.

Lemondott a spanyol szocialisták vezetőjeTizenkét óra hosszat tartó heves vita után szombaton lemondott a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára. Pedro Sánchez távozásával véget érhet a kilenc hónapja húzódó spanyolországi belpolitikai patthelyzet. 

 

Sánchez a végsőkig ragaszkodott ahhoz, hogy a PSOE nem nyújthat segédkezet a konzervatív Mariano Rajoy beiktatásához, a korrupciós ügyekkel vádolt Néppárt (PP) újabb négy évi kormányzásához.

Sánchez szombaton este fél kilenc előtt jelentette be, hogy távozik a párt éléről, mivel a PSOE szövetségi bizottsága nem támogatta szándékát, hogy újabb kísérletet tegyen egy „progresszív” kabinet megalakítására. A maratoni ülés végén 132-107 arányban leszavazták Sánchezt, s úgy döntöttek, ügyvezető testületet állítanak a PSOE élére, az asturiasi tartományi kormányfő, Javier Fernández vezetésével.

A párt tartományi vezetőinek többsége és a PSOE történelmi vezetői arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a főtitkárnak vállalnia kell a felelősséget a választási kudarcokért, s nem tartották reálisnak Sánchez kormányfői ambícióit. A PSOE minden idők legrosszabb eredményét érte el a 2015 decemberi választáson, s tovább rontott eredményén az idén júniusban tartott voksoláson.

A hatalomban hagyományosan egymást váltó két párt, a PP és a PSOE közül egyik sem ért el abszolút többséget másodszorra sem, de a PP 137, a PSOE csak 85 mandátumot szerzett. A PSOE rosszul szerepelt egy hete a baszkföldi és a galíciai tartományi választáson is, s az ottani eredmény azt vetítette előre, hogy a radikális baloldali Podemos megelőzheti, ha harmadszor is urnákhoz szólítják a választókat.

A két éve a PSOE élére került, 44 éves Sánchez távozásával megnyílhat az út a konzervatív Rajoy-kormány megalakulása előtt. Ha a PSOE frakciója tartózkodik Mariano Rajoy beiktatásánál, létrejöhet a PP és a katalán középpárt, a Ciudadanos koalíciója. A szombati vitákból kiderült, a PSOE mélységesen megosztott, s nem lesz egyszerű helyreállítani a pártegységet.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője reagált elsőként Sánchez távozására, Twitteren bírálta a szocialistákat, amiért lehetővé teszik a megszorító, korrupt Rajoy-kabinet beiktatását. Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője szintén Twitteren azt írta, Spanyolország nem érdemelné meg, hogy tovább blokkolják a kormányalakítást.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol