.

Los Andaluces, chiringitó Costa del SolonMár több mint 10 éve élek Spanyolorszában, és megszoktam, hogy a spanyol emberek időbeosztása más, mint amilyen Magyarországon szokásos. Itt későn kelnek az emberek, a nagyobb üzletek, szupermarketek sem nyitnak 9 óra előtt, de esténkét jóval tovább zajlik az élet, mint az északabbra lévő országokban.
A spanyol vacsoraidő 8-9 óra után kezdődik és általában az éttermek is ezt az időbeosztást követik. Sok helyen délután ötkor még ki sem nyitnak. A strandokhoz tartozó, főként halételeket kínáló éttermek (chiringitók) nyitvatartása ugyan más lehet, itt napközben van sok vendég, de a nyári szezonban még sötétedés után is sokáig nyitva vannak.
Igaz, szeptember vége már kilóg a főszezonból, de az elmúlt években ezt nem látszott a chiringitók esti forgalmán. 

Ezen emlékek birtokában barátommal, Gyurival elhatároztuk, hogy eszünk egy finom halvacsorát. Én már régóta vágytam egy gambas pilpil-re, amit a chirigitókban lehet kapni.


Így néz ki a frissen készült gambas pilpil

Du 6 óra körül bementünk a Fuengirolai partszakasz egyik chiringitójába, ahol már összepakolt a személyzet. Ők már zárnak, közölték velünk.
- Sebaj, - mondtuk egymásnak, -  alig 500 méterre van egy másik, menjünk oda!


 
Fél hét körül már oda is értünk és elégedetten állapítottuk meg, hogy a Los Andaluces nyitva van.  Beléptünk. Sokan nem voltak, csak egy két késői vacsora vendég szedelőzködött. A személyzet néhány tagja ott áldogált a kiszolgáló pult mellett.

- Gyuri akkor itt végre tudok enni egy gambas pilpilt ! - mondtam lelkesen. 

Már jött is felénk a pincér, aki ilyenkor az aszalhoz szokta kísérni a vendéget.  Beszédünk hallatán, legnagyobb meglepetésünkre, magyarul szólt hozzánk.
- Hét órakor mi is bezárunk, de egy gambas pilpil talán éppen belefér.
Mondanom sem kell nem űltünk, be nem szeretek kapkodva enni. Viszont megtudtuk, hogy a feleségével már öt éve dolgoznak itt. 

Néhány nap múlva lementem a étterem előtti homokos partra kicsit élvezni szeptemberi napsütést. Még voltak akik a vízbe is bemerészkedtek, de már nem volt a más években szeptember végére jellemző nyüzsgés
 
 
Nem hagyott nyugodni a kiváncsíság, egy kávé ürügyén bementem kicsit beszélgetni az étterembe. Reméltem, a magyar pincér most is ott van.
 

Nem ért csalódás, ott volt.  Éppen nagy lendülettel szolgálta ki a vendégeket. 
 
 
Emlékezett rám, leültetett egy jó helyre ahonnan a partot és a napernyő alatt maradt családomat is látni lehetett. Felesége épp a vendéglő másik végére vitte ki a rendelést.
 
 

A chiringitókban kihagyhatatlan a halsütő, amiket az éttermtől távolabb helyznek el. Nem a vendégeket kell felfüstölni, hanem a halakat kell megsütni. Az alumínium halsütő csónakban most is égett a tűz, de megszokott 5-6 nyárs helyett csupán egy árválkodott a lángok előtt. 


Beszélgetés közben kiderült, ezeknek az éttermeknek az állam a tulajdonosa, nem adják el, csak bérelni lehet. A jelenlegi bérlő, már 30 éve vezeti ezt az éttermet. A következő 30 év sikere már a gyerekein múlik.
 
Nem csak az épület, hanem az előtte lévő partszakasz is beletartozik a bérletbe. Eddig ezt a napernyők és a napozó ágyak kiadásával ninden évben tgazdaségosan lehetett üzemeltetni, ez az év keresztűhúzta az előzetes számításokat. A koronavírus kapcsán hozott járványügyi intézkedések visszavetették a turizmust, aminek hatása  mindenütt érezhető. Kevesebb vendég, kevesebb pénz, de ugyanannyi bérleti díj.
 
A turizmusból élő vállalkozók jól megszívták ezt az évet és a kevés jóval kecsegtető hivatalos prognózisok miatt szomorúan néznek a jövőbe. 

P.R.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china