.

Madrid, Barcelona, Kasztília és León is, átlép a kettes fázisba hétfőtőlJövő hétfőtől Spanyolország lakosságának 52 százaléka, 25 millió ember újabb jelentős könnyítéseket élvezhet, mivel lakhelyén a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisa lép életbe.

 

Spanyolországban 177-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca összesítése szerint eddig 240 978 esetben igazolták vizsgálatokkal a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzést. A halálos áldozatok száma 52-vel emelkedett az elmúlt egy héten, és elérte a 27 134-et. Hivatalos napi halálozási adatokat nem közöl a minisztérium.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: jövő hétfőtől az ország lakosságának 52 százaléka, 25 millió ember újabb jelentős könnyítéseket élvezhet, mivel lakhelyén a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisa lép életbe.

Ebben a szakaszban eltörlik a szabadtéri sportolás és séta korosztály szerinti idősávját, húsz főig engedélyezik a gyülekezést, szabadtéren a 150 fős esküvőt. A korábbinál több vendéget fogadhatnak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak, a múzeumok. A bevásárlóközpontokban, a szállodákban megnyithatnak a közös használatú terek és helyiségek. A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek, viszont működhetnek a kaszinók, a játéktermek.

Spanyolország 17 tartományából 12-nek teljes területén a hármas fázis lesz érvényben, így a helyi autonóm kormányok visszakapják az egészségügyi minisztériumtól a járványügyi hatásköröket, és a továbbiakban maguk dönthetnek arról, hogy mikor és milyen ütemben oldják fel vagy épp szigorítják a fennálló korlátozásokat.

Azok a területek, ahol eddig a legtöbben fertőződtek meg a járvány során,
 

a madridi autonóm közösség, Barcelona és térsége, továbbá Kasztília és León, az eddigi egyesből a kettes fázisba lépnek át a jövő héttől.


María Jesús Montero kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: Spanyolország és Olaszország közös levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy a közösségi határok korlátozásainak feloldása egyeztetett módon történjen "közös, világos, átlátható" járványügyi kritériumok alapján, amelyben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) kellene vezető szerepet játszania. Spanyolország július elsejétől nyitja meg határait a nemzetközi turizmus előtt, a spanyolok belföldi szabad mozgását korlátozó szükségállapot június 21-én jár le.

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol