.

Léghajó az űrben?Csak idő kérdése volt, hogy a pilóta nélküli repülők és a műholdak mikor keresztezik egymást, és tessék, egy francia cég elő is állt az ötlettel. Ha még nem is az űrben, de a légkör felső határához közel működne a StratoBus nevű, leginkább léghajóra emlékeztető találmány. Méretei lenyügözőek: egy focipályányi hosszú, illetve 23 méter átmérőjű, és a tervek szerint konnyű szénszálas anyagból épül majd fel.
A 21 kilométer magasra emelkedő StartoBus egy halom dologra lesz jó, például megfigyelési, határőrzési feladatok, kommunikációs megoldások biztosítása, vagy a forgalomirányítás támogatása. Mindezt a levegőben lebegve, a megfelelő pozícióban maradást két elektromotor intézi.  A gép akár egy éven át is a levegőben tud maradni, így hosszú távú projektek támogatása sem lehetetlen.
Látványos videó a léghajóról

A szuperkönnyű dizájn nagyjából kétszáz kilogramm hasznos teher cipelését teszi lehetővé, ami bármi lehet, például nagy felbontású kamerák vagy tudományos méréseket készítő felszerelés. Mivel egy műholdnál jóval közelebb lesz a földhöz, sokkal jobb felbontású képeket készíthet a környékről, de akár arra is alkalmas lesz, hogy egy adott terület mobiltelefonos lefedettségét megerősítse. Ez utóbbi tömegszerencsétlenségeknél vagy akár komolyabb forgalmi dugóknál is segíthet.

A projektet a Thales Alenia Space nevű cég vezeti, de a közreműködők között az Airbus Defence & Space, a Zodiac Marine és a CEA-Liten nevek is felmerülnek. A tervek szerint az első StratoBus-prototípus öt év múlva készülhet el. (index.hu)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol