.

Lovas: emlék és valóságA Bakony déli nyúlványán kedves falvak, erdők, patakok váltogatják egymást. Az egyik ilyen 400 lelket számláló falú Lovas, amely a Balaton keleti medencéjében a víztől alig két kilométerre, Alsóörs és Csopak közt fekszik.,

 

Lovas központja. Békében él egymás mellett a katolikus és református templom
 
Nagyszüleim háza lehetőséget adott a gondtalan nyári vakációkra, minek okán gyermekkorom nyarait az 1950-es években még teljesen falúsias Alsóörsön töltöttem. Szüleim szerették a természetet, ezért ezeken a nyarakon sokszor kirándultunk a szomszédos falvakba, Felsőörsre, Lovasra, valamint a környező erdőségekbe.

Nádfedeles házak, vöröskő támfalak, poros utcák voltak a jellemzőek Alsóörsön abban az időben.

A kép  a 80-as években készült, de felvillantja az 50-es évek hangulatát Az évtized elején sok helyen még villany sem volt a falúban. Úgy éltek az emberek mint apáik, anyáik idején. A gazdák maguknak termelték meg a zöldséget, gyömölcsöt és volt ahol a kenyeret is maguk sütötték. A ház körül baromfiudvaron kapirgáltak a tyúkok, esténként  az istállóban pihentek meg a legelőről megtérő tehenek. A tejet nem boltokban, hanem az esti fejés után közvetlenül a gazdáktól lehetett vásárolni.

Szüleim egész héten dolgoztak csak a hétvégén tudtak Pestről eljönni, hogy meglátogassanak. Ilyenkor nagy volt az örömöm, mert azon kívül, hogy mindig hoztak nekem valami édességet, együtt volt a család. Közös ebédek a kertben, a hatalmas szilvafa alatt, kirándulások a környéken, mind-mind máig elevenen élő emlékek.

Lovas tőlünk alig két kilométerre fekszik, ahonnan a Malomvölgyön keresztül egészen Felsőörsig lehetett eljutni. Ide többször is elmentünk,, mert a Malomvölgyben, nevéhez híven, egy régi vizimalom épülete állt. Gyerekfejjel megcsodáltam az akkor hatalmasnak tűnő fa vizkereket, melyen időnként még víz is folyt.
 

A kép illusztráció, eredeti fényképet nem találtam a malomról

1950-ig a Séd patak hajtotta a több száz éves vízimalmot, aminek sorsát a Veszprémben kiépített malomipar pecsételte meg. Gazdaságtalanná vált működtetése. Az államosítás aztán végkép betette a kaput a felújításra váró malomnak, és a lovasi vízimolnároknak.
A belső fa szerkezetet leszerelték,  és az épület is enyészetnek indult, de a vízkerék még sokáig megvolt. Ez volt az a látvány ami bevésődött gyermekkori emlékeimbe.

Idén nyáron alkalmam nyílt ellátogatni gyermekkorom több színhelyére. Ebből a lovasi vizimalom sem maradhatott ki. Az elmúlt 60 évben alaposan megváltozott a falú képe. A két templom tatarozva, a környező házak kifestve, felújítva, a malomvölgy felé pedig aszfaltozott út készült...
Kíváncsian szaporáztam lépteimet, vajon mi maradt meg az emlékeimben szereplő képből.
Hát....nem sok.  Az épületet megtoldották, a nagy vizkeréknek semmi nyoma, nem ismertem rá a malomra..Nem ilyenre emlékeztem.
 

Az átépített épület
A jobb oldali szürke fal a malom eredeti épülete, erre volt szerelve az általam oly sokszor megcsodált vízkerék
 
A házat teljesen átépítették. Jelenlegi tulajaonosai 20 éve vették, megtoldották, belsejét felújították. Jelenleg öt szoba és egy apartman szolgálja a felúsi turizmust. Az épület másik oldalán a konyha előtti árnyas étkezőasztalon szolgálja fel a háziasszony a vendégeknek az ebédet.
 

 
Mint kiderült férjével télen is itt élnek, és a patak melletti dús fűvön legeltetik megélhetésük alapját biztosító teheneket. Ezek húsa igazi különlegességnek számít, amit az egyik Alsóörsi étterem előszeretettel vásárol.

A falúsi turizmus keretében érkező vendégek gyermekei igazi gyerek paradicsomba érkeznek.  A patak partján álló hatalmas fa ágai közé izgalmas kilátó teraszt építettek számukra
 

A gyermekek vadreényes helyen játszhatnak

A malomvölgyben folyó Séd patakra  már évszázadokkal korábban is vizimalmokat építettek. Az 1800-as évek végén még három vizimalma volt Lovasnak, mára egy sincs. A jelenlegi tulajdonos elmondása szerint lovasi vizimalomról az első feljegyzés 1500 körül található,  a Veszprémi Püspükség egyik birtoklevelében.

Mára a kis vizimalmok ideje lejárt, csupán néhány helyreállított muzeállis értékű vizimalom műkodik az országban,. Ezekkel csak időnként és bemutató jelleggel mutatják be a gabona örlésének régi időkből származó módját.

Ami viszont nem múlik, az az újonan növekvő generáció játékos életkedve.. A Séd patak ugyanolyan sebesen folyik mint az én gyerekkoromban, és a mai gyerekek is úgyanúgy szeretnek fürdeni benne mint a régiek.
 
 

Ez a mostani múlt idézés ismét bebizonyította, az emlékképek világa távol áll a jelenkor valóságától.


Világhíresség lett Lovas

Lovas község nem az én cikkemnek köszönheti hírnevét, hanem annak a jégkorszakban működő és véletlenül felfedezett festékbányának, amely egyedülálló a világon.
 

1951-ben a Királykút feletti murvabányában őskori festékbánya nyomaira bukkantak, amely azóta is világszenzációnak számít.
A Lovas lakosai közűl sokan ma sem tudják, hogy micsoda óriási régészeti felfedezés mellett élnek, mint ahogy azok a munkások sem tudták, akik a kemény dolomit rétegben egy puha, úgynevezett festékföldfészekre akadtak. Munka közben a kezük ügyébe került állati csontokat, mint a kitermelést akadályozó szemetet,  félredobták. Szerencsére a munkafolyamatokat ellenőrző erdész felfigyelt arra, hogy az előkerült csontok a méretük alapján nem hasonlítanak egyetlen ma élő állatra sem.
Előkerült egy óriásgím (Megaloceros giganteus, a jégkorban élő szarvas) agancsából készített, szerszám és további 142 csont lelet melyet a festék bányászatához használtak.
1995-ben a bochumi múzeum igazgatója vetette fel a lovasi leletek radiokarbonos vizsgálatának lehetőségét, amitt Zürichben el is végeztek. A festékbányából származó csontminták úgynevezett C14-es szénizotópos vizsgálatával megállapították, hogy azok 11 ezer 740 évesek.


A kifejlett Megaloceros giganteus agancsának fesztávolsága elérte a négy métert

A lelet jelentősége abból áll, hogy bebizonyosodott, a jégkorszakban hazánk területén a  Neandervölgyi embernél fejlettebb civilizáció létezett, amely vélhetően nem csak saját felhasználására bányászta a vörös festékport.


Valahol ebben a talajban találták meg azokat a jégkorszaki csontokat, amelyek új megvilágításba helyezték az ekkor élt emberek kultúráját.

 

Rajnoha Péter
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china