.

Luna Mora Mijas
Luna Mora Mijas


Három rejtélyes szó, ami a Holdat (Luna), arab hagyományokat (morisco) egy tündéri városkát (Mijas) és egy különleges ünnepet jelent Costa del Solon.

Andalúziában a 700 éves mór jelenlét nem múlt el nyomtalanul. A reconquista (a mórok kiűzése az Ibériai-félszigetről) után eltelt 500 év sem tudta teljesen kitörölni a mór kultúra hagyományait. Amelyik ünnep nem ütközött a kersztény vallással, és a nép szórakoztatására szolgált, a felett szemet hunyt a szigorú középkori inkvizíció.  Így maradt meg a több mint ezer éves múlttal rendelkező Hold ünnep, amit nyaranta telihold idején tartanak.

Ilyenkor több andalúz faluban alszik el a közvilágítás és több ezernyi mécses veszi át a fényadás szerepét. Ez történt 2014-ben Mijason is, amire akkor annyian jöttek, hogy nem volt elég azünnepre szánt három éjszaka.

Ezt a hibát a mijasi városvezetés az idén nem akarta megismételni ezért két hét különbséggel kétszer is megrendezték az ünnepet. Úgy számoltak, hogy erre a látványosságra 45 ezer látogató lesz kíváncsi.


Mécsesek mutatják a látogatóknak, hogy jó helyen járnak

Valószínűleg jól számoltak, mert a látogatók folyamatosan érkeztek. A parkolóház megtelt, még a várost alulról elkerűlő úton is álltak a kocsik. A szervezők előrelátását bizonyítja, hogy a város határában lévő nagyobb parkolóhelytől buszok vitték az utasokat a rendezvényhez.

Aki végre eljutott a központba, azt megérezhette egy középkori vásár hangulatát. Nyílt tűzön sütik a húst, kemencében a kenyeret, hatalmas forgó tányáron a különböző pecsenyéket. Aki a falafelt szereti az sem maradt hoppon, mert az arab ínyecségek kedvelői egy másik sátornál találhatták meg a mór időket idéző ételeket és édességeket.


És ekkor jön a meglepetés: valódi magyar kürtöskalács.

Mint kiderült, egy magyar házaspár járja ezeket a vásárokat, népszerűsítve az erdélyi eredetű különleges süteményt. Már több éve élnek Malaga mellett és fejükbe vették, hogy a kürtöskalács sikeréből fognak megélni. Ez nem egyszerű, mert a spanyolok hol elismerően, hol lebecsmérlően ízlelik a kóstolónak kirakott darabokat, de azért a többség vesz a magyar ínyencségből. Ezt tapasztalva további terveket is mernek szövögetni. Nagyfiúk már besegít az üzletmenetbe, és ő épp ez idő alatt próbál egy másik vásárban híveket szerezni a kürtöskalácsnak.

Való igaz, a kürtöskalács nem mór hagyomány, de a magyarok régóta szeretnek kalandozni Európa nyugati felében. Ki tudja, talán az előző ezredforduló táján is eljutott a néhány magyar ínyencség a fénykorát élő granadai kalifátusba.

A tömeg este  tíz után a legnagyobb. Ilyenkor lépni is alig lehet a sokaságban. A mindenhová kirakott kis mécsesek fényeinél mosolyogva pózolnak a turisták.

Egyszer minden véget ér. Éjjel egy - két óra körül lassanként elnéptelenedik a vásár, és a kocsijukhoz ballagó embertömegnek a július végi telihold világítja be az utat.

Az eddigi rendezvények sikere garantálja, hogy a Luna Mora hagyománnyá nője ki magát Mijason


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china