.

Lenyügöző méretek a Föld őstörténetében
Megtalálták a Földön élt legnagyobb állat csontjait. 
A T-Rex és a Brachiosaurus méretét is túlszárnyalja a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állat, melynek a maradványait találták meg kutatók Argentínában. A Dreadnoughtus (ami azt jelenti, hogy "nem fél semmitől") súlya mintegy 65 tonna lehetett, és egy teljesen új nemzetsége és faja a dinoszauruszoknak. Az állat hossza körülbelül 26 méter volt, 11 méteres nyakkal rendelkezett, és "fel volt fegyverezve" egy 9 méteres farokkal.

A tudósok remélik, hogy a szokatlanul jó állapotban fennmaradt csontok segítségével felfedhetnek néhány titkot a Földön valaha élt legnagyobb állatokról.

Kenneth Lacovara, a Philadelphia-i Drexel Egyetem paleontológusa, aki 2005-ben talált rá a példányra Argentínában azt mondta, nem lehet azt állítani, hogy ez volt a legnagyobb tömegű dinoszaurusz, mert az összehasonlítható méretű állatok maradványai túl töredékesek ahhoz, hogy közvetlen összehasonlítást lehessen végezni.
Ugyanakkor ez a legnehezebb szárzaföldi állat, melynek súlya egy standard eljárás segítségével közvetlenül kiszámítható, amely elemzi a felső végtagok csontjait, - mondta el az őslénykutató. A csontok viszont azt mutatják, hogy az állat növekedésben volt, amikor elpusztult.

Lacovara és kollégái egy tanulmányban írnak a növényevő behemótról, mely a Scientific Reports folyóiratban jelent meg. Úgy számolták, hogy a csontok körülbelül 75-77 millió évesek.
A lény 2009-ben keltett figyelmet a médiában, amikor a régészeti leletek megérkeztek egy nagy hajókonténerben egy Philadelphia-i kikötőbe. Azóta Lacovara és kollégái létrehozták a csontok 3 dimenziós számítógépes rekonstrukcióját, és elkezdték elkészíteni a csontváz kicsinyített mását, hogy megvizsgálják, hogyan mozgott az állat.
A csontok a következő évben visszakerülnek Argentínába, ahol állandó helyük lesz egy múzeumban, állítják a kutatók.

Az új tanulmányban a kutatók Dreadnoughtus schrani-nak nevezték a szörnyeteget, a második név egy amerikai vállalkozóra utal, aki támogatta a kutatást. Az állat a dinoszauruszok egy kevéssé ismert csoportjához, a titanoszauruszok közé tartozik.

A tanulmányban nem közreműködő szakértők szerint a titanoszaurusz maradványok rendkívül teljesek, és jó állapotban maradtak fenn. Miközben a teljes koponyát nem találták meg, a maradványok a teljes csontváz több mint 70 százalékát adják.

Jeff Wilson, a Michigani Egyetem biológusa "igazán nagy példánynak" nevezte a leletet.

"A kérdések közül segíthet a tudósoknak megválaszolni azt, hogy milyen anatómiai jellemzőkre volt szükség, melyek lehetővé tették, hogy ilyen hatalmasra nőjön egy dinoszaurusz," - mondta Wilson.

Tavaly májusban régészek bejelentették, hogy újabb hatalmas dinoszauruszt tártak fel Patagóniában. Wilson, aki látott párat a csontok közül azt mondta, hogy a mérete hasonló a Dreadnoughtus-éhoz. Azt mondta reméli, hogy a tudósok képesek lesznek meghatározni, hogy a két állat szoros kapcsolatban állt egymással, vagy pedig egymástól függetlenül fejlődtek ilyen hatalmas méretűre.

Paul Upchurch, a Londoni Egyetemi Kollégium kutatója azt mondta, úgy gondolja, hogy a közelmúltban bejelentett dinoszaurusz egy másik faj, mely hatalmasabb volt, mint a Dreadnoughtus. De ő is nagyon értékesnek nevezte a Dreadnoughtus leletet hatalmas mérete, és a csontváz teljessége miatt.

Forrás: újvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol