.

Luzon ördögeSpanyolországban minden alkalmat megragadnak, hogy ünnepelhessenek. Az országos ünnepnapok mellett minden provinciának meg van a saját ünnepnapja, de ezen belül a provincia városai és falvai is tartanak egyedi, saját ünnepeket.


Ilyen különleges ünnep a közép-spanyolországi Guadalajara tartomány piciny falvában, Luzonban tartott ördög ünnep
 

Az ünnep mai formájának eredete a XIV századba, nyúlik vissza, de egyes feljegyzések szerint már korábban is tartottak hasonló szelleműzést, a jó termés biztosítása érdekében.
A karnevál ördögöt képviselő szereplői korommal kevert oliva olajjal kenik be arcukat karjukat, és így járják be a falu utcáit, miközben megjelenésükkel rémisztgetk az embereket. Azonban a jó szellemek nem hagyják, hogy az embereknek bajuk essen, ezért fehér maszkot viselő szereplők védik a falu lakosait.
 

A jó szellemeknek az ünnep végére sikerül visszaszorítani az ördögöket, így elhárul a veszély a kovetkező évi termés felől. Az ijesztő ördögöket a falu nőtagjai és a gyermekek űzik el.
 

Franco diktatúrája idején a nem kersztény eredetű ünnepeket betiltották, így csak a 90-es években élsztették fel ezt a hagyományt.
Az ünnep sok turistát vonz a hivatalosan 75 állandó lakossal (2014-es adat) rendelkező faluba, ahol valójában ennél jóval többen élnek.

A népesség alakulása 1842 után


Luzon
 
Francisco Julián Romero Regueros a falu polgármestere ilyen ünnepekkel igyekszik népszerűsíteni a települést. Annak ellenére, hogy ennyire lecsökkent az állandó lakosok száma június 13-én és szeptember 12-én megrendezik a falu két védőszentjének ünnepét, amire újból sok látogatót várnak.
 
A mostani ünneptől ezekkel a képekkel búcsúzunk.


Az ördög


és a jó szellem

Az ünnepet az eső sem gátolhatja meg
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol