.

A levegőben szakadt le a gép törzsének borítása, de így is landolni tudottMinden idők egyik legfurcsább légi balesete történt 1988. április 28-án az Aloha Airlines 243-as járatával.


A Boeing 737-200-as törzséből egy óriási darab szakadt ki a levegőben. A gép viszont így is sikerrel le tudott szállni. A balesetben egy légiutas-kísérő vesztette életét, a további 94 utas és személyzeti tag közül pedig csak 8-an szenvedtek súlyosabb sérülést.


A repülőgép a landolás utáni pillanatokban, amint megkezdték a gép kiürítését
Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

A 243-as járat Hawaiiról, a Hilo repülőtérről repült volna az Oahun található Honolulu repterére, az aznapi negyedik ilyen körét megtenni, ám negyedszer már nem jutott át Oahura egy rettentő súlyos műszaki hiba miatt.

A gép helyi idő szerint 13.25-kor szállt fel 89 utassal és 6 fő személyzettel, majd simán emelkedett fel a 7300 méteres utazási magasságba, ahol 13.48-kor elképzelhetetlen dolog történt: egy hirtelen, erős hanghatás kíséretében felnyilt a géptörzs az első ajtó mögött, és 5,6 méter hosszan teljesen kettényílt a gép.


A sérült gép

A leszakadt darab félkörben, padlótól padlóig nyitotta ki a géptörzset. Abban a pillanatban, ahogy kettényílt a géptest, a nyomáskülönbség kiszippantotta az egyik utaskísérőt, az 58 éves Clarabelle Lansinget (balra), aki a baleset egyetlen halálos áldozata volt. Az, hogy más nem vesztette életét, leginkább annak köszönhető, hogy minden utas a helyén tartózkodott, becsatolt övekkel. Közülük heten szenvedtek súlyos sérüléseket, illetve egy utaskísérő is megsérült.

A robbanásszerű esemény után a pilóta azonnal ereszkedni kezdett a repülővel, majd engedélyt kért, hogy Oahu helyett Maui egyik repülőterén, Kahuluin hajthassanak végre kényszerleszállást. Csakhogy odafelé tartva a gép két hajtóművéből az egyik felmondta a szolgálatot, a személyzet pedig nem lehetett biztos benne, hogy a levegőben történtek miatt az első futómű megfelelő helyzetben van a leszálláshoz, ám az adott helyzetben nem volt más választásuk, meg kellett próbálniuk a landolást, ami végül sikerült is.
 

Ezekre az utasokra az őrangyaluk vigyázott.

A leszállás után villámgyorsan kiürítették a repülőt, az összesen 65 sérült ellátása viszont nehezen ment. Mauin ugyanis akkoriban csak két mentőautó volt szolgálatban, így az enyhébb sérülteket turistakisbuszokkal szállították kórházba.

A repülőgépet a baleset után javíthatatlannak nyilvánították, és ott, a repülőtéren bontották el. Az előtte lefolytatott vizsgálat szerint úgynevezett réskorrózió okozott anyagfáradtságot, ez vezetett a balesethez. A gép 19 éven át szolgált Hawaiin, folyamatosan sós, magas páratartalmú levegőben. Ez, illetve a rengeteg fel- és leszállás okozta a problémát – a gép úgy teljesített 19 év alatt több mint 89 ezer utat, hogy átlagosan húsz percet töltött a levegőben.

A roncs vizsgálat közben
Fotó: Fotó: FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal)

Két ehhez hasonló légi baleset ismert, mindkettő súlyosabb kimenetelű volt, mint a hawaii. 1981-ben a tajvani Far Eastern Air Transport 737-222-es gépe – amely szintén rengeteg rövid utat hajtott végre – szakadt apró darabokra a levegőben, mind a 102 utas és 8 fő személyzet halálát okozta.

1989-ben a United Airlines Los Angelesből Sydney-be tartó 747-122-es gépnének oldala szakadt ki a raktér ajtajánál. A hirtelen nyomásváltozás 9 utast szippantott ki 7000 méter magasan. A gép, amely útban Sydney felé Honolulun és Aucklandben tervezett megállókat, az első landolás után volt, és Honolulura is tért vissza a baleset után.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol