondta a manilai rendőrség szóvivőnője, Goldie Lou Siega.


Amikor még minden rendben volt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol