.

Leszállt Hawaiion a Solar Impulse 2
Átszelte a Csendes-óceánt, és helyi idő szerint péntek reggel megérkezett Hawaiira a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából az amerikai szigetekre mintegy 120 óra alatt.

 
Földkörüli útján a napelemes repülőgép a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtéren landolt. André Borschberg ezzel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló utazás rekordját - közölték a szervezők. Az előzőt a néhai Steve Fossett amerikai milliomos kalandor tartotta, aki 2006-ban szuperkönnyű sugárhajtású gépével leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül, 76 óra alatt repülte körül a Földet. 

Jógázott és meditált a gépben

A repülőgép - a 62 éves Borschberggel a pilótafülkében - hétfőn indult útnak Japánból, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytassa útját Hawaiira. A 120 órás út közben a pilóta húszperces szüneteket tartott, ez idő alatt jógázott és meditált. Ez volt a világkörüli út legveszélyesebb és legnehezebb szakasza

Az út első szakaszán az óceán északibb vidékein repült a gép, ami azt jelenti, hogy az éjszakák rövidebbek voltak, tehát hamarabb került vissza Solar Impulse az éltető napsütésbe, és az éjszaka felhasznált energiát hamarabb tudták a napkeltével pótolni a 30-20, olykor 10 százalékra lemerült akkumulátorokba. Ugyanakkor a melegebb idő miatt az akkumulátorok teljesítménye is csökkent.

Borschberg rögtön leszállás után megkapta az érkezőknek járó hagyományos virágkoszorút
Leszállás után Broschberg megkapta a hagyományos Hawwaii virágkoszörút

Az utolsó nap kellett egy kemény hidegfrontot legyőzni, de sikerült a felhők fölé emelkedni, miközben azért időnként az igen törékeny géppel olykor komoly turbulenciákat is át kellett vészelni. Nem volt könnyű fenntartani a pilóta repülőképes és cselekvőképes állapotát: a húszperces pihenők ellenére Borschberg az utolsó éjszakára érthető mód kimerült, és a Hawaii előtt 2500 láb magasben elrendelt várakozást is részben azért iktatták a földi repülésvezetők a programba, hogy közben legyen mód a pihenésre és a leszállást viszonylag fitten hajthassa végre a repülőgépet vezető svájci pilóta
Harminc perccel a tervezett földetérés előtt Borschberg kibocsájtotta a futót, ekkorra már a nap is felkelt, úgyhogy Borschberg világosban tudta letenni a gépet. A landolás tökéletesen zajlott.

Következő állomás: Phoenix


A Solar Impulse 2 útvonala

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira. Következő állomása Phoenix lesz, ám az indulás időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china