.

Léghajó az űrben?Csak idő kérdése volt, hogy a pilóta nélküli repülők és a műholdak mikor keresztezik egymást, és tessék, egy francia cég elő is állt az ötlettel. Ha még nem is az űrben, de a légkör felső határához közel működne a StratoBus nevű, leginkább léghajóra emlékeztető találmány. Méretei lenyügözőek: egy focipályányi hosszú, illetve 23 méter átmérőjű, és a tervek szerint konnyű szénszálas anyagból épül majd fel.
A 21 kilométer magasra emelkedő StartoBus egy halom dologra lesz jó, például megfigyelési, határőrzési feladatok, kommunikációs megoldások biztosítása, vagy a forgalomirányítás támogatása. Mindezt a levegőben lebegve, a megfelelő pozícióban maradást két elektromotor intézi.  A gép akár egy éven át is a levegőben tud maradni, így hosszú távú projektek támogatása sem lehetetlen.
Látványos videó a léghajóról

A szuperkönnyű dizájn nagyjából kétszáz kilogramm hasznos teher cipelését teszi lehetővé, ami bármi lehet, például nagy felbontású kamerák vagy tudományos méréseket készítő felszerelés. Mivel egy műholdnál jóval közelebb lesz a földhöz, sokkal jobb felbontású képeket készíthet a környékről, de akár arra is alkalmas lesz, hogy egy adott terület mobiltelefonos lefedettségét megerősítse. Ez utóbbi tömegszerencsétlenségeknél vagy akár komolyabb forgalmi dugóknál is segíthet.

A projektet a Thales Alenia Space nevű cég vezeti, de a közreműködők között az Airbus Defence & Space, a Zodiac Marine és a CEA-Liten nevek is felmerülnek. A tervek szerint az első StratoBus-prototípus öt év múlva készülhet el. (index.hu)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china