.

Légi felvételeken látható hogyan változott Torremolinos az utóbbi 75 évbenÍgy változott Torremolinos az elmúlt 75 évben a levegőből nézve

Képek:  US  Army Map Service, valamint a National Geographic Institute fotói. 

 

TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 1946-BAN


Foto: US Army Map Service

A második világháború után, a spanyol polgárháború következményei még mindig jelen vannak.  Torremolinos csak egy kis város a tengerparton, sok forrással, vízimalmokkal. Halászok, kertészek és molnárok alkotják a nagyrészt Malagához tartozó lakosságot. Ebben az időben még több az öszvér, mint az autó. 
 

TORREMOLINOS A LEVEGŐBŐL 1957

Torremolinos légi felvétele 1957

Foto: NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

Ez a pillanatkép sokkal jobb minőségű, mint az előző. Ezen már láthatóak az elmúlt 11 évben kialakított utcák és az ekkor épült házak.  A termőterületek még nagyon jól elkülönülnek a beépített részektől. A tengerparton alig van épület. Ebben az időben Torremolinos egzotikus hely a gazdag európaiak számára, akik gyakran megállnak a városban hosszabb afrikai utazásaik alkalmával. Nem ők az egyetlenek akik szívesen eltöltenek itt néhány, napot, vagy hetet. A korabeli spanyol és malagai arisztokrácia is kedveli Torremolinost, amelyben a luxus kezdi a főszerepet vinni az 50-es évek Spanyolországában.
Juan Goytisolo ezt ábrázolja La Isla című regényében., amely csak az 1980-as években lett hozzáférhető az országban. Olyan fotósok, mint a német Herbert List azonban bemutatták a gazdagodó Torremolinos ellenpontját a régi halászfalu életét 
 

TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 1977

Torremolinos légi felvétele 1977

Foto:  NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

Húsz év telt el az előző kép óta, és Torremolinos már teljesen más hely lett. A korábbiakkal összevetve érzékelhető, hogy a 60-as években nem csak a turizmus indult , hanem az építkezések is megsokasodtak.  Torremolinos népszerű hely lett a korabeli hírességek között. Ebben az időben, járt itt John Lennon, Frank Sinatra és még sok hollywoodi és spanyol és celeb.  Az élet minden területéről érkező nemzeti hírességek leginkább az ország legdivatosabb helyét Torremolinost keresták fel.
1966-ban a fiatal Camarón de la Isla is megtette első lépéseit professzionális művészként Torremolinosban. 

 

TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 1990-BEN
Torremolinos légi felvétele 1990-ben Foto:  NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

A város 1988-ban függetlenedett a Malagai Városi Tanácstól. A Franco korszak lezárultával Hatalmas fejlődés vette kezdetét. Spanyolországban jelentős és kevésbé jelentős események vonzzák a külföldieket, (sevillai világkiállítás, vagy az országszerte elmaradhatatlan fiesták) Torremolinos mégis az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont maradt.
A 90-es évek elején strandjai és képeslapjai már az európai turizmus klasszikusának számítanak.

TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 2000-BEN
Torremolinos légi felvétele 2000-ben

Foto: NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

Valamivel több, mint egy évtizede vált önállóvá a város, amely idő alatt az önkormányzat folyamatosan alakította környezetét. Már sok állandó lakossal rendelkezik, és egyre jobban beépültek az üres önkormányzati területek. Főként új lakások épültek.
A belvárosban nem maradt üres hely további építkezéseknek..
 
TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 2010-BEN
Torremolinos légi felvétele 2010-ben

Foto:  NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

Úgy tűnik, hogy a város nagy része nem változott az elmúlt évtizedhez képest, de ha az N340-es főutat követi, akkor láthatja, hogy azért vannak változások. Az önkormányzat kevésbé terjeszkedik, mint előzőleg, de vannak újszerűnek tűnő elemek 
 
TORREMOLINOS LÉGI FELVÉTELE 2019
Torremolinos légifelvétele 2019

Foto:  NATIONAL GEOGRAPHIC INSTITUTE

Ahogy az előző évtized fotóján, itt is látszik némi változás, de igazából a város központi területére nem nagyon volt mit építeni. Az északi terjeszkedés ezeken a fotókon nem észrevehetők, A Földközi-tengeren járó turista hajóknak továbbra is az egyik fő célja Malaga, ahova megérkezvén nem hagyják ki az ajánlatból  a közeli Torremolinos  meglátogatását. Torremolinos továbbra is jelentős turisztikai központja Spanyolországnak, köszönhetően a nagyszámú szállodai ágynak, valamint a szabadidős és tengerparti ajánlatoknak.

Forrás:  https://www.malagahoy.es/la-farola/asi-ha-cambiado-Torremolinos-ultimos-75-anos-visto-desde-aire_3_1702659730.html#slide-7


 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol