.

A levegőben szakadt le a gép törzsének borítása, de így is landolni tudottMinden idők egyik legfurcsább légi balesete történt 1988. április 28-án az Aloha Airlines 243-as járatával.


A Boeing 737-200-as törzséből egy óriási darab szakadt ki a levegőben. A gép viszont így is sikerrel le tudott szállni. A balesetben egy légiutas-kísérő vesztette életét, a további 94 utas és személyzeti tag közül pedig csak 8-an szenvedtek súlyosabb sérülést.


A repülőgép a landolás utáni pillanatokban, amint megkezdték a gép kiürítését
Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

A 243-as járat Hawaiiról, a Hilo repülőtérről repült volna az Oahun található Honolulu repterére, az aznapi negyedik ilyen körét megtenni, ám negyedszer már nem jutott át Oahura egy rettentő súlyos műszaki hiba miatt.

A gép helyi idő szerint 13.25-kor szállt fel 89 utassal és 6 fő személyzettel, majd simán emelkedett fel a 7300 méteres utazási magasságba, ahol 13.48-kor elképzelhetetlen dolog történt: egy hirtelen, erős hanghatás kíséretében felnyilt a géptörzs az első ajtó mögött, és 5,6 méter hosszan teljesen kettényílt a gép.


A sérült gép

A leszakadt darab félkörben, padlótól padlóig nyitotta ki a géptörzset. Abban a pillanatban, ahogy kettényílt a géptest, a nyomáskülönbség kiszippantotta az egyik utaskísérőt, az 58 éves Clarabelle Lansinget (balra), aki a baleset egyetlen halálos áldozata volt. Az, hogy más nem vesztette életét, leginkább annak köszönhető, hogy minden utas a helyén tartózkodott, becsatolt övekkel. Közülük heten szenvedtek súlyos sérüléseket, illetve egy utaskísérő is megsérült.

A robbanásszerű esemény után a pilóta azonnal ereszkedni kezdett a repülővel, majd engedélyt kért, hogy Oahu helyett Maui egyik repülőterén, Kahuluin hajthassanak végre kényszerleszállást. Csakhogy odafelé tartva a gép két hajtóművéből az egyik felmondta a szolgálatot, a személyzet pedig nem lehetett biztos benne, hogy a levegőben történtek miatt az első futómű megfelelő helyzetben van a leszálláshoz, ám az adott helyzetben nem volt más választásuk, meg kellett próbálniuk a landolást, ami végül sikerült is.
 

Ezekre az utasokra az őrangyaluk vigyázott.

A leszállás után villámgyorsan kiürítették a repülőt, az összesen 65 sérült ellátása viszont nehezen ment. Mauin ugyanis akkoriban csak két mentőautó volt szolgálatban, így az enyhébb sérülteket turistakisbuszokkal szállították kórházba.

A repülőgépet a baleset után javíthatatlannak nyilvánították, és ott, a repülőtéren bontották el. Az előtte lefolytatott vizsgálat szerint úgynevezett réskorrózió okozott anyagfáradtságot, ez vezetett a balesethez. A gép 19 éven át szolgált Hawaiin, folyamatosan sós, magas páratartalmú levegőben. Ez, illetve a rengeteg fel- és leszállás okozta a problémát – a gép úgy teljesített 19 év alatt több mint 89 ezer utat, hogy átlagosan húsz percet töltött a levegőben.

A roncs vizsgálat közben
Fotó: Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

Két ehhez hasonló légi baleset ismert, mindkettő súlyosabb kimenetelű volt, mint a hawaii. 1981-ben a tajvani Far Eastern Air Transport 737-222-es gépe – amely szintén rengeteg rövid utat hajtott végre – szakadt apró darabokra a levegőben, mind a 102 utas és 8 fő személyzet halálát okozta.

1989-ben a United Airlines Los Angelesből Sydney-be tartó 747-122-es gépnének oldala szakadt ki a raktér ajtajánál. A hirtelen nyomásváltozás 9 utast szippantott ki 7000 méter magasan. A gép, amely útban Sydney felé Honolulun és Aucklandben tervezett megállókat, az első landolás után volt, és Honolulura is tért vissza a baleset után.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china