.

Los Andaluces, chiringitó Costa del SolonMár több mint 10 éve élek Spanyolorszában, és megszoktam, hogy a spanyol emberek időbeosztása más, mint amilyen Magyarországon szokásos. Itt későn kelnek az emberek, a nagyobb üzletek, szupermarketek sem nyitnak 9 óra előtt, de esténkét jóval tovább zajlik az élet, mint az északabbra lévő országokban.
A spanyol vacsoraidő 8-9 óra után kezdődik és általában az éttermek is ezt az időbeosztást követik. Sok helyen délután ötkor még ki sem nyitnak. A strandokhoz tartozó, főként halételeket kínáló éttermek (chiringitók) nyitvatartása ugyan más lehet, itt napközben van sok vendég, de a nyári szezonban még sötétedés után is sokáig nyitva vannak.
Igaz, szeptember vége már kilóg a főszezonból, de az elmúlt években ezt nem látszott a chiringitók esti forgalmán. 

Ezen emlékek birtokában barátommal, Gyurival elhatároztuk, hogy eszünk egy finom halvacsorát. Én már régóta vágytam egy gambas pilpil-re, amit a chirigitókban lehet kapni.


Így néz ki a frissen készült gambas pilpil

Du 6 óra körül bementünk a Fuengirolai partszakasz egyik chiringitójába, ahol már összepakolt a személyzet. Ők már zárnak, közölték velünk.
- Sebaj, - mondtuk egymásnak, -  alig 500 méterre van egy másik, menjünk oda!


 
Fél hét körül már oda is értünk és elégedetten állapítottuk meg, hogy a Los Andaluces nyitva van.  Beléptünk. Sokan nem voltak, csak egy két késői vacsora vendég szedelőzködött. A személyzet néhány tagja ott áldogált a kiszolgáló pult mellett.

- Gyuri akkor itt végre tudok enni egy gambas pilpilt ! - mondtam lelkesen. 

Már jött is felénk a pincér, aki ilyenkor az aszalhoz szokta kísérni a vendéget.  Beszédünk hallatán, legnagyobb meglepetésünkre, magyarul szólt hozzánk.
- Hét órakor mi is bezárunk, de egy gambas pilpil talán éppen belefér.
Mondanom sem kell nem űltünk, be nem szeretek kapkodva enni. Viszont megtudtuk, hogy a feleségével már öt éve dolgoznak itt. 

Néhány nap múlva lementem a étterem előtti homokos partra kicsit élvezni szeptemberi napsütést. Még voltak akik a vízbe is bemerészkedtek, de már nem volt a más években szeptember végére jellemző nyüzsgés
 
 
Nem hagyott nyugodni a kiváncsíság, egy kávé ürügyén bementem kicsit beszélgetni az étterembe. Reméltem, a magyar pincér most is ott van.
 

Nem ért csalódás, ott volt.  Éppen nagy lendülettel szolgálta ki a vendégeket. 
 
 
Emlékezett rám, leültetett egy jó helyre ahonnan a partot és a napernyő alatt maradt családomat is látni lehetett. Felesége épp a vendéglő másik végére vitte ki a rendelést.
 
 

A chiringitókban kihagyhatatlan a halsütő, amiket az éttermtől távolabb helyznek el. Nem a vendégeket kell felfüstölni, hanem a halakat kell megsütni. Az alumínium halsütő csónakban most is égett a tűz, de megszokott 5-6 nyárs helyett csupán egy árválkodott a lángok előtt. 


Beszélgetés közben kiderült, ezeknek az éttermeknek az állam a tulajdonosa, nem adják el, csak bérelni lehet. A jelenlegi bérlő, már 30 éve vezeti ezt az éttermet. A következő 30 év sikere már a gyerekein múlik.
 
Nem csak az épület, hanem az előtte lévő partszakasz is beletartozik a bérletbe. Eddig ezt a napernyők és a napozó ágyak kiadásával ninden évben tgazdaségosan lehetett üzemeltetni, ez az év keresztűhúzta az előzetes számításokat. A koronavírus kapcsán hozott járványügyi intézkedések visszavetették a turizmust, aminek hatása  mindenütt érezhető. Kevesebb vendég, kevesebb pénz, de ugyanannyi bérleti díj.
 
A turizmusból élő vállalkozók jól megszívták ezt az évet és a kevés jóval kecsegtető hivatalos prognózisok miatt szomorúan néznek a jövőbe. 

P.R.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol