.

Lehet, hogy a közönséges szájvíz a legjobb vírusölőA Cardiffi Egyetem kutatói azt találták, hogy a boltokban kapható közönséges szájvizek hatékonyan irtják a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírust.


Eddig is felmerült a lehetősége a közönséges szájvíz vírusölő hatásának, amit a koronavírus kutatásával foglalkozó orvosok kétkedéssel fogadtak, de most lehet, hogy meggyőzi őket a Cardiffi Egyetem kutatóinak vizsgálata.

Az egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tapasztalt hatást hamarosan a Walesi Egyetemi Kórházban is kipróbálják a kórház covidos betegein végzett klinikai vizsgálat keretében.

A tanulmány szerint a CPC-t (cetilpiridinium-kloridot) legalább 0,07 százalékban tartalmazó szájvizek az emberi szervezeten kívül végzett vizsgálatokban 30 másodperc alatt elpusztítják a nyálban található vírusokat, de az majd csak a klinikai vizsgálaton derülhet ki, hogy a betegekre milyen hatással lesz a szájvíz.

A kutatást vezető Richard Stanton szerint egyre több eredmény bizonyítja, hogy a fogínybetegségek ellen használt, mindenki számára elérhető szájvizek a koronavírusok széles választékát, így a SARS-CoV-2-t is inaktiválja. Az eddigi vizsgálatokat száj- és orrüreget szimuláló környezetben végezték.

A kutatók természetesen arra is felhívják a figyelmet, hogy ha működik is a szájvizes vírusölő módszer, elsősorban mindenkinek arra kell figyelnie, hogy lehetőleg ne is kerüljön veszélyes mennyiségű vírus a szervezetébe, így a kézhigiéniára, a maszkhasználatra és a távolságtartásra vonatkozó előrások betartása a legfontosabb.  A klinikai vizsgálat eredményeit jövő év elejére várják.

Egy korábbi kutatás szintén arra a megállapításra jutott, hogy a 0,07 százalékos CPC-tartalmú szájvizek 99,9 százalékkal csökkentik a nyál koronavírus-tartalmát, és 30 másodperces öblögetés után hat órán keresztül védelmet nyújtanak a vírusok ellen – legalábbis kisebb vírusmennyiséget enged a szervezetbe kerülni a szájon keresztül. 

Ez a kutatás azért nem került a címlapokra, mert egy olyan cég rendelte meg, amely szájvizeket is forgalmaz. 


Forrás: Qubit

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol