.

Lehet, hogy a közönséges szájvíz a legjobb vírusölőA Cardiffi Egyetem kutatói azt találták, hogy a boltokban kapható közönséges szájvizek hatékonyan irtják a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírust.


Eddig is felmerült a lehetősége a közönséges szájvíz vírusölő hatásának, amit a koronavírus kutatásával foglalkozó orvosok kétkedéssel fogadtak, de most lehet, hogy meggyőzi őket a Cardiffi Egyetem kutatóinak vizsgálata.

Az egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tapasztalt hatást hamarosan a Walesi Egyetemi Kórházban is kipróbálják a kórház covidos betegein végzett klinikai vizsgálat keretében.

A tanulmány szerint a CPC-t (cetilpiridinium-kloridot) legalább 0,07 százalékban tartalmazó szájvizek az emberi szervezeten kívül végzett vizsgálatokban 30 másodperc alatt elpusztítják a nyálban található vírusokat, de az majd csak a klinikai vizsgálaton derülhet ki, hogy a betegekre milyen hatással lesz a szájvíz.

A kutatást vezető Richard Stanton szerint egyre több eredmény bizonyítja, hogy a fogínybetegségek ellen használt, mindenki számára elérhető szájvizek a koronavírusok széles választékát, így a SARS-CoV-2-t is inaktiválja. Az eddigi vizsgálatokat száj- és orrüreget szimuláló környezetben végezték.

A kutatók természetesen arra is felhívják a figyelmet, hogy ha működik is a szájvizes vírusölő módszer, elsősorban mindenkinek arra kell figyelnie, hogy lehetőleg ne is kerüljön veszélyes mennyiségű vírus a szervezetébe, így a kézhigiéniára, a maszkhasználatra és a távolságtartásra vonatkozó előrások betartása a legfontosabb.  A klinikai vizsgálat eredményeit jövő év elejére várják.

Egy korábbi kutatás szintén arra a megállapításra jutott, hogy a 0,07 százalékos CPC-tartalmú szájvizek 99,9 százalékkal csökkentik a nyál koronavírus-tartalmát, és 30 másodperces öblögetés után hat órán keresztül védelmet nyújtanak a vírusok ellen – legalábbis kisebb vírusmennyiséget enged a szervezetbe kerülni a szájon keresztül. 

Ez a kutatás azért nem került a címlapokra, mert egy olyan cég rendelte meg, amely szájvizeket is forgalmaz. 


Forrás: Qubit

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china