.

Libanoni legendaAz olajfáknak hosszú életük van. Jerizsálemben, az olajfák hegye alatt a Gecsamané kertben még élnek azok az olajfák is, amelyek alatt Jézus imádkozott.


Gecsemané kert olajfái napjainkban

A Füldközi - tenger keleti medencéje a kedvező időjárás miatt mindig bővelkedett  növényzetben Talán a leghíresebb és mindenki által ismert fa erről vidékről a libanoni cédrus. Ezeket már az ókorban szinte mind kivágták, mivel tulajdonségai rendívül alkalmassé tették hajók építésére. A főníciaiak ezekből a fákból készült hajókkal fedezték fel a Földközi-tenger partvidékét.

A bibliai árvíz is ezen a részen pusztított. 
A legenda szerint Noé bárkáját az Ararat  hegyén feneklett meg,  ahol az áradás elvonulása után Noé is kipakolta a bárkáján hozott állatokat és növényeket. Ekkor kerültek az olajfák Libanon földjére. 

Noé olajfái 

Libanonban, Bchele városa közelében sorakozik tizenhat olajfa, amelyek  "A nővérek", avagy "Noé olajfái" néven váltak híressé. A helyiek szerint legalább 5 ezer évesek, de vannak, akik 6 ezer esztendősnek saccolják őket. Pontos adat nem áll rendelkezésre már csak azért sem, mert meglett koruk miatt a fák belseje is károsodhatott, így egyáltalán nem biztos, hogy az évgyűrűk pontos képet adnak a valódi életkorukról. A helyi legendák szerint ezek az olajfák még Noé bárkájával érkeztek,. Az agg fákon a mai napig terem olajbogyó, amit kézzel szüretelnek.Kora ismeretlen

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol